En Sıcak Konular

''Fırtına obüsleri'' göz dolduruyor

18 Haziran 2014 19:39 tsi
''Fırtına obüsleri'' göz dolduruyor 1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı, yerli imkanlarla ürettiği Fırtına obüsleriyle düşmana korku salıyor.

Arifiye ilçesinde 1973 yılında faaliyete geçen komutanlık, T-155 kundağı motorlu Fırtına Obüsü, Poyraz mühimmat aracı imalatını, Leopard 1 tanklarının iyileştirmesini, zırhlı araçların motor, transmisyon, hız azaltan ve tali komple malzemelerinin, klasik optik sistemler ve tırtıllı araçlarda kullanılan palet sisteminin imalat ve yenileştirmesini, Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı yedek parçaların imalatını gerçekleştiriyor.
 
Türk mühendisleri ve işçisi tarafından çalışmalarına 1995 yılında başlanan, 2000 yılında ilk örneği imal edilen Fırtına obüsleri, manevra kabiliyetleri ve yüksek teknolojik özellikleriyle göz dolduruyor.
 
1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanı Bakım Albay Erturul Akkaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, komutanlığın birçok atölye, açık ve kapalı depolama birimleri, son teknoloji ürünü donanımı ve bilgi birikimiyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan merkez haline geldiğini söyledi.
 
Merkezin 1973'te faaliyete geçtiğini anlatan Akkaya, T-155 kundağı motorlu Fırtına obüsleri ve Poyraz mühimmat araçlarını ürettiklerini kaydetti.
 
"Komutanlığımız, palet tasarım ve imalatında Türkiye'de tek ve dünyada sayılı tesislerden biri olan yüksek performansla uluslararası kaliteye sahip, üretim hattıyla yüzde 100 yerli imalat gerçekleştiriyor" diyen Akkaya, bilgi birikimi ve kabiliyetlerle her türlü paletli aracın üretimini gerçekleştirmeyi vizyon edindiklerini vurguladı.
 
Akkaya, Fırtına obüsleri hakkında şu bilgiyi paylaştı:
 
"Fırtına Obüsü, bilgisayar destekli tasarım, analiz ve simülasyon programları kullanılarak geliştirilmiştir, seri üretimi birçok aşamadan oluşmaktadır. Fırtına'nın ana yapısını oluşturan gövde ve kulesi balistik korumaya sahip zırh çeliğinden imal edilmektedir. Fırtına'nın ana yapısını oluşturan gövde ve kulesi, balistik korumaya sahip zırh çeliğinden imal edilmektedir. T-155 Fırtına Obüsü, dünya orduları içinde kendi sınıfında çok az silah sisteminde bulunan özelliklere sahiptir. Yaklaşık 8 metre uzunluğunda 52 kalibre namlusuyla 40 kilometrenin üzeri atış menzili, silah üstü atış idare bilgisayarı, küresel yer bulma, otomatik namlu yönlendirme ve otomatik mermi doldurma sistemleri, Fırtına'ya yüksek ateş gücü sağlamaktadır.
 
47 ton muharebe ağırlığına sahip Fırtına Obüsü, 1000 beygir gücündeki motoru sayesinde her türlü arazi şartlarında hareket kabiliyetine sahiptir. 360 kilometre hareket sığasına sahip olup, süratle mevzi değiştirebilmektedir."
 
Optik bölümü
 
Akkaya, merkezde optik bölümünün de 1982'den beri faaliyet gösterdiğine dikkati çekerek, ülkenin ihtiyaç duyduğu klasik optik sistemlerinin tasarımı, imalatı ve yenileştirme işlemlerinin yurt dışına bağımlı olmadan yapıldığını dile getirdi.
 
"Çeyrek asrı aşkın tecrübesiyle, ülkemizde yurt dışına bağımlılığı olmadan, komple klasik optik sistem tasarım ve üretimi yapabilen, opto-mekanik konusunda uzman personel yetiştiren yurt içindeki tek tesistir" diyen Akkaya, "Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan tüm araç ve silah üstü atış kontrol aletleri ile personelin kullandığı gözetleme dürbünler ve teleskopların imalat, bakım, onarım ve yenileştirmesi optik bölümünde yapılmaktadır" ifadesini kullandı.
 
Ordu Yağ Analiz Programı
 
Akkaya, "Ordu Yağ Analiz Programı" kapsamında yağ analizleri, kalibrasyon, teknik danışmanlık ve eğitim faaliyetlerinde de bulunduklarını vurguladı.
 
1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığının teknolojiyi yakından takip ettiğini aktaran Akkaya, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Bu maksatla tezgah parkı, gelişen teknolojiye uygun sürekli yenilenmekte, eğitimin en büyük ve kalıcı yatırım olduğu bilinciyle personel eğitimine büyük önem verilmektedir. Komutanlık, palet tasarım ve imalatında Türkiye'de tek ve dünyada da sayılı tesislerden biri olan yüksek performans ve uluslararası kaliteye sahip üretim hattıyla yüzde 100 yerli imalat gerçekleştiriyor. TSK'nın envanterinde bulunan 19 paletin 16'sı gelişmiş tasarım çalışmalarıyla 7 tip palete indirilerek, palet çeşitliliğinde tasarruf sağlanmıştır."

aa


Bu haber 885 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,900 µs