En Sıcak Konular

Gül'ün damga vuracağı atamalar

30 Ağustos 2007 08:57 tsi
Gül'ün damga vuracağı atamalar Zorlu bir süreç sonunda 11. Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül, Köşk’teki 7 yıllık görev süresinde çok kritik koltuklara atama yapacak. İşte o koltuklar...

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Köşk’te 7 yıllık görev süresinde 3 Genelkurmay Başkanı atayacak. Yargıtay Başsavcısı’nı belirleyecek, YÖK Başkanı’nı da seçecek...

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa’nın tanıdığı yetkileri ve verdiği görevleri yerine getirecek. İlk iş olarak bugün yeni kabineyi atayacak olan Gül, önemli atamalara imza koyacak.

MGK SEKRETERİ: Gül’ün ilk işlerinden biri, daha önce kendi atadığı, ancak Sezer tarafından veto edilen 5 müsteşar yardımcısını “asaleten” atamak olacak. Gül, MGK Genel Sekreteri’ni de atayacak.

KÖŞK ATAMALARI: Gül’ün Dışişleri Bakanlığı’nda danışmanlığını yapan Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Gürcan Türkoğlu’nu Köşk’te önemli bir göreve getirmesi bekleniyor. Basın Danışmanlığına ise Ahmet Sever’i atayacağı konuşuluyor.

3 YENİ KOMUTAN: Gül 2014 yılına kadar 3 yeni Genelkurmay Başkanı atayacak. Org. Yaşar Büyükanıt’ın 1 yıl kalan görev süresini tamamlamasının ardından, 2008’de Orgeneral İlker Başbuğ’un, 2010’da Orgeneral Işık Koşaner’in Genelkurmay Başkanlığı’na atanması bekleniyor. 2013 yılının 1 numaralı Genelkurmay Başkanı adayı ise orgeneralliğe terfi eden Korgeneral Necdet Özel.

YAŞ: Gül’ün askeri çevrelerde merakla beklenen kararı ise Aralık ayı başında toplanacak Yüksek Askeri Şura sonrasında ortaya çıkacak.

YÜCE MAHKEME: Anayasa Mahkemesi’nin yedek üyesi Ali Güzel 2008’de emekliye olacak ve Gül Anayasa Mahkemesi’ne ilk atamayı yedek üyelik için yapacak. Asil üye Sacit Adalı, Mart 2010’da emekli olacak ve Gül asil üyelik için ilk kez isim belirleyecek. Gül, Yüksek Mahkeme’ye 2 asil ve 2 yedek üye daha atayacak.

YARGITAY: Gül, 2011’de Yargıtay’a Başsavcısı ve Başsavcıvekilini seçecek.

DANIŞTAY: Gül, birkaç ay içerisinde Danıştay’da boşalacak üyelikler için de atama yapacak. Gül, Uyuşmazlık Mahkemesi için üye seçimini ise 4 yıl sonra yapacak.

ASKERİ YARGI: Cumhurbaşkanı Askeri Yargıtay üyelerinin üçte biri ile Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin hakim sınıfından olmayan üyelerinin üçte birini de Genelkurmay’ın önereceği adaylar arasından seçme yetkisine sahip bulunuyor.

HSYK: Gül, 5 asil ve 5 yedek üyeden oluşan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun doğal üyesi olan Adalet Bakanı ile Adalet Bakanlığı Müsteşarı dışında kalan tüm asil üyelerin yerine seçim yapacak.

YÖK BAŞKANI: YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’in görev süresi Aralık ayında doluyor. Gül, 2007 bitmeden YÖK Başkanı’nın yanı sıra bir de yeni YÖK üyesi seçecek. Ayrıca 2008’de 5, 2009’da 9, 2010’da 2 ve 2011’de 1 YÖK üyesi daha belirleyecek.

VATAN



Bu haber 335 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,532 µs