En Sıcak Konular

İnşaat iskeleleri çelik olacak

22 Haziran 2014 12:43 tsi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatlarda kurulan iskelelerin belli bir yükseklikten sonra ahşap yerine çelik olmasını zorunlu hale getirecek.

Bakanlık, Türkiye'de en çok ölümlü iş kazalarının yaşandığı inşaat sektöründe gerekli önlemlerin alınması için çalışma başlattı.
 
Dış cephe iş iskelelerine ait hesap, proje ve detayların yapı ruhsatı veya eki sayılmaması nedeniyle izleme ve denetim alanında boşluklar olduğu tespit edildi.
 
Bakanlık, bu kapsamda yeni hazırladığı mevzuatla kazaların önüne geçecek önlemler alacak. Bina inşaatlarının ahşap, çelik, alüminyum alaşım bileşenlerinden oluşan dış cephe iş iskelelerine ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlenecek.
 
Ruhsat için iskele projesi zorunlu
 
İskelelerin proje ve birleşim detayları, ilgili proje müellifi tarafından hazırlanacak. Hesap, proje ve detaylar, yapı ruhsatının verildiği tarihten itibaren 30 gün içinde statik proje eki olarak ruhsat vermeye yetkili idareye teslim edilecek. Bakanlık, ruhsat verilirken iskele projesi sunulmasını da zorunlu kılacak.
 
Ruhsat eki haline gelen projelerin uygulama ve söküm dahil tüm aşamalarını yüklenici, şantiye şefi, ruhsat vermeye yetkili idare ve yapı denetim kuruluşu denetleyecek.
 
Belli bir yükseklikten sonra ahşap esaslı malzemeden dış cephe iskelesi kullanımı engellenecek. Çelik iskele kullanılacak.
 
Özellikle yola bakan cephelerde yapılacak çalışma esnasında bölgeyi kullanan insanların alet edevat ve yapı malzemesi düşmesi sonucu zarar görmelerinin önlenmesi amacıyla tedbirler alınacak. Yola bakan cepheler levha, branda ya da perdeyle kapatılacak.
 
"İnsan hayatı ucuz değil"
 
Konuyu AA muhabirine değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, artık yüklenici firmaların çok daha dikkatli hareket etmek zorunda olduklarını belirtti.
 
"İnsan hayatı ucuz değil" ifadesini kullanan Güllüce, alacakları tedbirlerle iş kazalarını en aza indirgemeyi hedeflediklerini söyledi.




 

Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,470 µs