En Sıcak Konular

Musul halkı IŞİD yönetimi için ne diyor?

20 Haziran 2014 16:10 tsi
IŞİD'in geçtiğimiz hafta aniden saldırarak ele geçirdiği Musul'da hayat normale dönüyor. Musullulara göre şehirde çatışma yok, birçok kişi Irak ordusunun çekilmesinden memnun.

Musul kenti tamamen IŞİD'in kontrolünde. IŞİD güçleri kentin giriş ve çıkışını kurdukları kontrol noktalarıyla denetim altında tutuyor.

Musul'da bulunan Aljazeera muhabirine konuşan İmad Musuli, kentteki güvenlik durumunun değişmesinden memnun olduğunu ve şehirde artık patlama seslerinin duyulmadığını söyledi.
Musuli, Maliki askerlerinin sık sık başvurduğu tutuklama, işkence ve suikastların artık yaşanmadığını ifade etti. Musul’daki güvenlik statüsünün değişmesinden memnun olduğunu söyleyen Musuli, IŞİD'in kenti ele geçirmesinden önceki ve sonraki durumu Aljazeera'ye anlattı. Musuli, Irak ordusunun Musul’da kontrol noktalarının fazla olduğunu, insanların işini zorlaştırdığını ifade etti. Musuli, “Bir semtten başka bir semte geçmek istediğimde iki saat yolda kalıyordum. Şimdi ise yol sadece 10 dakika alıyor” dedi.

Irak askerlerinin sivillere kötü davrandığını söyleyen Musuli, “Birçok arkadaşım kontrol noktalarındaki askerler tarafından aşağılanarak, dövülüp bilinmeyen yerlere götürülüyordu" şeklinde konuştu.



"ŞEHİR TEMİZ HİZMETLER EŞİT"

Bir başka Musullu Muhammed Naim ise, şehirde güvenliğin sağlanmasının yanı sıra sosyal hizmetlerin de herkese eşit bir şekilde verildiğini, şehrin temiz tutulduğunu söyledi. Naim, “Musul, Amerika'nın Irak'ı işgalinden önceki haline döndü. Benzin istasyonlarında, evlerde ve semtlerde artık güvenlik sağlanıyor. Bunu Musul’un her yerinde yaşıyoruz” dedi. Naim, Musul’u ele geçiren silahlı grup mensuplarının insanlara iyi davrandıklarını, onlara erzak dağıttıklarını ve şehrin temizliğini yaptıklarını ifade etti.

TEK SIKINTI ELEKTRİK, SU VE YAKIT

Al Jazeera’nin Musul muhabiri Reyhan Abdülvahhap ise IŞİD ve silahlı grupların eline geçen Musul'daki durumdan, 'sakin bir ortam' olarak söz ediyor.

Abdülvahhap silahlı grupların kentin doğu ve batı yakasına da hâkim olduğunu ve kent sakinlerinin durumdan memnun olduğunu söylüyor. Ona göre, kent sakinlerinin şikâyetçi olduğu tek sıkıntı elektrik, su ve yakıt eksikliği.

Abdülvahhap, “Halkta çok büyük bir mutluluk var. Merkezi hükümet tarafından kapatılan yollar açıldı” diyor.


IŞİD DIŞINDA ETKİLİ OLAN ÖRGÜTLER HANGİLERİ?

2003’te Irak’ı işgal eden ABD’ye karşı savaşan silahlı grupların, ABD’nin Irak’tan çekilmesinden sonra da varlıklarını korumaya devam ettiklerini söyleyen Aljazeera muhabiri, bu gruplara bağlı olanların çoğunun Musul halkından olduğunu belirtiyor. Muhabir, halkın silahlı gruplara karşı olmamasının en önemli nedenini bu grupların halktan olmalarına bağlıyor.

Musul’da halihazırda birçok grubun faaliyet gösterdiğini dile getiren Reyhan Abdülvahhap, kentte etkin olan grupların başında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün olduğunu, bunun yanı sıra Mücahitler Ordusu, Nakşibendi Ordusu ve İslam Ordusu adlı örgütlerin de kentte faaliyet gösterdiğini belirtiyor.

SİGARA VE NARGİLE YASAĞI DOĞRU MU?

Abdülvahhab, IŞİD ve diğer silahlı gruplar tarafından kentte şu ana kadar halka yönelik bir zorlamanın olmadığını ancak ‘İslam devletinde’ insanların davranış şekillerine dair bilgilendirme amaçlı el ilanları dağıtıldığını söylüyor.

Silahlı grupların kadınlara İslami tesettüre riayet etmesi çağrısında bulunduğunu söyleyen Abdülvahhab, kadınların sokağa çıkmalarının yasaklanmadığını, kadınların kentte rahat bir şekilde hareket edebildiğini belirtiyor.

Abdülvahhab, IŞİD’in kontrolündeki Suriye’nin Rakka kentinde sigara ve nargile içenlerin darp edildiğine ilişkin görüntülerin aksine Musul’da aynı durumun söz konusu olmadığını, kafe ve kıraathanelerin açık olduğunu ifade ediyor.

Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,662 µs