En Sıcak Konular

'Gizli bilgi ve belge bulundurma' davası

23 Haziran 2014 17:18 tsi
TÜBİTAK tarafından hazırlanan “Dijial Adli Analiz” raporunda, sanıklardan ele geçirildiği iddia edilen dijital verilerle ilgili “bir uyumsuzluğa rastlanılmadığı” yönünde görüş bildirildi

İzmir'de 5’i muvazzaf asker, 10’u tutuklu 357 sanığın yargılandığı davada, TÜBİTAK tarafından hazırlanan “Dijital Adli Analiz” raporunda sanıklardan ele geçirildiği iddia edilen dijital materyallerle ilgili, “bir uyumsuzluğa rastlanılmadığı” yönünde görüş bildirildi.

69 sayfa ve 17 ek klasörden oluşan ve 9 Haziran günü tamamlanan rapor, bilirkişiler Yalçın Çalak Süheyl Mustafa Keskin ve Burak Akoğuz tarafından hazırlandı. Raporda hem mahkeme tarafından hem de sanık ve avukatları tarafından yöneltilen sorulara tek tek yanıtlar verildi.

Raporda, özet olarak, “Tüm bu sorulara ilişkin yapılan adli analiz incelemeleri bütüncül olarak değerlendirildiğinde normal kullanıcı davranışlarıyla açıklanamayacak bir uyumsuzluğa rastlanmamıştır” denildi.

-Mahkemenin soruları

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin yönelttiği “Suça konu dijital veri ve materyallere teknik anlamda usulüne uygun el konularak imajlarının alınıp alınmadığı”, “İmajların teknik anlamda asılları ile örtüşüp örtüşmediği”, “El koymadan sonra herhangi bir tahrifat ve manipülasyona maruz kalıp kalmadıkları, imaj alındıktan sonra herhangi bir ekleme/çıkarma yapılmış olup olmadığı” şeklindeki sorulara bilirkişi heyeti özetle şu yanıtı verdi:

“İmajların, adli bilişim standartlarınca kabul edilen yazılımlar vasıtasıyla alındığı görülmüştür. 19 delilin bir tanesi hariç diğerlerinde özetleme fonksiyonu (hash) değerlerinin tutanaktaki değerler ile aynı olduğu tespit edilmiştir. İmaj alma tutanaklarındaki hash değerleri ile de tarafımızdan hesaplanan değerlerin aynı olduğu tespit edilmiştir. Bu delillerin şu an aynı hash değerlerine sahip olmaları, bu delillere el konulduktan sonra herhangi bir müdahale edilmediğini göstermektedir.”

-Sanık ve avukatlarının soruları

Bilirkişi heyeti, sanık ve avukatları tarafından sorulan “Dijital materyallerin tamamen sahte olarak üretilip üretilmediği”, “Üst veri yolları nda oynama olup olmadığı”, “Bilgilerde değişiklik yapılıp yapılmadığı”, “Varsa bu değişikliğin hangi tarihte yapılmış olabileceği”, “Bu anlamda belge üzerindeki tarih bilgisi ile belgenin oluşturma tarihi bilgisi arası ndaki farkın neden kaynaklanabileceği”, “Pandora veri tabanı ndaki bir kısım bilgiler ile ajanda, harici bellek vs'deki bilgilerin hash değerleriyle aynı olup olmadığı” sorularına özetle şu karşılığı verdi:

“Delillerde sahtecilik olarak değerlendirilebilecek herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Sahtecilik yapıldığına dair bir bulgu olmadığından bunun tarihinden bahsetmek mümkün değildir. Dosya sistemi üst verilerinden dosyanın zaman bilgilerini içerenleri ile dosya iç üst verilerinde bulunabilen zaman bilgileri farklı olabilmektedir. Birçok dosyanın birden fazla delilde ve Pandora veri tabanında aynı hash değerlerine sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda, aynı hash değerine sahip dosyaların bir veri depolama biriminden diğerine aktarı lmış olabileceği değerlendirilmektedir.”

-Avukatlar rapora tepkili

Sanık avukatları, TÜBİTAK raporunun gerçeklerle uyuşmadığını belirterek rapora itiraz ederek, yeni rapor alınmasını talep ettiler.

Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, savunmalara devam edilmek üzere duruşmayı yarına erteledi.

AA



Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,604 µs