En Sıcak Konular

KKTC’nin tanınması için AB’de ilk adım!

30 Ağustos 2007 09:47 tsi
KKTC’nin tanınması için AB’de ilk adım!  
Liberaller KKTC’nin tanınmasını resmi politika olarak benimseme konusunda uzlaştı.

Avrupa Birliği’nin yasama organı Avrupa Parlamentosu’nun üçüncü büyük grubu Liberal Demokratlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin siyasi olarak tanınması yönünde tarihi bir adım atmanın eşiğinde... İlk defa AP’nin bir politik grubu, Kıbrıs’ta iki devletin varlığının tanınmasını dün kapalı olarak yaptığı toplantıda tartıştı. Bir süre önce KKTC’den Türk bayrağı çalarak krize neden olan Liberal Grubun Rum üyesi Mario Matsakis, toplantıda sürpriz bir çıkış yaparak KKTC’nin tanınması teklifini öne sürdü.

VATAN’a konuşan kaynaklar, “Matsakis’in bu önerisi grup içerisinde şaşkınlık yaratmasına ve bazı itirazlara rağmen büyük ölçüde kabul gördü. Henüz kesinleşmedi ama Kuzey Kıbrıs için tavrımız değişebilir” açıklamasını yaptı.

Matsakis, bu çıkışının gerekçesini toplantıda şöyle anlattı: Birbiriyle anlaşamayan iki kişi zorla evlendirilemez. İki toplum arasında kültür, din ve dil farkı büyük uçurumlara neden oldu. Artık birarada yaşayacağıma dair umudumu yitirdim. Bence artık adanın ikiye bölünmesi konusunda kendimizi hazırlamalıyız. Kuzey Kıbrıs da AB’ye üye olmak istiyor. O zaman adanın kuzeyi de AB’ye başvurmalı ve Kopenhag kriterlere uymalı. Rumlar da bunu paylaşıyor. Ama bunu söylemiyorlar.

Liberal Grup üyelerinden İngiliz Parlamenter Chris Davis Matsakis’in ardından söz alarak, Kuzey Kıbrıs’ın tanınması konusunda bir atılımın söz konusu olabileceğini söyledi. Davis, bu işin peşinin bırakılmamasını isteyerek, KKTC’nin tanınma olasılığı ve grubun Kıbrıs’ta politika değişikliği yapması konusunda bir iç rapor hazırlanmasını talep etti. Belçikalı Parlamenter Annemie Neyts de, Rum Yönetimi’nin uzlaşmaz tutumunu devam ederse, Kuzey Kıbrıs’ın kaçınılmaz olarak tanınacağını vurguladı. Alman Alexander Lambsdorff ise “Kıbrıs’ta iki devlet olabilir” dedi.

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın dostları

785 üyeli Avrupa Parlamentosu’nun 22 ülkeden toplam 104 milletvekili ile üçüncü büyük grubu olan Liberal Demokratlar, Türkiye konusunda geçmişten bu yana geleneksel olarak aktif ve yapıcı bir politika izliyor. Ancak son olarak Fransa’nın Cumhurbaşkanı adaylarından Bayrou’nun partisinin de gruba katılımının ardından Türkiye konusunda ikiye bölündü. Başkan Graham Watson ve grubun İngiliz milletvekilleri Türkiye’nin AB üyeliğine tam destek verirken, Fransızlar imtiyazlı ortaklık görüşünü savunuyor. AP’nin en güçlü siyasi gruplarından biri olan Liberal Demokratlar, bu ay yapılacak Genel Kurul toplantıları sırasında, Kuzey Kıbrıs’a yönelik izolasyonların kaldırılması konusunu gündeme taşıyacak.

vatan gazetesi



Bu haber 213 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,022 µs