En Sıcak Konular

IŞİD Türkiye'ye sıçrar mı?

21 Haziran 2014 09:41 tsi
IŞİD Türkiye'ye sıçrar mı? "Musul'un IŞİD'in eline, Kerkük'ün de Erbil'in eline geçmesi ile ortaya çıkan yeni durum yeniden okuma gerektiriyor mu, gerektirmiyor mu?.."

IŞİD gerçekten 'sıçrar mı'? Şu ana kadar izlenen davranış kodları bu örgütün Türkiye'yle herhangi bir şekilde karşılaşmak istemediğini gösteriyor. Alıkoymalar dahil, fazla girmiyorum. Zaten bahsedilen 'sıçrama' bizzat IŞİD'in saldırması değil, 'krizin sıçraması'; ne demek istediklerini anlıyoruz, seçim dönemlerinde duramıyorlar, deneyebilirler, olmayacak.

Nihayet, ABD Dışişleri eski Bakanı'nın açıklamaları önemlidir ama 'kitap tanıtımını' biraz köpürtmüş olabilir. Oysa Başkan Obama'nın Perşembe günü yaptığı açıklama daha faydalı duruyor. İlgili haber; 'Obama, Irak'ın radikal grupların yuvası haline gelmesinin ABD'nin çıkarları için önemli olduğunu ifade etti. Bunu açıklarken bölgedeki müttefiklerini korumaya söz verdiklerini hatırlatan ABD Başkanı, Ürdün'ün Irak'a çok yakın olduğundan bahsederken Türkiye'den bahsetmedi!' (Milliyet, 20/06)

Muhalifler meraklıdır, buradan ancak 'ABD bizi korumayacak' çıkarırlar, değil; korumaya gerek yok çünkü sıçramayacak ve sıçrayacağı yer de-taze stratejik/istihbari veriye dayanıyor-Ürdün'dür! (Sadece Obama'nın yaptığı gönderme yüzünden değil, bu konuda algı seçiciliği olanlar öncü depremleri işaretlemeye başladı bile.)

İyi ama Ankara bu krizden zarar görmeden çıkabilecek mi? Time dergisinin son nüshası Türkiye'ye daha fazlasını vaat ediyor! 'Irak'ın Sonu' başlıklı kapakla çıkan Time'a göre; 'Türkiye uzun süredir bölgede bir Kürt devleti kurulmasına karşı çıkma pozisyonunu gözden geçiriyor. Belki de Türkler ve Irak'taki anarşi arasında petrol zengini bir tampon o kadar da kötü değildir.' ('The End of Iraq', Michael Crowley, Vol: 183, 19/06)

İnanıyorsanız mesele yok ama.. Bu davete Ankara'nın ne kadar icabet ettiği henüz bilinmiyor. Ankara; stratejik enerji politikalarının bir boyutu, içeride yürüttüğü çözüm sürecinin bir bileşeni, karşılıklı yüksek ekonomik ilişkiler ve elbette bölgede arzu ettiği barış/huzur ortamının bir katalizörü olarak Erbil hükümetiyle yakın ilişki kuruyor. Hepsi makul.

Fakat Musul'un IŞİD'in eline, Kerkük'ün de Erbil'in eline geçmesi ile ortaya çıkan yeni durum yeniden okuma gerektiriyor mu, gerektirmiyor mu?.. 

Nedret Ersanel / Yeni Şafak  (İlgili kısım)



Bu haber 2,056 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,163 µs