En Sıcak Konular

Yeni nesil dünya savaşı

18 Haziran 2014 09:31 tsi
Yeni nesil dünya savaşı "Kazanılan her cephe, diğer cephelerin pazarlığı olacak"

Sanki küresel düzeyde faaliyet göstersin diye bir büyük Cihad ordusu kurulmuş da, bunların bölge komutanlıkları kendi alanlarında cephe kazanmaya çalışıyorlar gibi.

Eğer adı geçen kuruluşlar birilerini kovmaya, geri çekilmeye zorluyorlarsa, birilerinin de bu boşaltılan alanlara talip olacaklarını düşünmek gerekir. Yani bu mıntıka temizliği, eşyalarını toplayıp gidenlerin yerine başkalarının geleceğini ima ediyor. Ancak öte yandan, örgütlerin faaliyetleri kovmak istediklerinin sert tepkiler göstermesini ve gider gibi yapıp yeniden geri gelmelerini de teşvik ediyor.

Bir tür yeni köşe kapmaca oyunu gibi sürüp giden gelişmeleri Ortadoğu ve Afrika dışında da görmek mümkün. Bunun için ise Ukrayna’ya bakmak yeterli.

Büyük mücadele

Geçen haftanın şiddet listesine düşürülen kargo uçağını ve ölen 49 Ukrayna askerini, ardından Rusya’nın Ukrayna’ya doğalgaz satışını durdurmasını ekleyebiliriz. Belki bu cezalandırma sürecinde NATO’nun Baltıklardaki tatbikatından sonra Almanya’da Tiger Meet tatbikatı yapacak olmasının bir etkisi vardır.

ABD’de cumhuriyetçilerin güçleneceği ve Avrupa’yı, özellikle Almanya’yı yanına alarak terör örgütlerinin faaliyet gösterdiği yerlerde mücadele başlatacağı öngörülebilir; zira zemin tam da bir davet niteliğinde. Farklı olan, bu süreçte İran’ın da söz konusu dayanışmanın içine çekilmesinde. İran ne ölçüde ABD’ye açılırsa, Ukrayna o kadar ceza çekecek. Bu arada İslami örgütlerin uyandıracağı dehşet arttıkça da, kollektif müdahale senaryoları daha fazla tartışılacak. Kazanılan her cephe, diğer cephelerin pazarlığı olacak; her hata karşı tarafın kozu haline gelecek. Dilimiz varmıyor ama, 5. nesil savaş teknolojisi tam olarak kullanılmadan yeni nesil bir dünya savaşı yaşanıyor da haberimiz mi yok diye düşünmeden edemiyoruz.

Beril Dedeoğlu / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,063 µs