En Sıcak Konular

Dalga ve rüzgar varken denize girilmemeli

23 Haziran 2014 12:50 tsi
İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beji, İstanbul'un Karadeniz sahillerinde denize giren vatandaşları, "Kötü hava şartlarında, dalga ve rüzgar varken denize girmemeleri konusunda uyardı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Beji, hava sıcaklıklarının artmasıyla serinlemek için İstanbul'un Kara deniz sahillerinde denize giren vatandaşları "çeken akıntı" konusunda uyararak, "Kötü hava şartlarında,dalga ve rüzgar varken kesinlikle denize girilmemeli" dedi.
 
Beji, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'un Karadeniz kıyılarında görülen çeken akıntının, ölümlerle sonuçlanan olumsuz vakalara yol açtığını, bu tür durumların rüzgarlı havada ve dalga varken denize girildiğinde yaşanabildiğini söyledi.
 
Çeken akıntının okyanuslarda çok daha yüksek düzeyde ve tehlikeli olduğunu ifade eden Beji, şöyle devam etti:
 
"Okyanuslara özgü bildiğimiz çeken akıntı Karadeniz'de de var. Geçen yıl yaşanan bir kurtarma olayında, tahmin ettiğimizden daha güçlü akıntıların olduğunu gördük. Bu akıntı kişiyi 50-100 metre kadar açığa çeker. Geçen yıl yaşanan olayda ise 200-300 metre açığa kadar çekebilecek akıntılar görüldü. Özellikle Şile Sofular civarında bu şekilde büyük akıntılar oluşuyor. Kötü havalarda, yüksek dalgalı denizde insanları 200-300 metre içeriye çekebiliyor. Bu, denizde saatte 20-25 kilometre hıza eşittir. Denize göre büyük bir hızdır. Yakaladığı gibi götürüyor. Bu durumda bile denize girmeye çalışanlar var.  Kötü hava şartlarında,dalga ve rüzgar varken kesinlikle denize girilmemeli."
 
Beji, geçen yıl çeken akıntıya dikkati çekmek için başlatılan projeyle sahillere uyarı levhaları yerleştirildiğini dile getirerek, ancak halkın duyarsız olduğunu, tehlikeli durumlarda vatandaşları uyararak canlarını kurtarmaya çalışan ekiplerin tepkiyle karşılandığını anlattı. 
 
"Çok iyi yüzme bilen bile akıntıya karşı koyup karaya yüzemez"
 
Vatandaşlardan uyum beklediklerini vurgulayan Beji, akıntıya kapılan kişinin yapması gerekenler hakkında şu bilgileri verdi:
 
"Kesinlikle akıntıya karşı yüzmemek lazım. 'Akıntıdan geri geri kıyıya döneceğim' diye bir şey kesinlikle düşünülemez. Bu mümkün değil. Çok büyük bir akıntı. Tek yapılacak şey, bir müddet kendini akıntıya bırakmak ve yüzeyde kalmaya çalışmak. Hele ilk kapıldığı zaman, güçlü akıntılarda hiçbir şey yapmaması en iyisi aslında. Akıntı ister istemez onu açığa taşıyacak. Akıntı zayıfladığı anda sağa ya da sola, neresi uygunsa, akıntının dışına doğru gidin. Akıntının olmadığı bir yerden karaya yüzün.
 
Çok iyi yüzme bilen bile akıntıya karşı koyup karaya yüzemez. Akıntıda yüzme şampiyonlarının bile üzerinde bir hız var. Akıntıya karşı yüzdüğünde kişi bir süre sonra yorulur. Akıntıya direndikçe kurtulamadığını gören kişi paniğe kapılır. 'Geriye döneceğim' diye çabalamak faydasız. Tek yapacağı şey kendini akıntıya bırakarak yüzeyde kalmaya çalışmak. Mümkünse sırtını denize, yüzü de kıyıya bakacak şekilde elini kaldırıp yardım isteyecek."
 
Bulanık ve çamurlu görüntü
 

Beji, akıntının denizin dibindeki kumları kaldırdığı için suyun üzerinde çamurlu, bulanık ve sarımtırak bir renk oluşturduğunu aktararak, su yüzeyinde böyle bir şey görüldüğünde kesinlikle denize girilmemesi gerektiğini kaydetti.
 
Serdar Beji, dipteki kumun yükselti ve çöküntü şeklinde deniz tabanında oluşumlar meydana getirdiğini ifade ederek, kıyıya paralel olan suyun altındaki kum tepelerinin arasında dalyan denilen yarıklar olduğunu anlattı.
 
Kıyıya paralel gelen dalgaların tabandaki yükseltinin üzerinde kırıldıktan sonra artık dalga özelliğini kaybettiğini, gidecek yer bulamadığında dalyandan geriye doğru aktığını belirten Beji, "Kırılan su geriye akıyor. Karadeniz'deki yüksek dalgalar kırıldığında bu akıntıyı oluşturuyor. Karadeniz buna çok meyilli olduğu için bu akıntıları yaratabiliyor. Ani derinleşen kayalık yerde bu akıntılar görülmez. Kıyıya yakın, yavaş yavaş sığlaşan ve kumu olan yerlerde oluşuyor" diye konuştu. 

aa


Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,952 µs