En Sıcak Konular

Kamalak: Tüm adayların açıklanmasını bekleyeceğiz

18 Haziran 2014 13:46 tsi
Saadet lideri Kamalak, cumhurbaşkanlığı seçimindeki tavırlarını tüm adayların ortaya çıkmasından sonra vereceklerini söyledi

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, "Saadet Partisi olarak şu andan itibaren bütün adayların ortaya çıkmasını bekleyeceğiz. Sonra yetkili organlarımızda durumu değerlendireceğiz, adayları kendi kriterlerimiz açısından inceleyeceğiz, ona göre tabanımıza mesaj vereceğiz" dedi.

Kamalak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin hem içeride hem dışarıda tarihi günler yaşadığını ve en önemli gündem maddesinden birinin de cumhurbaşkanlığı seçimi olduğunu söyledi.

Milli Görüş'ün 1969 yılından bu yana Türk siyasetine yön veren en önemli rolleri üstlenmiş ve gerektiğinde ağır bedeller ödemiş bir siyasi hareket olduğunu ifade eden Kamalak, 1970'li yıllardan bu yana cumhurbaşkanının millet tarafından seçilmesini savunduklarını belirtti. Kamalak, "Gelinen nokta Milli Görüş'ün 40 yıl önce işaret ettiği noktadır. Demek ki Türkiye, Milli Görüş'ün işaret ettiği noktaya 40 yıl sonra gelmiştir, çok yazık" dedi.

Türkiye'de cumhurbaşkanının ilk kez halk tarafından seçileceğine işaret eden Kamalak, şöyle devam etti:

"Bu milleti bir arada tutan temel unsur milli ve manevi değerlere bağlılığıdır. Maalesef geçmişte milletin değerlerinden uzak vesayet anlayışı ile işbaşına getirilen cumhurbaşkanları, milletin hassasiyetinden uzak icraatlara imza atmaktan çekinmemişlerdir. Gelinen nokta ise milletimiz bakımından sevindiricidir çünkü CHP'nin bile adında İslam geçen bir örgütün yani İslam Birliği Teşkilatı Genel Sekreterliği yapmış bir ismi aday olarak göstermesi kanaatimizce önemli bir gelişmedir. Milli Görüş'ün ileriye yönelik basiret ve ferasetinin de yeni bir işaretidir, tezahürüdür. Bu durumu CHP açısından da olumlu bir gelişme olarak görüyoruz, Türkiye açısından da sevindirici buluyoruz."

Milli Görüş olarak kendi adaylarını çıkarma kararlığında olduklarını ancak sınırlamalar yüzünden bunu gerçekleştiremediklerini anlatan Kamalak, "Başta 20 milletvekili imzasının şart koşulmuş olması ve diğer engeller, hukuk devleti ilkesi ve demokratik devlet  prensibi ile bağdaşmaz diye düşünüyor ve bu kısıtlamaları kabul etmiyoruz, kınıyoruz" diye konuştu.
"CHP'NİN İÇİNDEN DE BAŞKA BİR ADAY ÇIKACAK GİBİ GÖZÜKÜYOR"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmenin ardından "çatı aday" olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adını açıkladığını hatırlatan Kamalak, şunları söyledi:

"Milletimize hayırlı olsun. Ancak bu noktada bir düzeltmeyi yapma ihtiyacını hissediyorum. Sayın İhsanoğlu, Sayın Kılıçdaroğlu'nun iddia ettiği veya beyan buyurdukları gibi çatı aday değil iki partinin yani CHP ile MHP'nin adayıdır. Çünkü hem Sayın Kılıçdaroğlu hem de Sayın Bahçeli, partimize yaptıkları ziyaretlerde bir isim üzerinde değil cumhurbaşkanı adayının nitelikleri üzerinde konuşulmuştur. Yani bir isim zikredilmemiştir ancak son iki günde yaşanan gelişmeler gösteriyor ki CHP ve MHP, bu ismi daha önce kendi aralarında konuşmuş, planlamış ve kararlaştırmışlardır. Zannediyoruz ki nezaket kuralı olarak büyük parti, kendisine nispetle biraz küçük olan diğer partiye teklifi götürmüş, o da kabul etmiştir ancak bu durumu bizden gizlemişlerdir. Görüşmelerimizde bir isim zikretmemişlerdir. Bunu siyasi etik açısından nazik bir yaklaşım olarak görmediğimizi belirtmek isterim."

