En Sıcak Konular

Kürtleri korumak için 8 bin asker

30 Ağustos 2007 09:23 tsi
Kürtleri korumak için 8 bin asker
ABD'de Demokratlara yakın 'Center for American Progress' adlı düşünce kuruluşu, Kuzey Irak'a Kürtleri Türkiye'ye karşı savunacak bir gücün konuşlandırılmasını önerdi.

ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından "Center for American Progress" (CAP-Amerikan Gelişmesi için Merkez), dün yayımladığı bir raporda, Beyaz Saray'a Irak'taki 160 bin Amerikan askerinin çekilmesi için hemen planlama yapılmaya başlanması tavsiyesinde bulundu ve bu çekilmenin bir yıl içinde tamamlanabileceğini bildirdi. CAP raporunda, Kuzey Irak'ta, Kürtlerin Türkiye ile olası çatışmalardan korunması amacıyla iki tugay, yani 8 bin asker bırakılmasını da önerdi.

Demokratik Parti'ye yakınlığıyla bilinen CAP, askeri planlayıcılar ve lojistik uzmanlarıyla birlikte hazırladığı raporda, Kuveyt'te de bir tugay asker, 70-80 savaş uçağı bırakılabileceğini belirterek, Irak'tan çekilmenin ABD'ye Afganistan'da El Kaide ve Taliban ile savaşan Amerikan askerlerine 20-25 bin asker takviyesi yapma fırsatı yaratacağı tespitinde bulundu. 2008'in Kasım'ındaki seçimlerin ardından Beyaz Saray'da Demokratik Partili bir başkanın göreve başlaması daha yüksek bir olasılık olarak görüldüğünden Demokratik Parti çevreleri son günlerde Irak'tan çekilme konusunda düşünce üretmeye ağırlık verdiler.

Raporda dikkat çeken diğer noktalar şunlar:

Askerlerin Irak'tan çekilme hızı, yanlarında ne kadar ekipman götürecekleriyle doğru orantılı olacak.
Teçhizatın büyük bir kısmının Irak'ta bırakılması durumunda çekilme üç aydan kısa bir süre içinde gerçekleşecek (Raporda bu seçenek tavsiye edilmiyor).

Eğer çekilme konusunda net bir takvim ortaya konulmazsa, ABD askerleri ve ABD'nin ulusal güvenliği Irak'taki gelişmelerin esiri olacak.

Daha da kötüsü topyekûn bir iç savaş, sayıları 160 bine ulaşan ABD askerlerini, değerli ekipmanlarını geride bırakarak kontrolsüz ve düzensiz bir şekilde üç ayda çekilmeye zorlayacak.

Bataklıktaki askerler

Amerikan birlikleri, önceki gün Iraklı Sünni gönüllülerle birlikte El Kaide'nin üstlendiği sulak alanlarda adını bir tür kertenkeleden alan "Geko Operasyonu"nu başlattılar. Bu sırada derin kanalları geçmek zorunda kalan askerler zor anlar da yaşadı. AFP, operasyonun düzenlendiği bölgeyi belirtmedi.

Ortadoğu'dan çıkamayız

ABD Başkanı George W. Bush, Irak'taki savaşı savunarak, ABD askerlerinin çekilmesinin Ortadoğu'nun aşırı güçlerin eline geçmesine yol açacağını ve ABD'nin güvenliğini tehlikeye atacağını savundu.

Bush, Nevada'nın Reno kentinde binlerce eski askere hitaben yaptığı konuşmada, Amerikalılardan aşırı ve radikal güçlerin ABD'yi Ortadoğu'dan çıkarmasına izin verilmesi durumunda neler olacağını değerlendirmelerini isteyerek, "Bölge, dramatik bir biçimde, uygar dünyayı tehlikeye atabilecek bir yola girmiş olacak" dedi.


milliyet



Bu haber 288 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,565 µs