En Sıcak Konular

Çatı temeli sarstı

18 Haziran 2014 08:53 tsi
Çatı temeli sarstı CHP'nin eski yöneticileri, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun tabandan gizli yürüttüğü çalışmalar sonucu MHP'nin de 'olur'uyla aldığı kararı değerlendirdi.

Muhalefetin 'çatı'sı İhsanoğlu, CHP'yi temelden çatırdattı... Uzun görüşmelerin sonucu üzerinde uzlaşıya varılan eski İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, anamuhalefeti böldü. Parti tabanında 'çatı' için adı geçen eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın aday gösterilmemesi tepkilere neden oldu. Muhazafazakâr kimliğiyle tanınan İhsanoğlu ismi, solcu ve ulusalcı kanatta da derin rahatsızlık yarattı. CHP'nin eski yöneticileri, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun tabandan gizli yürüttüğü çalışmalar sonucu MHP'nin de 'olur'uyla aldığı kararı Akşam'a değerlendirdi.   

KARABASAN GİBİ

CHP eski Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu:

 Yeni CHP, bu talihsiz çıkışıyla gerçek CHP’lilerin hayallerine bir karabasan gibi çökmüştür. Bu karar, insanlarımızın kutsal emeklerine, halkımızın daha özgür ve ileri yaşam umutlarına ve bağımsız, laik, demokratik cumhuriyet sevdalılarına indirilmiş bir darbedir. Açıklanan cumhurbaşkanı adayı, modernleşme, halkı ve ülkesinin esenliği için yaşamı boyunca paylaşma arayışı içinde olmamış bir kişidir.

KABUL ETMİYORUM

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tanla:

Ben, CHP’nin bir üyesiyim. Genel Başkanımız bunu uygun gördüyseler, biz de destek vereceğiz. Ben, bu ismi kabul etmiyorum. Ama partinin verdiği karar doğrultusunda seçim günü yüreğime taş basarak gidip oyumu kendisine vereceğim.  

SÜRPRİZ OLDU

CHP eski İstanbul milletvekili Prof. Dr. Necla Arat:

Günlerce sivil toplum kuruluşları, sendikalarla görüşmeler yapıldı. Toplantılarda böyle bir isim zikredilmedi. Açıklanan isim sadece benim için değil, tüm CHP için sürpriz oldu. İsim açıklanır açıklanmaz tabanda ciddi bir hoşnutsuzluk oluştu. Açıklanan isimden eski vekillerin çoğu da rahatsız olmuş durumda.

DÜŞÜNÜLMEMİŞ

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen:

Parti, çatı adayını, il başkanlarına, parti tabanına, meclis üyelerine sordu. Partililerin tercihlerinin çoğunluğunun Ekmeleddin İhsanoğlu olup olmadığı merak konusudur. Tabanın önerilerinin dikkate alınması gerekir. Bence muhalefet partilerinin yetkili kurullarının son kararlarını vermeden bir kere daha değerlendirmeleri yararlı olur. ‘Son pişmanlık fayda vermez’ sözü boşuna söylenmemiştir.

MÜCADELE EDEMEZ

CHP eski Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen:

Ekmeleddin İhsanoğlu ismi bizim için sürpriz oldu. CHP tabanı bu ismi beklemiyordu. O yüzden parti tabanında bir hayal kırıklığı yarattı. Halkı bilen ve meydanlarda Başbakan Erdoğan ile mücadele edebilecek bir isim bulunmalıydı. Siyaseti, dünyayı bilen bir kişi aday olarak gösterilmeliydi. İhsanoğlu çok iyi bir insan olabilir ama meydanlarda Başbakan Erdoğan ile mücadele edebilecek biri değil.

UYGUN DÜŞMEDİ

CHP eski Genel Başkanvekili Cevdet Selvi:

Bu kadar uzun süren araştırmaların, görüşmelerin ardından açıklanan isim, CHP’ye çok uygun düşmedi. Tabanın tasvip edeceğini de düşünmüyorum. Ciddi siyaset bilgisi olan, Türkiye’yi, bölgeyi ve dünyayı iyi bilen birinin aday olmasını bekliyordum. Deniz Baykal buna en uygun isimdi. Hem sağın hem de solun saygı duyabileceği, destek verebileceği bir isimdi. İhsanoğlu, CHP’den ziyade AK Parti’ye daha yakın biri. CHP yönetimi, onun yerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı aday gösterse daha iyiydi.

HAYATİ KONULARDA TAVRI SIKINTILI

Öte yandan CHP ve MHP'nin, Cumhurbaşkanlığı için 'çatı aday' olarak ilan ettiği Ekmeleddin İhsanoğlu'nun seçim sürecinde nasıl bir strateji izleyeceği merak konusu... Bugüne dek siyasetten uzak duran, Türkiye'nin gündemindeki konularla ilgili tavrı bilinmeyen, Mısır ve Suriye'deki gelişmeler karşısındaki yaklaşımı tartışma yaratan İhsanoğlu'nun, özellikle propaganda sırasında izleyeceği yolun, CHP ve MHP içinde sıkıntıya neden olabileceği belirtiliyor. Özellikle CHP ile MHP'nin farklı tavır sergilediği çözüm süreci, terörle mücadele, dini açılımlar, Ermeni sorunu, Mısır, Suriye ve Irak konularında İhsanoğlu'nun yaklaşımı, iki muhalefet partisinde merakla bekleniyor.

