En Sıcak Konular

''Gerekirse komuta kademesi yeniden düzenlenmeli''

20 Haziran 2014 08:35 tsi
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, gerekirse komuta kademesinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Balyoz davasındaki tahliyelere ilişkin, "Erdoğan çıktı; 'Ben o davaların savcısıyım, darbecileri yargılayacağız' dedi. Bir sürü şeyler ifade etti. Şimdi Erdoğan'a bir görev düşüyor; çıkacak onlardan ve Türk halkından özür dileyecek" dedi.
 
Kılıçdaroğlu, Halk TV'de katıldığı "Halk Arenası" programında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
 
"Balyoz davası tutuklularının tahliyesine" ilişkin soru üzerine Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesinin teşekkürü hak ettiğini, aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidilmeden de Türkiye'de yargının bir sorunu çözebileceğini gösterdiğini söyledi.
 
"Bu olay, yargı tarihimizde yüz karası olarak yerini alacaktır" ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, bu kişilerin, özel mahkemede yargılandığını, savunma haklarının kısıtlandığını, delillerin karartıldığını ve sonra da mahkum olduklarını, Yargıtayın da mahkumiyetlerini onayladığını anlattı.
 
Bu davaların doğru olmadığını, özel yetkili mahkemelerin adalet dağıtmadığını, Silivri'deki mahkumların "toplama kampında" olduğunu, dava süresince büyük haksızlıklar yapıldığını ve bunun ısrarla sürdürüldüğünü defalarca dile getirdiklerini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
 
"Erdoğan çıktı; 'Ben o davaların savcısıyım, darbecileri yargılayacağız' dedi. Bir sürü şeyler ifade etti. Şimdi Erdoğan'a bir görev düşüyor; çıkacak onlardan ve Türk halkından özür dileyecek. 'Yanlış yapmışım, ben bu davaların savcılığını üstlenmekle yanlış yapmışım' diyecek. Neden? Bu insanlar haksız yere içeri atıldılar. Sadece kendileri bir dram yaşamadı, onların aileleri de yaşadı, yazık değil mi o ailelere ?"
 
Tutukluların ailelerinin bu süreçte destek ve adalet aradıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, "Özür, ancak bunların vicdanını kısmen tatmin edebilir. Yetmez ama en azından bir özrü hak ediyorlar. O özrü çıkıp yapmak durumundadır. Hele hele Cumhurbaşkanı adayı olacağım diye ortaya çıkıyorsa, kesinlikle özür dilemelidir. Adaletsizliği savunan bir kişiden cumhurbaşkanı adayı olmaz. Adaletsizliği pekiştirmek için 'Ben bu davaların savcısıyım' diyen kişiden cumhurbaşkanı adayı olmaz. Bugün geldiğimiz süreç içinde onlar bu özrü bekliyorlar, bekleme hakları vardır" dedi.
 
Gerekirse komuta kademesi yeniden düzenlenmeli
 
Kılıçdaroğlu, "Tutuklu olanlar, mahkum olanlar, tamam bunlar şimdi serbest bırakıldı, bunların tutuklanmadan önce hangi işlemler yapılacaksa yükselmelerinde, terfilerinde, aynı işlemlerin yapılması lazım. Bir haksızlığın geriye dönük telafi edilmesi lazım. Bu görev TSK'ya düşüyor" dedi.
 
Gerekirse komuta kademesinin yeniden düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, "Bunların kaybolmuş hakları var, rütbeleri söküldü. Tutuklu oldukları dönemlerde, daha mahkum olmadan aylıkları kesilmişti. Aileleri perişan oldu, maddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldılar. Bütün bunları çektirenlerden de hesabının sorulması lazım" değerlendirmesinde bulundu.
 
Ekmel Bey bütün tanımlara uyuyor
 
CHP ile MHP'nin müştereken belirlediği cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na yönelik, "İsmi birileri size telkin mi etti?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
 
"Bizim gibi ülkelerde komplo teorileri üretilir ve bu komplo teorilerinin doğruluğuna bir süre sonra inanılır, aslında yok öyle bir şey. Cumhurbaşkanı adayı için baştan beri bir şey söyledik; cumhurbaşkanı adayının belirgin siyasal bir kimliği olmamalı, en baştan siyasi parti liderleri başta olmak üzere cumhurbaşkanı adayı olmamalıdır. Neden ? Ben hukukun üstünlüğüne inanan bir insanım. Anayasa diyor ki; cumhurbaşkanının tarafsızlığı esastır. Eğer siyasi kimliği çok öne çıkmış bir ismi cumhurbaşkanı yaparsanız, tarafsızlığı ihlal etmiş olursunuz, herkes ona falan partinin adayı olarak bakacaktır."
 
Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayının, tarafsızlığının yanı sıra siyasi parti kimliği çok öne çıkmayan, iyi yetişmiş, entelektüel birikimi iyi, dünyayı iyi tanıyan, dünya dengelerini bilen, Türkiye'yi iyi okuyan, barışçıl, hukukun üstünlüğüne inanmış, herkesi kucaklayan, sevecen bir dil kullanması gereken birisi olması gerektiğini bildirdi.
 
Bu tanımı yaparken İhsanoğlu ile hiç konuşmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bu tanımı duyan biri Ekmeleddin İhsanoğlu'na 'Kemal Bey sizi tarif ediyor' demiş. Evet, Bütün tanımlara Ekmel Bey uyuyor" diye konuştu.
 
Negatif yanıt almadım
 
Kılıçdaroğlu, İhsanoğlu'nun aday belirlenmesi için bazı kişi veya kesimlerce kendisine telkinde bulunulduğu iddialarına ilişkin ise şunları kaydetti:
 
"Bana birisi fısıldamadı. Ben pek çok kişiyle konuştum. Sadece bir isim de yoktu aklımda, birden fazla isim vardı. Sonuçta bunların içinde, cumhurbaşkanını halk seçeceğine göre, koşulları da dikkate alarak Ekmeleddin Bey'in daha uygun bir aday olduğu intibası uyandı. Sonra ben bunu çok dar bir çevrede, parti içinde de parti dışında da belli kişileri sordum. Hiç kimseden negatif yanıt almadım.
 
Sorduk, soruşturduk, bu ismin çok uygun olacağı ifade edildi, biz de bu öneriyle Sayın Devlet Bahçeli'ye gittik. Telkin gelmedi derken şunu da ifade edeyim, biz sendikalarla sivil toplum örgütleriyle meslek kuruluşlarıyla siyasi partilerle toplantılar yaptık. Gittiğimiz yerlerde bazen isimler telaffuz edildi ama ben hiçbir yerde isim telaffuz etmedim."
 
Kılıçdaroğlu, Suudi Arabistan'dan telkin geldiği yönündeki iddialara ise İhsanoğlu'nun, Suudi Arabistan'ın aksine, kadın erkek eşitliği ve hukukun üstünlüğüne inandığını kaydetti.
 
İhsanoğlu ile "Atatürk, devrimcilik, laiklik hassasiyeti ve hilafeti savunan babası İhsan Efendi ile ilgili" konuşup konuşmadıklarının sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Hayır. Konuşmanın çok da doğru olduğuna inanmıyorum. Onun düşüncelerini en sağlıklı eserlerinden öğrenebiliriz. Ekmel Bey, 'demokratik sosyal hukuk devletine inanıyorum' dediğinde ona karşı olanlar 'oy almak için yapıyor' diyecekti. Ekmel Bey, bilim insanı. Bunları eserlerinde yazmış, laikliği savunan bir insan" cevabını verdi.
 
En ufak kuşkum yok
 
"Atatürk, laiklik, cumhuriyet devrimleri konularında içinizde ufak da olsa bir kuşku var mı" sorusunu ise Kılıçdaroğlu şöyle yanıtladı:
 
