En Sıcak Konular

Papa vergi kaçakçısı

30 Ağustos 2007 09:30 tsi
Papa vergi kaçakçısı
İtalya Başbakanı Romano Prodi, vergi cennetlerine kaçanlara karşı Papa 16. Benedikt’in de yardımıyla savaş açmaya hazırlanırken, AB’den beklemediği bir uyarı aldı.

AB, İtalya’da binlerce gayrimenkulü bulunan Vatikan’da yılda 1 milyar Euro’luk vergi potansiyeli yattığını hatırlatarak, "Papa’dan vergi alın" çağrısı yaptı.

İTALYAN Hükümeti bütçe açığını kapatmak için Dünya Motosiklet Şampiyonu Valentino Rossi’nin beyan etmediği 60 milyon Euro’luk kazancının peşinde koşarken, "Sen asıl Papa’dan vergi al" uyarısıyla karşılaştı. Vatikan’ı büyük ölçüde vergiden muaf tutan İtalya’yı uyaran Avrupa Birliği, birlik bütçesinde sıkıntı yaşadığı halde Vatikan’ın yılda 1 milyar Euro’luk vergi potansiyelinden yararlanmayan İtalyan hükümetine "Papa’dan da vergi al" çağrısı yaptı.

Halen İtalya sınırları içerisinde Vatikan’ın 100 bini bulan gayrı menkulü var. İtalyan Kilisesi ise 25 bin gayrı menkulü bulunmasına karşın vergi kolaylığından yararlanıyor. Ayrıca eskiden kalma bir yasa sayesinde her İtalyanın yıllık gelir vergisinin binde sekizini "kutsal bağış" adı altında kiliseye aktarma hakkı da bulunuyor.

PRODI YARDIM İSTEMİŞTİ

AB’nin bu uyarısı üzerine hükümet, Vatikan’ın İtalya’da yaklaşık 2 bin 500 hastanesi bulunduğunu ve bu hastanelerde sağlık hizmetlerinin bedava yapıldığını hatırlattı. Hükümet bunun için bir anlaşma yapılarak geçmişte yasalaştığını öne sürdü.

İtalya Başbakanı Romano Prodi geçtiğimiz günlerde Famiglia Cristiana adlı Katolik dergisine verdiği mülakatta vergi kaçakçılığıyla ilgili şikayetlerini dile getirmiş ve Papa 16. Benedikt’ten mücadelesinde kendisine yardımcı olmasını istemişti. İtalyan Hükümeti, vergi cennetleri ve off-shore hesaplarıyla mücadele ederken, Dünya Motosiklet Şampiyonu Valentino Rossi gibi ünlülerin yakasına yapışmaya hazırlanıyordu. Papa da Prodi’nin mesajını almıştı ve görevinin ikinci doktrinler konuşmasında bu konuya değinecekti. Vatikan kaynaklarına göre Papa yapacağı konuşmada servetlerin vergi cennetlerine kaçırılmasını kınayacak, tüm toplumun yararlanabileceği zenginliklerin off-shore hesaplarına yatırılmasını "sosyal adaletsizlik" olarak tanımlayacak.
 

hürriyet



Bu haber 200 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,448 µs