En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi'nden Balyoz karar!

18 Haziran 2014 17:27 tsi
Anayasa Mahkemesi'nden Balyoz karar! Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası sanıklarının yaptığı 230 başvuruyu birleştirerek, karar verdi. Mahkeme sanıkların haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası'nda sanıkların, dijital veriler ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi. İhlal kararının giderilmesi için sanıkların yeniden yargılanması gerekecek.

Yüksek Mahkeme, Balyoz Davası kapsamında Anayasa Mahkemesine şu ana kadar yapılan 230 başvuruyu birleştirerek, bugün görüştü.

Başvurularla ilgili tek dosya üzerinden karar veren Yüksek Mahkeme heyeti, dijital deliller ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi.

Anayasa Mahkemesinin ihlal kararının giderilmesi için sanıkların yeniden yargılanması gerekecek.

Karar, genel kurulun 17 üyesinin oy birliğiyle alındı.

Yerel mahkeme sanıkların tahliyesine karar verecek
 
Balyoz Davası sanıklarının avukatları, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun 17 üyesinin oy birliğiyle aldığı kararı, AA muhabirine değerlendirdi.
 
Avukat Celal Ülgen, Anayasa Mahkemesi'nin sadece hak ihlalini tespit ettiğini, tahliye kararı vermediğini belirterek, bu nedenle sanık avukatlarının yarın sabahtan itibaren tahliye kararı ve yargılamanın yenilenmesini içeren dilekçeleri yerel mahkemeye vermeleri gerektiğini söyledi.
 
Ülgen, "Sonuç olarak 230 Balyoz hükümlüsü komutan çok kısa zamanda tahliye olacak. Türkiye yeni döneme giriyor. Türkiye'de bir yargı kaosu bütün egemenliğini sürdürmüş ve şimdi yavaş yavaş onu geri almaya başladık" diye konuştu.
 
Yargılama sürecinde dile getirdikleri konuların hepsinin yeni yargılama sürecinde gündeme geleceğini ifade eden Ülgen, şunları kaydetti:
 
"Dijital veriler gerçekmiş gibi kabul edildiği için, adil yargılama hakkının ihlaline sebebiyet veriyor. Tanıkların dinlenmemesi ise savunma hakkının ihlali oluyor. Çünkü savunma hakkının tam ve eksizsiz kullanılması için yargılanan tarafın gösterdiği bütün delileri toplamak zorundasınız. Eğer bunları toplamamışsanız ya da eksik toplamışsanız Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ölçütlerine göre bu resmen bir savunma hakkı ihlali oluşturuyor. Bu, hem Anayasa'ya hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi'nin kararı son derece yerindedir."
 
"Kumpasın tespiti..."
 
Avukat Haluk Pekşen de kararı, "Deniz ve Hava Kuvvetleri'nde kurulmuş kumpasın tespiti" olarak değerlendirdi.
 
Dijital delillerin, delillerin tamamını içerdiğini söyleyen Pekşen, gerekçeli kararın yerel mahkemeye ulaşmasının ardından, yeniden yargılama sürecinin başlayacağını ifade etti.
 
Kartal 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nden yeniden yargılama süreciyle tahliye talebinde bulunacaklarını, böylece tahliye sürecinin başlayacağını söyleyen Pekşen, "Siyasal tarihi yargı eliyle yazamazsınız. Siyasal tarihi tarihin kendisi yazar. Bu kumpaslar adaleti topallatmıştır ama adaletin kör olmadığını herkes gördü" dedi.

AA



Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,951 µs