En Sıcak Konular

Hasip Kaplan: Kararlar artık yok hükmünde

19 Haziran 2014 13:54 tsi
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz davası kararını yorumladı.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz davası kararına ilişkin, "Bu emsal karar üzerinden baktığımız zaman bütün Özel Yetkili Mahkemelerin kararları artık yok hükmündedir. Tümüne yeniden yargılama yolu açılmıştır" dedi.

Kaplan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 12 Eylül davasında Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya müebbet hapis cezası verilmesini değerlendirerek, "şekli ve çakma bir dava" yaşandığını ileri sürdü.

Sanıklara iyi hal indirimi uygulanmasını eleştiren Kaplan, "İyi halli darbeciler bir tek Türkiye'de oldu. Bu generallerle ilgili karardan sonra Yargıtay'a gidecek ve o dönemin binlerce mağdurunun şikayet dilekçesine rağmen, insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı işlemediği halde burada işletecekler ve denetimle serbestlikle 5 yıldızlı GATA'da hayatlarını sonuna kadar idame ettirecekler. Bu kirli işbirliğinin içinde olanların hepsine lanet olsun diyoruz. Onların yaptığı darbe anayasasından, yüzde 10 barajından, mevzuatından hala istifade edip koruyanlar da bir gün bu ülkede hesap verecektir. Vicdanı olan hiçbir insan bu hesabın bu şekilde kapanmayacağını bilmelidir" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz davası kararına da değinen Kaplan, bunun bir pilot karar niteliğinde olduğunu belirterek, "Bu emsal karar üzerinden baktığımız zaman bütün Özel Yetkili Mahkemelerin kararları artık yok hükmündedir. Tümüne yeniden yargılama yolu açılmıştır" Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırıldığını, ancak Terörle Mücadele Yasasının durduğunu ifade eden Kaplan, bunun kabul edilemez olduğunu savundu. Kaplan, "Burada gizli bir uzlaşmanın hükümet, Çankaya, Anayasa Mahkemesi, devlet zirvesinde yürüdüğünü ifade edebilirim. Cumhurbaşkanlığı seçimi de yaklaşıyor, biraz havaları yumuşatmak istiyorlar galiba" değerlendirmesinde bulundu.

Musul'da Türk vatandaşlarının IŞİD tarafından alıkonulmasına da değinen Kaplan, "Hava saldırıları için acaba, konsolosluk görevlilerimiz ve şoför esnafımız canlı kalkan olarak mı kullanılıyor? Çok tehlikeli bir durum" ifadelerini kullandı.

Kaplan, konuşmasında hükümetin çözüm süreci kapsamındaki yasal düzenlemeleri hayata geçirmemesini de eleştirdi. Verilen sözlerin yerine getirilmesini, Meclis tatile girmeden gerekli düzenlemelerin yapılmasını isteyen Kaplan, "1,5 sene bir şeyler söylersiniz, söylersiniz, yapmanın zamanı gelir geçer ve yapmazsanız birileri size hatırlatır. Görüşmenin de müzakerenin de diyaloğun da bir hukuku vardır. Bizim istediklerimizin hepsini şeffaflaştırmak, yasaya bağlamak istiyoruz" dedi.

haber7

Bu haber 423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,314 µs