En Sıcak Konular

Irak haritası değişti

19 Haziran 2014 15:52 tsi
Irak haritası değişti Irak'ta son durum hiç de iç açıcı değil. Bağdat'a varmak üzere olan IŞİD'i merkezi yönetim durduramadı, ABD'den yardım istedi.

Irak bölünme tehlikesiyle karşı karşıya. Güvenlik krizi sivillerin de hedef alındığı kritik noktaya ulaştı. IŞİD ilerliyor, Şii gönüllüler hızla silahlanıyor. Liderlerin yaptığı birlik çağrısı henüz yanıt bulmadı ama Irak Meclisi toplanmıyor.

IŞİD ise Bağdat'a sadece 60 kilometre uzakta bulunuyor. Irak ise umudunu ABD'ye bağladı ve hava saldırısı talebine yanıt bekliyor.

Irak, ABD'den cihatçı militanlara karşı hava saldırısı düzenlemesi için resmi çağrıda bulundu. ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey, ABD Senatörlerinin oturumunda yaptığı konuşmada, "Irak hükümetinden hava kuvveti için talep aldık" dedi. ABD'nin bu talebe olumlu yanıt verip vermeyeceğine yönelik bir soruya General Dempsey, Senato'daki oturumda "Nerede bulursak bulalım, IŞİD'le mücadele etmek Amerika'nın ulusal çıkarıdır" yanıtını verdi.

ABD Başkanı Barack Obama, üst düzey Kongre üyeleriyle bir araya gelip Irak krizini masaya yatıracak.

İRAN'A SUUDİ ARABİSTAN'DAN UYARI

Diğer yandan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin "İran, komşu ülke Irak'ta Şii Müslümanların kutsal topraklarını katillere ve teröristlere karşı tereddütsüz koruyacak" açıklaması üzerine Suudi Arabistan'dan Tahran'a bir uyarı geldi. Suuri Arabistan İran'a 'Irak'taki çatışmaya karışmaması uyarısında bulunup Irak'ın sınır ötesine taşabilecek bir iç savaşa doğru gidebileceğini' söyledi.

IŞİD EN SON RAFİNERİ ALDI

IŞİD ise Bağdat'a doğru ilerlemeye devam ediyor. Militanlar Irak'ın en büyük petrol rafinerisi Beyci'ye havan toplar ve makineli tüfeklerle saldırı düzenledi.

Ülkenin petrol ihtiyacının yaklaşık dörtte birini karşılayan Beyci rafinerisinde üretilen petrolün tamamı benzin ve elektrik santralları için yakıt olarak ülke içinde tüketiliyor ve yemeklik yağ da bu rafineride işlem görüyor. IŞİD rafinerinin büyük bir kısmını ele geçirdi.

IRAK'TA SON DURUM HARİTASI




Irak ordusu da Bağdat'a doğru yaklaşan IŞİD militanlarına yönelik hava saldırısı gerçekleştirdi. Militanların güçlü olduğu batı kenti Ramadi'de de çatışmalar yaşandığı haberleri geliyor.

KISA KISA DİĞER GELİŞMELER

*ABD - İRAN : ABD Dışişleri Bakanı Kerry: Irak konusunda birlikte çalışmak için değil ama bilgi paylaşmak için İran ile iletişim kurma fikrine sıcak bakıyoruz.

*ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Iraklı liderleri arayarak 'ulusal birlik' hükümeti çağrısında bulundu. The Wall Street Journal gazetesi de Obama'nın Irak Başbakanı Malikisiz bir çözümü tercih edebileceğini yazdı.

*BAŞBAKAN ERDOĞAN : Bugün Başbakan Erdoğan'dan da Irak üzerine mesajlar geldi. Erdoğan, "Irak'ta yaşananlar adeta mezhepler arası savaşa dönüşmüştür. Bunu asla tasvip etmiyoruz" dedi..

* ÖNEMLİ UYARI: Türk vatandaşlarının uzak durması istenen vilayetler; Musul, Kerkük, Selahaddin, Anbar, Diyala, Bağdat, Basra, Babil, Necef, Kerbela, Vasit, Meysan, Kadisiye, Musenna ve Dikar

*PETROL ŞİRKETLERİ GİDİYOR : IŞİD'in eline geçen Irak'ın en büyük rafinerisi Beyci'deki 250-300 işçi tahliye edildi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı da güvenlik endişesiyle Irak'ta petrol arama faaliyetlerinde bulunan sekiz personelini geri çekti. Kurum faaliyetlerine Iraklı personelle devam ediyor.

*TÜRKİYE'DEN GİZLİ HEYET : Başbakan Erdoğan açıklayınca ortaya çıktı. Bir heyet gizlice Kuzey Irak'a gidip görüşme yaptı. Sır görüşmeyi AFAD yetkilileri ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu yaptı. 



Bu haber 1,568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,172 µs