En Sıcak Konular

HDP'den CHP'ye açık çağrı!

18 Haziran 2014 13:40 tsi
HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani CHP'ye Cumhurbaşkanlığı adaylığı için açık çağrı yaptı.

Cumhurbaşkanlığı seçim yarışı CHP ve MHP'nin ortak adayını belirlemesiyle yeni bir şekle büründü. AK Parti'nin adayının Erdoğan olmasına kesin gözüyle bakılan yarışta HDP'nin göstereceği aday merak konusu.

CHP'li Rıza Türmen'e teklif götüren HDP, adayını, CHP içerisinden kendi tanımlarıyla "ilerici, demokrat" kesimle yapmaktan yana.

İNTERNETHABER'e konuşan HDP Hakkari milletvekili Adil Zozani, CHP'ye "gelin adayı birlikte belirleyelim" çağrısı yaptı.

CHP BİR TARAFA EKLEMLENDİ

CHP ve MHP'nin çatı adayı, artık Türkiye'de CHP'yi ve MHP'yi ayrı değerlendirmenin bir anlamı kalmadığı gerçeğini ortaya koydu. CHP ile MHP çatıda bir birleşme gerçekleştirdi. Kimin kime eklemlendiği konusu tabanın vereceği bir karardır, bunu halkın taktirine bırakıyoruz ama bize öyle görünüyor ki, CHP kesinlikle bir tarafa eklemlendi, eklemlendiği yerde Türk İslam sentezidir. CHP'nin tarihsel kökenleriyle ters düşmeyen bir durum olarak görülebilir çünkü CHP aynı zamanda Türk İslam sentezinin şekillenmesinde siyaseten rol almış ve buna öncülük etmiş bir siyasi harekettir. Dolayısıyla Türk İslam sentezi içerisisnde bir adayın CHP adayı gibi yansıtılmış olması CHP'nin kuruluş felsefesine çok aykırı bir durum gibi görünmüyor, CHP aslında bu. Bugüne kadar sosyal demokrasi perdesinin arkasına gizlenerek kendi kimliklerini farklı bir şekilde yansıttılar ama CHP dediğiniz olgu son tercihle birlikte kendisini dışarı vurmuştur.

Türk İslam sentezinde ısrar eden, devletin tekçi yapısında ısrar eden diğer etnik ve kültürel kimlikleri yok sayan bir CHP. Bu CHP'nin üzerinde anlaştığı aday, kendi tarihsel kökenleriyle bağdaşır bir CHP'dir.

ŞU AN PARLAMENTODA 3 PARTİ GRUBU VAR

Bundan soraki aşamada Türkiye, CHP-MHP birleşmesini daha erkene çekilmesini konuşuyor olacaktır. AKP karşısında artık CHP ve MHP bir ortak bir duruş sergileyecektir, tabii bu durum meclis aritmetiğine de yansıyacaktır, Artık bir tarafta AKP, bir tarafta CHP-MHP grubu, bir tarafta da HDP grubu olmak üzere şu anda parlamentoda fiilen 3 parti grubunun varlığından söz edeceğiz. Bunun dışında CHP içerisinde kendisini avutmaya kalkışanlar bence daha fazla kendilerini avutmasınlar, CHP bu. Ya bu CHP ile yollarına devam ederler ya da tercihlerini farklılaştırırlar.

CHP VE MHP AK PARTİ'NİN DEĞİRMENİNE SU TAŞIYOR

Bu adayla kazanırlar mı bunu bilemiyorum, şimdiden bu konuda kesin bir şey ifade etmek mümkün değil ancak, CHP ve MHP'nin bu adayla Türkiye'de siyaset yapması, yeni bir pencere açması mümkün değil. Zaten AKP'nin siyaseten bu kadar palazlanmasının sebebi de CHP ile MHP'nin tercihlerinde siyaseten AKP'ye taşeronluk etmesidir.

Şu anda CHP de MHP de AKP'nin değirmenine su taşıyacak politikalar üretiyorlar, tercihleri bu yönlüdür. Dolayısıyla Türkiye kamuoyu eğer tercihleri doğru okumaz ve yine bu şekilde bir angajmanın içerisinde bulunurlarsa AKP bir dönem daha Türkiye'de bu işi götürür. Bu çok açık bir şey. AKP açısından bu bulunmaz bir nimettir. Bu süreçte HDP'nin ortaya koyacağı performans, Türkiye halkları açısından belirleyici olur diye düşünüyoruz.

ADAYI BİRLİKTE BELİRLEYELİM

"Biz, CHP grubu içerisinde çok sayıda ilerici demokrat siyasetçinin olduğunu biliyoruz. Onlara buradan da açık çağrı yapmak istiyorum. Türkiye'de siyaset yeniden şekilleniyor, herkes kendi tercihleri doğrultusunda artık bir mecraya yönelmek durumundadır. CHP içerisindeki ilerici demokrat kesimlerine artık açıktan çağrımız vardır; CHP-MHP çatısından bir şey çıkmaz. O çatıda artık ciğer yok, artık kedi gibi orada dolaşmanın da bir mantığı yok. Bence, bunda artık daha fazla ısrar etmeleri, onlar için siyaseten tükeniş demektir. Buyursular, bu muhalefeti birlikte HDP'de daha etkin bir şekilde yapalım. Gelsinler Türkiye kamuoyunun taktirine mazhar olacak adayı birlikte belirleyelim.

Bu oluşumu gerçekleştirdiğimiz zaman Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı seçimi kazanabilecek adaylar vardır. Sayın Rıza Türmen, taktir ettiğim, duruşuyla mecliste, kamuoyunda saygınlık sahibi olan bir siyasetçidir. Rıza Türmen ya da bir başkası olabilir.

KÜRTLERİN BİR HAFIZASI VAR

Kürtlerin bir hafızası var. Kürtlerin hafızasını yok saymakla hiçbir şey yapılamaz. Kürtler, Türkiye tarihi içerisinde kiminle, ne şekilde yol alabileceğinin tecrübelerini acılar yaşarak edindi. Bu noktada, Kürt halkının kendisini yok sayan, inkar eden bir siyasi mecrayla yol alma şansı olamaz. Ekmeleddin İhsanoğlu, CHP ve MHP birlikteliği çok açık ve net bu red ve inkar zihniyetinin adresleri durumuna gelmiştir. dolayısıyla Kürtlerin bunlarla yol alma şansı yok.

Kürtlerin 6 okla birlikte yol alma şansı da yok. Biz CHP'ye bu önerileri daha önce de götürdük. CHP'nin artık CHP tabelasıyla Türkiye'de iktidar olma şansı yok, bu sayfa Türkiye'de kapanmıştır. CHP'nin yapacağı en hayırlı iş CHP'yi kapatmaktır. CHP'nin feshedilmesiyle Türkiye'de sol sosyal demokrasinin önü açılabilecektir. Eğer Sayın Erdoğan Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu karşısında aday olarak kesinleşirse, ikisi arasındaki tercih, ülkücü ile akıncı arasındaki tercihtir. Erdoğan'ın siyasi tercihi Akıncı geleneğinden gelmedir, İhsanoğlu'nun kökeni Ülkücü gelenekten gelmedir. Bu ikisi arasında yapılacak tercih, nihayetinde Çorum'u, Maraş'ı, Sivas'ı onaylayan bir tercih olacaktır.


Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,881 µs