En Sıcak Konular

'Azerbaycan'ı Avrasya Birliğinde görmekten isteriz'

18 Haziran 2014 14:51 tsi
'Azerbaycan'ı Avrasya Birliğinde görmekten isteriz' Lavrov, Azerbaycanlı mevkidaşı Memmedyarov ile bir araya geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna yönetiminin ülkenin doğu eyaletlerinde "ateşkes ilanı" çağrısına yönelik, "Ateşkes tekliflerinin sonrasında yönetim karşıtlarıyla bir müzakere yapılacaksa bunu destekliyoruz. Eğer ateşkes döneminde yönetim karşıtlarından silahlar toplanacaksa ve onlar hapse atılacaksa bunu kabul etmiyoruz. Eğer bu ateşkes, ayrılıkçıların ülkeyi terk etmesi için yapılacaksa bu durum etnik temizlik olur" değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, çeşitli temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da, Azerbaycanlı mevkidaşı Elmar Memmedyarov ile bir araya geldi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirilen görüşmenin ardından, ikili ortak basın toplantısı düzenledi.

Lavrov, Memmedyarov'la çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade ederek ülkesinin Azerbaycan'la stratejik ortak olduğunu, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin gelecek nesillere de aktarılması gerektiğini belirtti.

Görüşmede Yukarı Karabağ sorununun da gündeme geldiğini bildiren Lavrov, Azerbaycan ve Ermenistan Devlet Başkanlarının geçen yıl yaptıkları görüşmeyi olumlu karşıladıklarını ve AGİT Minsk Grubunun çözüm girişimlerini desteklediklerini kaydetti.

Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmeleri de müzakere ettiklerini bildiren Lavrov, Azerbaycan ve Rusya'nın bu ülkelere çok yakın olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Bugün o ülkelerde uluslararası terörizm baş kaldırmış durumda. Terörist gruplar, kötü emellerini sadece o bölgelerde uygulamakla yetinmeyeceklerdir. Bu durum hepimiz için tehlike arz ediyor. Terörizme karşı uluslararası işbirliğini güçlendirmemiz lazım."

Azerbaycanlı mevkidaşı ile Ukrayna'yı da görüştüğünü ifade eden Lavrov, "Orada trajik olaylar yaşanıyor. Sivil insanlar ve gazeteciler ölüyor. Dün hayatını kaybeden iki Rus gazeteci için taziye dileklerimi iletiyorum. Bir an önce ateşkes yapılmalı, Cenevre'de üzerinde uzlaşılan yol haritası üzerinde müzakereler başlamalıdır" dedi.

Ukrayna yönetiminin "ateşkes" çağrılarının hatırlatılması üzerine konuşan Lavrov, uygulamanın, belirli zaman dilimini kapsayamayacağı taktirde olumlu bir gelişme olacağını kaydetti.

Silahların susmasının zorunlu olduğuna vurgu yapan Lavrov, görüşlerini şöyle açıkladı:

"Askeri operasyonlar, Lugansk ve Donetsk bölgesinde gerginliği ve yönetim aleyhine protestoları biraz daha artıracaktır. Ukrayna yönetiminde saldırgan tutum gözlemliyoruz. Ateşkes tekliflerinin sonrasında yönetim karşıtlarıyla bir müzakere yapılacaksa bunu destekliyoruz. Eğer ateşkes döneminde yönetim karşıtlarından silahlar toplanacaksa ve onlar hapse atılacaksa bunu kabul etmiyoruz. Eğer bu ateşkes, ayrılıkçıların ülkeyi terk etmesi için yapılacaksa bu durum etnik temizlik olur. Ukrayna gazetelerinin birinde batı eyaletlerinden 250 bin insanın güneydoğu bölgelerine göç ettirileceğini okudum. Bunun ne kadar doğru olup olmadığını biliyorum. Eğer bu doğruysa çağdaş Avrupa değerlerine zıt bir olayla karşı karşıyayız demektir."

Rusya ile Ukrayna arasında yürütülen doğalgaz müzakerelerinden de bahseden Lavrov, Ukrayna delegelerinin müzakerelerde saldırgan tutum sergilediklerini bildirerek, "Müzakere kültürünün dışında bir tutum sergilediler. Hiç de Avrupalı gibi davranmadılar. Destekçilerine güvenerek kendilerinden çok emin davrandılar" dedi.

-"Azerbaycan'ı Avrasya Birliğinde görmekten memnun oluruz"-

Azerbaycanlı bir gazetecinin, "Azerbaycan Avrasya Birliği'ne girerse, bu durum Yukarı Karabağ sorununun çözümüne nasıl etki edecektir?" sorusunu yanıtlayan Lavrov, Gümrük Birliği ve Avrasya Birliği'ne Azerbaycan'ı resmi olarak davet etmediklerini söyleyerek, "Fakat, Azerbaycan'ı aramızda görmekten memnun oluruz" dedi.

Avrasya Birliğinin Rusya, Kazakistan ve Belarus tarafından kurulduğunu hatırlatan ve yakın tarihlerde Ermenistan'ın da bu birliğe üye olacağını bildiren Lavrov, şunları kaydetti:

"Yukarı Karabağ konusunun Avrasya Birliği ile ilgisi yok. Karabağ ve Karabağ sorunu, şu anda uluslararası müzakerelerin yürütüldüğü bir konudur. Ermenistan da Avrasya Birliğine BM'de kabul olmuş sınırları çerçevesinde üye olacaktır."

AA



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,254 µs