En Sıcak Konular

'Türkiye tüm enerji sisteminde çok kritik bir rol oynuyor'

19 Haziran 2014 16:32 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Beyci rafinerisinin üretim yapmaması dolayısıyla Irak'ın işlenmiş petrol ihtiyacı bulunduğunu ifade ederek, "O yüzden talep olması halinde yeni katkılar yapılmasına imkan tanınıp tanınmayacağını değerlendire

Yıldız, Moskova'da düzenlenen 21. Dünya Petrol Fuarı'nda Türkiye standında Pulitzer ödülü sahibi enerji uzmanı Daniel Yergin ile görüştü. Yıldız ve Yergin, görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı.

Beyci rafinerisine yönelik bir soru üzerine Yıldız, şunları kaydetti:

"Beyci rafinerisi üretim yapmadığı için petrol ürünlerinin sevkiyatına ihtiyaç hissediyorlar fakat Türkiye'nin de Habur giriş kapısında standartlar belli bir kapasitenin üzerine çıkmasına mani. O yüzden talep olması halinde yeni katkılar yapılmasına imkan tanınıp tanınmayacağını değerlendireceğiz. Rafineriye petrol sevk edemiyorlar dolayısıyla da üretim yapılmıyor. Zannediyorum istikrar sağlanana kadar da üretim yapmak mümkün olmayacak. Benzin ve dizel ihtiyaçlarını karşılamak için de bizden bir kısım sevkiyat var ama bunu daha da maksimize edecek bir yapıya girebilir miyiz, bakacağız."

Yıldız, Rus Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile görüşeceğini ifade ederek, Rusya ile Ukrayna ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerle olan doğalgaz akışının görüşmede ele alınacak öncelikli konular arasında yer aldığını belirtti.

Yergin ile bir arada olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Yıldız, "Yergin dünyada enerji piyasasını birebir izleyen ve yorumlayan insanlardan biri" diye konuştu.

-  "Irak'taki gelişmeler petrol piyasası için endişe verici"

Yergin de "Açıkça görülüyor ki Irak'taki gelişmeler petrol piyasası için son derece endişe verici. Irak'ın gelişimi ve büyümesi, dünya petrol piyasasının istikrarına büyük katkı sağlayacak nitelikte. Bu belirsizlikle dünya petrol piyasalarının büyük bir endişe geçirmesine sebep olacak nitelikte" dedi.

Şu anda petrol piyasasında arz sıkıntısı olmadığını vurgulayan Yergin, Irak'taki gibi sıkıntı yaşandığı zaman piyasada endişelerin hakim olduğunu söyledi. Yergin, "Irak'ın en büyük petrol üretim sahaları aslında gerilimin, çatışmanın yaşandığı bölgeye yüzlerce kilometre uzaklıkta, dolayısıyla dünya piyasası hala yeteri kadar petrol alabiliyor" diye konuştu.

- "Türkiye tüm enerji sisteminde çok kritik bir rol oynuyor"

Yıldız ile Türkiye'nin kendi büyümesini sürdürebilmesi amacıyla sağlaması gereken enerji güvenliği meselesini konuştuklarını belirten Yergin, sözlerini şöyle tamamladı.

"Sayın Bakan ile görüşme şansı bulduğum için çok memnun oldum. Türkiye'nin ekonomik büyümesini sürdürebilmek için üzerinde durması gereken enerji gündemini ve yeni global enerji sistemi içinde Türkiye'nin oynadığı rolü konuşma fırsatı bulduk. Türkiye bugün kesinlikle enerji akışının istikrarının sağlanmasında ve tüm enerji sisteminde çok kritik bir rol oynuyor. Bu rol 21. yüzyılda gelişti."

AA



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,554 µs