En Sıcak Konular

Komşudaki yangınların acı bilançosu

29 Ağustos 2007 16:24 tsi
Komşudaki yangınların acı bilançosu Yunanistan'ın Mora yarımadası ile Eğriboz (Evia) adasında 6 günü geride bırakan yangınların şu ana kadar 64 kişinin yaşamını yitirmesine, 16 bin kişinin evsiz kalmasına, 2,7 milyon dönüm arazinin kül olmasına yol açtığı bildirildi.

Yunan basın-yayın organları, onlarca kişinin de yaralanmasına yol açan yangınların kontrol altına alınması çalışmalarının sürdürüldüğü, bir bölümünün ise şiddetini yitiren rüzgarların da yardımıyla kısmen kontrol altına alındığını kaydetti.

Yüzlerce köyün büyük hasar gördüğü ve haritan silindiği, 60 bin küçükbaş hayvanın telef olduğunu yangınlarda su dağıtım şebekelerinde büyük hasar meydana gelmesi yüzünden susuzluk çekildiğini belirten basın-yayın organları, bin kadar elektrik direğinin de yanması yüzünden de 250'nin üzerinde köyün günlerdir elektrik alamadığını yazdı.

SABATOJ SENARYOSU

Bu arada Atina'da yayımlanan To Vima gazetesine yangınların çıkış nedenleri konusunda değerlendirmede bulunan, ancak adı açıklanmayan üst düzey yetkili, endişe yaratıcı yangın sayısının fazlalığı göz önünde bulundurulduğunda, bunların doğal nedenlerle çıkmış olması olasılığının inandırıcı olmadığını, ancak ülkeyi hedef alan örgütlü sabotajlardan bahsedilmesini mümkün kılacak veri de bulunmadığını kaydetti.

Basın-yayın organları, Atina'nın kuzeydoğusundaki İmitos dağında çıkan yangında, kundaklamada kullanılan ev yapımı patlayıcı madde parçalarına rastlanmasının, yangınların kundaklama sonucu çıktığını ortaya koyduğu yorumunu yaparken, Yunanistan Kamu Düzeni Bakanlığından yapılan açıklamada orman yangınlarının sorumlusu kundakçıların yakalanmasını sağlayacak bilgiye, 1 milyon avroya varan para ödülü konulduğu kaydedilmişti.

Basın-yayın organları, sabotaj senaryolarını, "Yunanistan'ın, ABD'nin Kosova'nın statüsü konusundaki tezlerini benimsememesi nedeniyle, Kosova'da faaliyet gösteren UÇK'nın işi olabileceğini yazdı. Basın, bugüne kadar Atina ile çevresinde banka ve polis şubelerine ev yapımı patlayıcı maddelerle saldırılar düzenleyen, iktidar karşıtı çevrelerin faaliyetlerini ormanlık araziye taşımış olmaları olasılığından da söz etti.

Haberlerde, yangınların "erken seçim döneminde bulunan Yunanistan'da Yeni Demokrasi Partisinin (YDP) iktidar olmasını engellemeye çalışan ana muhalefet partisi PASOK destekçilerinin veya arazi mafyasının işi" olabileceği de ifade edildi.

Medya, birtakım aşırı sağ görüşlü kişilerce ortaya atılan, "Yangınları Türk ajanlarının çıkardığına" ilişkin senaryonun ise herhangi bir ciddiyeti olmadığı değerlendirmesini yapmıştı.

YANGINZEDELERE YARDIM

Öte yandan Yunan hükümeti, yangınlarda evini ve yakınını kaybeden kişilere 10'ar bin auro para yardımında bulunulacağını açıkladı.

Yardımlar çerçevesinde, yangın bölgelerinde yaşayanların 3 ay süresinde vergi ödemeyeceği, çok düşük faizli banka kredisi olanağından faydalanacağı ve kredi kartı borçlarının 6 ay erteleneceği belirtildi.

Bu arada, temmuz ve ağustos aylarında 2,7 milyon dönüm araziyi küle çeviren ve toplam 75 kişinin canına mal olan yangınlarla uğraşan Yunanistan'da, köyleri yer yer haritadan silinen veya büyük hasar gören halkın, "yetkililerin kendilerini yalnız bırakmasını ve koordinasyon yetersizliğini" protesto etmek amacıyla, başta başkent Atina'da olmak üzere ülke genelinde gösteriler düzenleme kararı aldığı belirtildi.

TÜRK UÇAĞI EĞRİBOZ'DA GÖREVDE

Yangınların ikinci gününde diğer hükümetlerden yardım isteyen Yunanistan'ın çağrısı üzerine, Kıbrıs Rum kesiminden 12 itfaiye aracı ile 137 itfaiyeci, Fransa'dan 4 uçak ve 60 itfaiyeci, İtalya, Türkiye, Portekiz'den birer, İspanya'dan 2 uçak, İsviçre, Norveç, İsveç, Slovenya ve Romanya'dan birer helikopter ülkeye geldi. Söndürme çalışmalarına Avusturya 2 helikopter ve 3 uçak, Hollanda ile Almanya 3'er helikopter, Sırbistan 6 uçak, Macaristan 2 itfaiye aracı ve 20 itfaiyeci, İsrail 55 itfaiyeciyle katıldı.

Türk uçağının, Eğriboz adasında çalışmalara katıldığı öğrenildi.

Samanyolu haber
 



Bu haber 279 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,899 µs