Sürecin başından beri "Kim cumhurbaşkanı olmalı" sorusu üzerinde değil "Nasıl bir cumhurbaşkanı olmalı" sorusu üzerinde durduklarını anlatan Kamalak, isimleri değil, ilkeleri önemsediklerini bildirdi. Kamalak, şunları kaydetti:

"Halen duruşumuz aynı şekilde devam etmektedir. Saadet Partisi olarak şu andan itibaren bütün adayların ortaya çıkmasını bekleyeceğiz. CHP ve MHP ortak adaylarını açıkladı. HDP ve BDP de aday açıklayacağını ilan etti. AK Parti'nin adayı henüz belli değil. CHP'nin içinden de başka bir aday çıkacak gibi gözüküyor. Bütün bunları bekleyeceğiz, sonra yetkili organlarımızda durumu değerlendireceğiz, adayları kendi kriterlerimiz açısından inceleyeceğiz, ona göre tabanımıza mesaj vereceğiz."

Milli Görüş'ün prensiplerine göre cumhurbaşkanının milli ve yerli olması, önce ahlak ve maneviyat düsturunu benimsemesi, adil ve ekonomik düzeni savunması, kendisinin değil milletin, memleketin istikbalini düşünmesi, icraatlarında hayra motor şerre fren olması, güçlünün değil, haklının yanında yer alması ve inançlı ama başka düşünce ve inançlara da saygılı olması, batı kulüplerine girmek için değil İslam birliğini kurmak için mücadele etmesi gerektiğini aktaran Kalamak, bütün cumhurbaşkanı adaylarını bu kriterler çerçevesinde değerlendireceklerini bildirdi. Kalamak, "Elbette tüm adaylardan bu konudaki görüş, düşünce ve vaatlerini dinlemeyi arzu ediyoruz. Tüm bu süreç ve değerlendirmelerde sonra yetkili kurul ve organları ile istişare yapacağız. Ortaya çıkan sonuca göre Milli Görüş'ün ilke ve prensiplerine en uygun gördüğümüz adaya destek vereceğiz" dedi.
"MUSUL'DA YAŞANAN GELİŞMELERİN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ İLE BİR İLGİSİ, BAĞLANTISI VAR MIDIR?"

Kamalak, Türkiye'nin tarihi bir dönemeçten geçtiğini belirterek, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Musul'da cereyan eden gelişmeler hepimizi endişelendirmektedir. Hiçbir olay birbirinden bağımsız düşünülemez. Bu IŞİD nedir, arkasında kimler var, nereden çıkmıştır, neden Musul konsolosluğumuzu hedef almıştır, nereden besleniyor? Malum tırlar vardı ya, oradan çıkmış olmasın? Musul'da yaşanan gelişmelerin cumhurbaşkanlığı seçimleri ile bir ilgisi, bağlantısı var mıdır? Bu konuda ciddi endişelerimizi bulunmaktadır. Irak devleti bile Musul'u tahliye ederken bizim oradaki elemanlarımız niye çekilmemiştir? Bir yerlere mi güveniliyordu, böyle basiretsizlik olur mu? Rehinelerin bütün açıklamalara rağmen halen serbest bırakılmamış olması, buna karşın hükümetin dün Musal'la ilgili haberlere yayın yasağı getirmesi, bu endişelerimizi daha da artırmaktadır. Hepimizin dikkatli olması lazım. Uyarıyorum, gerek dışarıdan gerekse içeriden, cumhurbaşkanlığı sürecini sabote etmeye, yönlendirmeye, Türkiye'deki siyasi gelişmeleri biçimlendirmeye yönelik yeni bir takım tahriki gelişmeler ortaya çıkabilir."

Türkiye'nin son dönemde çok gerildiğini ve kutuplaştırıldığını ifade eden Kamalak, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yeni bir kutuplaşma ve yeni bir gerginlik nedeni haline getirilmemesi gerektiğini vurguladı.
SORU

Kamalak, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. "İhsanoğlu ismi için olumlu ya da olumsuz bir görüşünüz var mı?" sorusu üzerine Kamalak, isimler değil ilkeler üzerinden hareket ettiklerini söyledi.

Kamalak, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile yeniden görüşüp görüşmeyeceklerine ilişkin soruyu cevaplarken, Kılıçardoğlu ve Bahçeli'nin İhsanoğlu ismini açıkladıktan sonra kendisini ayrı ayrı telefonla aradığını söyledi. Kamalak, önceki görüşmelerde her iki genel başkana da bir isim telaffuz ettiklerini kaydetti.



Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,895 µs