CHP, PARTi iÇi UÇLARIYLA BiR KEZ DAHA YÜZLEŞME NOKTASINDA

Ulusalcı kanattan hamle

20 iMZAYLA YENi ADAY


Anamuhalefet'teki çatlak derin... Ulusalcı ve sol kesim, 20 imzayla yeni aday göstermeye hazırlanıyor. 'Çatı' için üstü MHP tarafından çizilen eski Genel Başkan Baykal'ın ne yapacağı da merak konusu.  

Çatı adayı olarak İslam Konferansı Örgötü (İKÖ) eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu isminde karar kılınması, CHP'yi parti içi kanatlarıyla bir kez daha yüzleştirme noktasına getirdi. Adeta İhsanoğlu ile imtihan yaşayan CHP'de hem genel merkez kadroları hem TBMM grubundaki çok sayıda milletvekili hem de taşra örgütleri adeta kaynayan kazana döndü. Parti kulislerinde herkesin birbirine sorduğu üç soru ise şöyle:

1- Sıcak tepkiler nerede duracak?

2- Baykal ve ekibi ne yapacak?

3- İhsanoğlu'nun adaylığı seçime katılım oranını ne ölçüde etkileyecek?

AİDİYET DUYGUSU KALMADI

Ulusalcı kanat, "Bir değil, iki değil. Artık yapısal bir durum haline geldi. Adeta partimizle aramızdaki tarihsel aidiyet duygumuz sınanıyor ve giderek de azalıyor" görüşünü ifade ediyor. Bu tepkilerin somut olarak 20 imzalı 'alternatif bir adaya' dönüşüp dönüşmeyeceği de aday adaylığı takvim sürecinin işleyeceği 28 Haziran'a kadar masaya yatırılacak. Bu süreçte muhaliflerin alternatif aday konusundaki kamuoyu baskısıyla CHP yönetiminden gelebilecek 'disiplin hamlesi' arasındaki dengede zor bir karar vereceği belirtiliyor. Ulusalcı kanada bu kez Hüseyin Aygün gibi sol kanattan da en azından açıklama desteği gelmiş bulunuyor.

VAZİYET ÇOK TATSIZ, SÜRÜKLENDİK

Bu süreçte gözlerin çevrildiği isim ise eski Genel Başkan Deniz Baykal. Çatı aday olarak ismi geçen ancak kulislerde MHP ile mutabakat arayışında elenen isimler arasında olduğu belirtilen Baykal'ın çevresine, "Vaziyet çok tatsız. Parti olarak buraya nasıl sürüklendik, anlamak mümkün değil. "yorumunu yaptığı öğrenildi.

Katılım oranı düşük olur

CHP'de dile getirilen diğer bir kaygı da İhsanoğlu'na yönelik tepkilerin sandığa katılım oranını düşüreceği şeklinde. İhsanoğlu'nun tanınmamış olması, El-Ehzer'den mezuniyeti ve Arap-Sünni ekolü geçmişi de CHP tabanı açısından temkinli karşılanan özellikleri arasında bulunuyor. Katılım oranı düştükçe bunun aday olması durumunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yarayacağı yorumları da yapılıyor.

Alternatif toplantıda harekat planı

İlk somut tepki... CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup konuşmasını yaptığı dakikalarda aralarında eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın da olduğu 20'ye yakın milletvekili, Meclis'te kendi toplantılarını yaptı. Edinilen bilgilere göre; Baykal toplantıda, "Kemal Bey'in bugün siyasal İslam çizgisine gelmiş olması çok şaşırtıcıdır" değerlendirmesini yaptı. Baykal, "Süreç içinde tepkileri çok dikkatlice takip edelim, aday belki kendisi de bunları değerlendirip çekilebilir. Aynı zamanda PM içinde ne kadar direnç olacak, ona da bakmak lazım" tespitini de paylaştı.

DESTEKLEMİYORUZ BİLDİRİSİ

Toplantıya Baykal'ın yanısıra çok sayıda 'ulusalcı kanat' milletvekilleri ile partide solcu olarak bilinen bazı vekillerin de katıldığı kaydedildi. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığına karşı 20 imza ile 'alternatif bir aday' çıkarma seçeneğinin de gündeme alınıp değerlendirildiği öğrenildi. Toplantıya katılan milletvekilleri arasında sol kanatta yer alan Hüseyin Aygün'ün kendisine yakın diğer bazı isimlerle değerlendirme yapacağını ifade ettiği de konuşuluyor.



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,369 µs