"Hayır, sahip çıkacağı konusunda en ufak bir kuşkum yok. Neden? Çünkü o, cumhuriyete ve cumhuriyetin değerlerine inanıyor. Eğer cumhuriyet olmasaydı, Tunceli'nin küçük bir köyünde doğan Kemal Kılıçdaroğlu CHP'ye genel başkan olamazdı, eğer bu ülkede cumhuriyet olmasaydı Recep Tayyip Erdoğan hayatında başbakan olamazdı. Eğer bu ülkede cumhuriyet olmasaydı Sayın Abdullah Gül bu ülkeye cumhurbaşkanı olamazdı. Bu devrimlerin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunu en iyi bilen Ekmeleddin Bey. Neden? Batı'yı da görüyor, Doğu'yu da görüyor. Cumhuriyetin Türkiye'ye neler getirdiğini de görüyor. Laikliğin ne kadar önemli olduğunu görüyor. Orada kadınlara hak verilmemesinin Ortadoğu'yu nasıl şekillendiğini, Batı'da nasıl algılandığını gözlüyor. Böyle bir insanın cumhuriyetin değerlerini, Atatürk'ü, laikliği reddetmesi mümkün değil. Yaşamıyla ailesiyle mütevazı yaşayan, bilime, cumhuriyetin değerlerine önem veren, saygıdeğer bir insan."
 
İhsanoğlu'nda hiçbir kara leke yok
 
İhsanoğlu'nun babasının Mehmet Akif Ersoy'un en yakın arkadaşı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Mehmet Akif Ersoy, Mustafa Kemal'e yazdığı mektupta, 'Ömrüm olsaydı, ömrümün bir kısmını sana verirdim, Allah benden alsın, senin ömrüne ilave etsin' diyen birisi. 'Küserek gitti...' Böyle yargılamamak lazım" diye konuştu.
 
İhsanoğlu ile konuşulduğunda samimiyet, tevazu, bilgili ve saygılı bir insanın görüldüğünü, kibrin görülmediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, aradıkları cumhurbaşkanı adayının İhsanoğlu olduğunu kaydetti.
 
Bir siyasi partiye genel başkan seçmediklerini, herkesin cumhurbaşkanı olacak birisini seçtiklerini belirten Kılıçdaroğlu, İhsanoğlu'nun geçmişiyle ilgili hiçbir şaibeli şeyin, kara lekenin bulunmadığını dile getirdi.
 
Sevecen bir insan
 
"Ekmel beyin hayatını araştırdınız mı?" sorusuna, Kılıçdaroğlu, şu yanıtı verdi:
 
"Emin olun fotoğraflarına kadar araştırdım. Hangi liderle, nerede fotoğraf çektirdi, bütün fotoğraflar... Her şeyiyle araştırdık. Sonra şunu gördük; Gerçekten her düzeyde, bilgi, eğitim düzeyi ne olursa olsun, her düzeyde insanın rahatlıkla kucaklayacağı bir insan. Sevecen bir insan, baktığınız zaman görüyorsunuz zaten bunu. Şu soruyu asla ona sormadım; 'Siyasi görüşünüz nedir, hangi partiyi desteklediniz?' Bu doğru değil."
 
Kemal ve Pamuk aklımızdan geçti
 
İhsanoğlu'nun bilim tarihini bu kadar iyi bilen ender insanlardan olduğunu, hemen hemen bütün liderlerle ilişkilerinin bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Rahmetli Ecevit, o da bu konularda çok titizdi. Onun başbakanlığı döneminde, üstün hizmet madalyasını cumhurbaşkanının elinden alan... Siz devlet olarak buna devlet üstün hizmet madalyası veriyorsunuz. Buna baktığınız zaman aslında bir değeri, görüşü ne olursa olsun takdir ediyorsunuz, veriyorsunuz" dedi.
 
Cumhurbaşkanının çok iyi yetişmiş bir bilim adamı, sanatçı olabileceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, Yazar Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk'un de cumhurbaşkanlığı için akıllarından geçtiğini söyledi.
 
Parlamenter sistemi savunuyor
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı için çatı adayı olarak seçtikleri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun parlamenter sistemi savunduğunu belirterek, "Başkanlık sisteminin doğru olmadığına inanıyor. O nedenle cumhurbaşkanı olmak istiyor. O nedenle 'sabah-akşam hükümetin işine müdahale etmek gibi bir düşüncesinin olmadığını' kendisi de ifade ediyor" dedi.
 
Birinci turda seçilir
 
Kılıçdardoğlu, "Birinci turda Ekmel Bey'in seçileceğine inanıyorum. Çünkü halkın sağduyusuna inanıyorum. Ben, Ekmel Bey'in Mustafa Kemal'e, laikliğe karşı olduğunu bilsem, böyle birşeyi bırakın teklif etmeyi, yanından bile geçmeyiz" dedi.

aa


Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,662 µs