En Sıcak Konular

Türkiye'nin ilk sualtı arkeoloji araştırma gemisi denize indirildi

18 Haziran 2014 14:16 tsi
Türkiye'de ilk kez sualtı arkeoloji araştırmaları alanında faaliyet gösterecek Selçuk Üniversitesi Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi Sualtı Kazı ve Araştırma Gemisi Selçuk-1, düzenlenen törenle denize indirildi

Türkiye’de ilk kez sualtı arkeoloji araştırmaları alanında faaliyet gösterecek Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi Sualtı Kazı ve Araştırma Gemisi Selçuk-1, düzenlenen törenle denize indirildi.

Üniversiteden yapılan açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kıyıları Arkeolojik Sualtı Araştırma çalışmaları kapsamında 640 kilometrelik Antalya kıyılarında faaliyet gösterecek Selçuk-1'in, Selçuk, Varşova ve Napoli üniversitelerinden gelecek ekiplerle 1 Temmuz’da Akdeniz’in sualtında kalmış arkeolojik zenginliğini keşif için yola çıkacağı belirtildi.

SÜ Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne ait 26 metre uzunluğunda 20 kişi kapasiteli geminin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üniversiteye hibe edildiği ifade edilen açıklamada, İskenderun Limanında sualtı kazı ve araştırmaları için yeniden düzenlenen Selçuk-1'in, aynı zamanda UNESCO Sualtı Arkeolojisi Unitwin Network eğitim gemisi olarak çalışacağı, sahip olduğu 7 su altı kamerası, sualtı botları, sonar tarayıcı sistemleri, aletli dalış ekipmanları ve vinciyle Türkiye'nin Sualtı Arkeoloji alanındaki tek gemisi olma özelliğine sahip olduğu aktarıldı.

-Sualtı arkeoloji araştırmaları ve eğitimi yapılacak

Selçuk-1'in denize indirilişi nedeniyle Antalya Limanı Setur Marina'da düzenlenen törende konuşan SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, oldukça heyecanlı bir gün yaşadıklarını, bundan sonra sualtı arkeoloji araştırmaları ve sualtı eğitiminin Selçuk-1'de yapılacağını aktardı.

Bunun yanı sıra biyolojik araştırmalar için geminin hizmet vereceğini belirten Gökbel, "Oldukça donanımlı bu gemimizde çok güzel, başarılı araştırma ve eğitimlere imza atılacağına inanıyorum" dedi.

SÜ Sualtı Arkeolojisi Bölümü Kurucusu Prof. Dr. Ahmet Adil Tırpan ise 8 yıl önce Türkiye'nin sualtı arkeolojisinin önemini anlatmaya çalıştıklarını ve bugün gelinen noktanın oldukça sevindirici olduğunu bildirdi.

Tırpan, Türkiye’de 8 bin 300 kilometre kıyı şeridi olduğunu; 5 bin yıllık denizcilik tarihi olduğu düşünüldüğünde, kaba bir hesapla Türkiye’de 25 bin civarında gemi batığı olduğunun tahmin edildiğini dile getirdi.

Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz, Türkiye’de sualtı arkeolojisi çalışmaları için yapılan ilk sualtı araştırma gemisi olan Selçuk-1'de sadece sualtı arkeolojisi değil, diğer deniz biyolojisi, su ürünleri gibi bilimsel faaliyetlerin de gerçekleştirileceğini kaydetti.

Geminin, ayrıca Antalya kıyılarında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle yapılan sualtı araştırmaları projesinde çalışacağını anlatan Öniz, "Türkiye’de yaklaşık bin 250 batık kent var ve biz bunların sadece 4 tanesini biliyoruz. İnanıyorum ki; yeni sualtı araştırmalarıyla buralardaki zenginliği gün yüzüne çıkartacağız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Selçuk-1 gemisi suya indirildi.

Törene, Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar ile marina yetkilileri katıldı.

AA



Bu haber 470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,775 µs