En Sıcak Konular

Türkmenler en çok etkilenen kesim

23 Haziran 2014 13:23 tsi
Iraklı Türkmen siyasetçi ve akademisyen Münir Kuşçuzade, "Türkmenler yaşanan çatışmalardan en çok etkilenen kesim" dedi.

Iraklı Türkmen siyasetçi ve akademisyen Münir Kuşçuzade,  "ABD'nin Irak işgalinden sonra Türkmenler başta olmak üzere herkes zulme maruz kaldı, şu anda da Türkmenler yaşanan çatışmalardan en çok etkilenen kesim" dedi.
 
Eski Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Münir Kuşçuzade AA'ya konuştu.  Kuşçuzade, Irak'taki çatışmaların işgalden sonra halka uygulanan zulme ve adaletsizliğe verilen bir tepki olduğunu ifade ederek "Tabii bir saldırılardan bahsederken sadece tek bir kesim hedef alındı dersek yanlış olur, çünkü her kesim baskı ve zulümden şikayetçi" dedi.
 
Mezhep savaşı mı yaşanıyor?
 
"Gerçekte Irak halkı arasında bir mezhep savaşı yok ancak basın üzerinden bakıldığında mezhep savaşı varmış gibi görünüyor. Mesela basına bakarsak Irak'ta bir Şii'nin Sünniye kız vermesi mümkün değildir diye görünür" diyen Kuşçuzade, "Ancak doğrusu bunun tam tersidir, Irak'ta aynı ailenin içinde Kürt, Arap, Türkmen, Şii ve Sünni belki Hristiyan bile bulabilirsiniz. Dolayısıyla aslında bizi bize bıraksalar, mezhep savaşı mümkün olmaz çünkü bir Iraklı, kimi öldürecek?! Dayısını mı amcasını mı? Kimi öldürecek?!" ifadelerini kullandı.
 
Kuşçuzade, "Irak halkının hiçbir farklılığı gözetmeksizin uyum içinde yaşayabilen bir halk olduğunu, örneğin Bağdat'ın 2003 yılında ABD tarafından işgal edilmesinden hemen sonra 4 ay boyunca hiç bir emniyet gücü olmaksızın insanların kendi başlarına yaşadığını ve kimsenin kimseyi öldürmediğini" anımsattı.
 
Kuşçuzade'ye göre, yarı yarıya Şii ve Sünni olan Türkmenler kendi içinde ve diğer etnik grup ile mezheplere karşı çok hoşgörülü ve mezhep çatışmasından tamamen uzak.
 
"Irak'ın Azamiye bölgesinde 2007 yılında İmam-ı Azam Ebu Hanife ile İmam Musa Kazım'ın türbelerinin bulunduğu yerleri birbirine bağlayan 'Eimme' köprüsünde bomba patlayacak dendiği için panikleyip Dicle nehrine atlayan 4 Şiiyi kurtaran Ömer adlı Sünni gencin, 5'incisini kurtarmaya çalışırken boğularak hayatını kaybettiğini" hatırlatan Kuşçuzade, "Halkımız arasında bir sıkıntı olsa böyle bir şey yapılır mı? Mezhep savaşı Irak halkından değil dış mihraklar tarafından ithal edilmiştir" şeklinde konuştu.
 
Osmanlı devletinden Birinci Dünya Savaşı'nda ayrılan Irak sınırları içerisinde kalan Türkmenler, Arap ve Kürtlerden sonra en büyük etnik unsur olarak kabul ediliyor.
 
Türkmenlerin Irak'taki  siyasi varlığı
 
Türkmenlerin kurduğu ilk partinin " Irak MilliTürkmen Partisi" olduğunu belirten Kuşçuzade, "Daha sonra  "Türkmen Kardeşlik Ocağı", "Türkmeneli Partisi", "Türkmen Bağımsızlar Hareketi" ve "Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı" gibi siyasi parti ve kuruluşlar bir araya gelerek Irak Türkmen Cephesi'nin kurdu" dedi.
 
Saddam Hüseyin'in devrildiği 2003'ten bu yana, Irak'ta yapılan seçimlerde kurulan farklı siyasi koalisyonlarla hareket eden Türkmen partilerinden 10 milletvekili, 2014 genel seçimlerinde meclise girmişti.
 
Irak'ta 1957'den beri tam bir nüfus sayımı yapılmadığı için Türkmenlerin gerçek sayısı bilinmemekle beraber 2.5 ile 3 milyon arasında olduğu ifade ediliyor. Irak Türkmenleri, ülkenin kuzeyinden itibaren Telafer, Musul, Altunköprü, Kerkük, Tuzhurmatu, Kara Tepe, Hanekin ve Mendeli'ye kadar uzanan bir şerit üzerinde yaşıyor.
 
Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı ülkede, "Irak ve Şam İslam Devleti" (IŞİD) terör örrgütü militanları ve bazı aşiret güçleri, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentlerini kontrolü altına almıştı. Bölgedeki Enbar'ın El-Kaim, Rave, Aneh, Retbe ve Hadise ilçeleri de IŞİD'in eline geçmişti. Türkmenlerin başta Kerkük ve Tuzhurmatu'da olmak üzere bazı bölgelerde IŞİD saldırılarına karşı koymak için silahlandığı ifade edilmişti.

aa


Bu haber 371 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,988 µs