En Sıcak Konular

Sri Lanka'da Müslümanlara yönelik şiddet

17 Haziran 2014 16:25 tsi
Sri Lanka muhalefeti, din odaklı şiddetten hükümeti sorumlu tuttu

Sri Lanka'da muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, son günlerde ülkenin güneyinde yaşanan din odaklı şiddet olaylarından hükümeti sorumlu tuttu.

Ana muhalefetteki Birleşik Ulusal Parti'nin lideri Ranil Wickremasinghe, parlamentodaki konuşmasında, hükümeti, bölgedeki toplumsal sorunları çözmemekle suçlayarak, yetkililere, milliyetçi Budist grup Bodu Bala Sena'nın Mawanella'da yapmayı planladığı mitinge izin vermemeleri çağrısında bulundu.

Ranil Wickremasinghe, Bodu Bala Sena'nın Aluthgama'da çatışmalarla sonuçlanan mitingi için çok sayıda kişiyi otobüslerle kente getirdiğini, mitingde yapılan konuşmalarda toplumsal sorunları körüklendiğini ifade ederek hükümetin, bu kişileri engellemek için herhangi bir şey yapmadığını savundu.

Sri Lanka Ulusal Hristiyan Evangelik Birliği de "Müslüman azınlığın üyelerine yönelik utanmazca saldırıyı" sert bir dille kınadı.

Birlik, yaptığı açıklamada, Sri Lanka'da son aylarda Müslümanlar ve Hristiyanların, nefret söylemiyle, çeşitli saldırılarla, kutsal mekanlarına yönelik şiddetle karşı karşıya olduğu belirtilerek "Din odaklı toplumsal kutuplaşma, Sri Lanka'nın göze alamayacağı bir şey" ifadesi kullanıldı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay da Cenevre'de yaptığı açıklamada, Sri Lanka'da Müslümanlara yönelik şiddetin ülkenin başka bölgelerine sıçramasından çok endişe duyduğunu belirterek Sri Lanka hükümetine, nefret söylemini ve şiddeti engelleme çağrısında bulundu.

Bu arada yerel hastane kaynakları, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, pazar günü milliyetçi Budist grup Bodu Bala Sena'nın ülkenin güneyindeki Aluthgama kentinde düzenlediği mitingin ardından çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısının sekize yükseldiğini söyledi.

Yerel bir kaynak, Beruwala'da 2 bin 500 Müslüman kadın ve çocuğun, El Humayzara okuluna sığındığını belirtti. Dün gece Welipanna'da da Müslümanlara ait üç evin ateşe verildiği yönünde haberlerin geldiği kaydedildi.

AA



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,984 µs