En Sıcak Konular

Peşmerge Musul'da IŞİD'i sıkıştırdı

20 Haziran 2014 10:03 tsi
Peşmerge Musul'da IŞİD'i sıkıştırdı
Mesut Barzani siperleri ziyaret ederek operasyonları yerinden takip etti.

Musul’da operasyonları yöneten Binbaşı İskender Gerdi Star’a yaptığı açıklamada IŞİD’in Musul’da sıkıştığını ve “iyi” gelişmelerin olacağını söyledi.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’da kontrolü ele geçirmesiyle başlayan IŞİD ilerleyişi Irak’ta dengeleri alt üst etti. Musul dışında Selehaddin, Tikrik, Diyala ve Telelafer’de de kontrolü ele geçiren IŞİD militanlarının en büyük hedefi ise Başkent Bağdat ile Peşmerge denetiminde olan Kerkük’ü ele geçirmek. Bunun için enerji kaynaklarını hedef alan IŞİD’in önündeki en büyük engeli ise Irak Bölgesel Kürt yönetiminin kontrol ettiği noktalar oluşturuyor. Irak ordusunun Musul’dan Senjar’a kadar terk ettiği yüzlerce kontrol noktasını şimdi Peşmerge güçleri denetliyor.

 IŞİD militanlarının hedef aldığı ve Türkmen nüfusun en yoğun olduğu Musul’un Talefer ilçesi, Muhallebiye nahiyesi, Selahaddin ilinin Tuzhurmatu ilçesinin Süleymanbeg nahiyesi ile Yengice, Bastamlı, Çardağlı, Biravcılı, Beşir ve Karanaz köylerinin IŞİD militanlarınca alınması Türkmenleri Peşmerge saflarına yakınlaştırdı. IŞİD’ın ilerleyişini durdurmak için yüzlerce gönüllü Türkmen Peşmerge ile beraber hareket ediyor. Irak ordusunun silahlarını geride bırakarak mevzilerini terk etmesi ve Türkmenlerin Kürtlere yakınlaşması peşmergenin elini ve hakimiyet alanını genişletti.

Peşmerge krizi fırsata çevirdi

 Krizi fırsata çeviren Irak Bölgesel Kürt Yönetimi askeri olarak bir yandan hakimiyet alanlarını genişletirken bir yandan da IŞİD’in önünü kesmek ve geri püskürtmek için stratejik adımlar attı. Peşmerge güçleri bunun için Telaferden Senjar’a giden yoldan başlayarak Musul ve Kerkük’e kadar uzayan binlerce kilometrelik yol ve bağlantı noktalarını denetim altına aldı.  Yüzlerce kontrol noktası peşmerge elinde. Irak bayrakları yerine buralarda şimdi Kürdistan bayrağı dalgalanıyor. Bu görüntüler Kerkük’ten Telafer’e kadar devam ediyor. IŞİD’in önünde en büyük engel olan Peşmerge güçleri şimdi de IŞİD’in ele geçirdiği Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’a giden tüm yolları kontrol altına aldı. Bağdide, Keremleş, Bartella, Kelek, Horşabad, Telkeyf gibi Musulu çevreleyen tüm kasaba ve yerleşim yerleri de peşmerge denetimi altında.

“Güzel gelişmeler bekliyoruz”

Operasyonun başında bulunan Peşmerge Komutanı Binbaşı İskender Gerdi, Musul’da Star’a konuştu. Gerdi, önümüzdeki günlerde güzel gelişmeler olacağını söyledi.

4 Türk’ü Türkmenler kurtardı

Bu arada Kerkük’un Havice bölgesinde önceki gün aralarında 4 Türk’ün de bulunduğu 44 yabancı bir grup tarafından rehin alındı. Operasyon başlatan Kerkük’ün Türkmen emniyet müdürü rehin alınan 44 kişiyi kurtardı. 4 Türk güvenli bölgeye götürüldü.

IŞİD militanları Musul’a sıkıştı

IRAK Kürdistan Bölgesel yönetimi yollarda ağır silahlarla denetimi sağlarken sızmaların olabileceği güzergahlarda da mevzi oluşturdu. Ağır silahlarla Musul’un kenar mahallelerine giren Peşmergeler buralarda da mevzilenerek IŞİD’i dört bir koldan sardı. İşte Bİnbaşı İskender Gerdi anlattıkları: “Irak askerinin kritik noktaları terk etmesi IŞİD’in ilerleyişini kolaylaştırdı. Bu noktalar şimdi bizim kontrolümüzde.” Peşmergelerin halkını korumak için her fedakarlığı yapacağını kaydeden Gerdi, “Bu kritik savunma alanlarının tamamı kontrolümüzde. Musul’un çevresini kuşatarak şehre giden yolları almış bulunuyoruz. Musul’daki IŞİD’liler içerde sıkışmış durumda” dedi. 


 

Bu haber 829 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,534 µs