En Sıcak Konular

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Hizbullah'a suçlama

30 Ağustos 2007 09:21 tsi
İnsan Hakları İzleme örgütü, Lübnan Hizbullahı'nı geçen yıl savaş sırasında İsrailli siviller üzerine hedef gözetmeksizin füze atmakla suçladı.

Merkezi New York'da bulunan örgüt tarafından yayımlanan raporda, yaptıkları incelemeler sonucunda Hizbullah'ın geçen yıl İsrail'in Lübnan saldırısı sırasında açık bir meşru askeri hedef olmaksızın sayısız füze fırlattığını tespit ettikleri, bunun da sivillerin bilerek hedef alındığını gösterdiği kaydedildi.

Raporda ayrıca, Hizbullah'ın, füze saldırılarının İsrail'in ateşine karşılık olarak yapıldığı ve İsrail'i kara savaşına çekmeyi amaçladığı şeklindeki savunmalarının, savaş kuralları bakımından yasal bir dayanağı olmadığı belirtildi.

Örgütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika direktörü Sarah Leah Whitson “Hizbullah'ın İsrailli sivillere niçin füze attığı konusundaki açıklamaları kesinlikle bu yasa dışı saldırıları meşrulaştıramıyor. Hizbullah da tıpkı İsrail gibi savuş kurallarına saygı göstermek zorunda” dedi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın siyasi danışmanı, raporu “siyasi ahlaksızlık” olarak nitelerken, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora da raporu eleştirdi ve örgütün önce İsrail hakkında rapor yayınlaması gerektiğini savundu.
İnsan Hakları İzleme örgütü, 6 Eylülde İsrail ile ilgili de bir rapor yayınlamayı planladıklarını açıkladı.
Örgüt, Hizbullah ile ilgili raporunu Beyrut'ta bugün düzenleyeceği bir basın toplantısı ile açıklamayı planlamış, ancak Hizbullah'ın açıklamanın yapılacağı otel önünde gösteri yapacağını duyurması üzerine otel, basın toplantısına ev sahipliği yapamayacağını bildirince, toplantıyı iptal etmişti.

Whitson yaptığı bir açıklamada “Hizbullah 2006 savaşı sırasındaki tutumunun eleştirilmesini engellemeye çalışıyor. Ama bizim raporlarımızın adilliği ve doğruluğu, ister basın toplantısı düzenleyelim ister düzenlemeyelim, kendi kendilerini ortaya koyacaktır” dedi.

Hizbullah 34 günlük savaş sırasında İsrail topraklarına yaklaşık 4 bin füze fırlatmıştı.

hürriyet



Bu haber 339 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,804 µs