En Sıcak Konular

Ortadoğu'da eski haritalar yeniden gündemde!

20 Haziran 2014 14:00 tsi
New York Times gazetesinde yayınlanan bir haberde Irak ve bölgede yaşanan son gelişmelerin eski bölünmeş bölge haritasını hatırlattı

Irak ve Ortadoğu'nun diğer ülkelerinde yaşanan son gelişmeler, bölge haritasının yeniden çizilebileceği ihtimalini gündeme getirdi. Son olaylar eski bir haritayı yeniden gündeme getirdi. New York Times, 28 Eylül 2013 tarihli haberinde, beş ülkenin bölünüp 14 küçük ülke haline gelebileceği gösteriliyor.

Suriye ve Irak'ta gerçekleşmesi muhtemel bölünmenin mezhep temelli olabileceği belirtiliyor. Suriye'nin Akdeniz kıyısında bir Alevi devleti kurulabileceği belirtiliyor. Suriye'nin kuzeyinde ise, bir Suriye Kürt devleti kurulabileceği kaydediliyor. Diğer taraftan, Suriye'nin doğusunda yaşayan Sünni toplulukla Irak'ın batısında yaşayan Sünni topluluğun bir araya gelerek bir Sünni devleti oluşturabileceği ifade ediliyor.

Irak'ta da Suriye'ye benzer bir durum yaşanacağı belirtiliyor. Kuzey'de hali hazırla bölgesel bir Kürt yönetimi bulunuyor. Bunun Suriye Kürtleriyle birleşerek bir Kürt devleti oluşturabileceği belirtiliyor. Irak Sünnileriyle Suriye Sünnilerinin de sınırda bir ülke oluşturabileceği kaydediliyor. Ülkenin güney kısmı ise Şii halkın ağırlıklı olduğu bölge. Bu bölgede de muhtemel bir Şiistan'ın kurulması öngörülüyor.

Libya'nın da üçe bölünme ihtimali bulunuyor. Ülkedeki rakip aşiretlerin birlikte yaşayamayacağı ve ülkenin üçe bölünebileceği ihtimali dile getiriliyor. Bunlar, kuzeyde Trablus, doğuda Sireneyka ve Güney'de Fizan olarak öngörülüyor.

Yemen'in de Kuzey ve Güney Yemen olmak üzere ikiye bölünebileceği ihtimali dile getiriliyor. Suudi Arabistan'ın da kendi içinde bölünebileceği, güç dengesinin yer değiştirebileceği, bölgesel aşiretlerin güç kazanabileceği ve mezhepsel bir bölünmenin ortaya çıkabileceği kaydediliyor.

Ortadoğu'da haritalar yeniden çizilirse ortaya çıkabilecek yeni harita şu şekilde olabilir;

 



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,971 µs