En Sıcak Konular

Türkiye vites büyüttü!

30 Ağustos 2007 09:20 tsi
Emre Aköz'ün yazısı:

Abdullah Gül'den taleplerimiz var
Fatih Portakal adlı okurumuz mesaj göndermiş. Özetle şöyle diyor: "YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in görev süresi yakında bitecek. Cumhurbaşkanı Gül, o makama Prof. Şerif Mardin'i atasın."
Okurumuza verdiğim cevapta, bunun çok hoş bir fikir olduğunu... Ancak
80 yaşındaki Şerif Hoca'nın böyle bir görevi kaldıramayacağını belirttim.
Peki ne yapılabilir? Bildiğiniz gibi Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) adlı bir devlet kuruluşu var. Bu akademideki ' Kemalist' hocalar, dünyaca ünlü siyaset ve sosyal bilimcimiz Prof. Mardin'in üyeliğini engelliyor. Mardin tam üç kere reddedildi.
Niye reddettiklerini daha önce yazmıştım: 1980'lerde, Nur Cemaatinin kurucusu Said Nursi'yi inceleyen bilimsel bir araştırmaya imza atmıştı.
Bu zevat olaylara at gözlüğü ile baktığı için, Nurculuğu inceleyen Mardin'in de Nurcu olduğunu sanıyor. " Yahu ne alakası var, vallahi değil " diye boşuna nefesinizi harcamayın çünkü ona da cevapları hazır: " Atatürkçü bir bilim adamı, dincileri araştırmaz! Çünkü onları muhatap almaz... " Okurumuza verdiğim cevapta, YÖK başkanlığı yerine Prof. Mardin'e (Ve Orhan Pamuk'a) " Devlet Üstün Hizmet Madalyası " verilebileceğini de belirttim.
Bu arada " Genç Siviller " hareketi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den taleplerini sıralayan bir bildiri yayınladı.
Esprili bir dille kaleme alınmış olan bu metinde Cumhurbaşkanının; Yaşar Kemal, Sezai Karakoç ve Fikret Başkaya gibi sanatçı ve bilimcilere üstün hizmet madalyası vermesi isteniyor. (Hani geçenlerde işadamı Jak Kamhi'nin Sezer'in elinden aldığı madalya.)
Abdullah Gül'e sıcak bakan kimle konuşsam Cumhurbaşkanından bir talebi var. Hayır, kimse avanta lavanta istemiyor. Herkesin derdi, Köşk'ün bürokrasinin değil " halkın mekânı " olması....
Pratik öneriler birbirini kovalıyor. Mesela ben de Genç Siviller gibi, Çankaya Köşkü'nün somut olarak halka açılmasını arzuluyorum. (Amerikalıların, Beyaz Saray'ı ziyaret edebilmesi gibi...)
Ama bedavacılık yok!
15-20 kişilik gruplar halinde, büyükler 10 liraya, öğrenciler ve
çocuklar ise 5 liraya gezecek.
Gezi sonunda herkes küçük bir hediye alacak: Mesela bir tarafında Cumhurbaşkanlığı forsu, diğer tarafında Gül'ün adı ve imzası bulunan bir anahtarlık, vb...
Çok ilginç bir durum bu: Ufkumuzu o kadar daraltmıştı ki Sezer'den sadece " birazcık demokrat ve güler yüzlü " olmasını talep ediyorduk. Abdullah Gül döneminde ise daha dün bir, bugün iki ama aniden vites büyüttük.

Bu haber 359 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,989 µs