En Sıcak Konular

''Kuzey Irak'ta petrol üretimi arttı''

17 Haziran 2014 12:47 tsi
Kuzey Irak'ın önemli petrol ve doğalgaz üreticilerinden Genel Energy'nin İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, Kuzey Irak'taki sahalarında üretimin artarak devam ettiğini bildirdi.

Kuzey Irak'ta IŞİD militanlarının yeni alanları kontrolleri altına almaya başlamasının ardından bölgedeki petrol ve doğalgaz üretimine ilişkin sorularını yanıtlayan Sepil, normal üretimin devam ettiğini belirterek, "Tam tersi üretimimizi artırdık. Çünkü lokal ürünler fazlalaştı. Şu anda üretim tehlikesi yok" dedi.
 
2011'de İngiliz Vallares ile birleşmesinin ardından "Genel Energy Plc" adını alan ve Türkiye'den Londra Borsası'na kote olan ilk Türk şirketi olma özelliğini taşıyan Genel Energy, özellikle Kuzey Irak'ta sahip olduğu büyük petrol, gaz rezervleri ve üretimi ile öne çıkıyor. Genel Enerji'nin yüzde 44'üne sahip olduğu Kuzey Irak'taki Tak Tak sahasında ve yüzde 25'ine sahip olduğu Tavke sahalarında ortalama 1,3 milyar varil petrol rezervi olduğu, toplam rezervin yaklaşık 1,8 milyar varile kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.
 
Bölgedeki gerilimin enerji piyasasına olası etkilerine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Johns Hopkins Üniversitesi uygulamalı ekonomi profesörü Steve Hanke de bölgede riskler olduğunu anlattı.
 
"Öngörebilmek çok zor. Irak'taki insanlar bu yazın sonunda ne olabileceğini öngöremedikleri için gerilim içerisinde de olsa Türkiye ile olan ürün ticaretlerini artıracaktır" diyen Hanke, enerji ekonomisti Morris Adelman'ın enerji kaynaklarına ilişkin yaptığı risk analizlerine değindi.
 
Hanke, "Böyle durumlarda eğer petrol kuyularına şu anda sahipseniz ve gelecekte sahip olamama ihtimaliniz varsa, bugünden itibaren çıkarabileceğiniz kadar fazla petrol çıkarmaya başlarsınız. İleriki bir tarihte enerjiye sahip olamama riskine karşı korunabilmek için petrol üretiminin artırılması ile karşılaşabiliriz. Bu anlamda önümüzdeki aylarda ticaretin arttığına tanık olabilir" ifadelerini kullandı.

100-120 BİN VARİLLİK SEVKIYAT
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise Kuzey Irak'tan sevk edilen petrol konusunda, "Yaklaşık 100-120 bin varillik sevkıyat devam ediyor. Şu anda yol haritasında herhangi bir değişiklik söz konusun değil ama Irak'ta bütün gelişmeleri sıcağı sıcağına takip ediyoruz. Türkiye, Kuzey Irak'la imzalanmış özel hukuk hükümlerine tabi gerek özel gerekse kamu şirketlerinin işlemlerine aynı şekilde devam ediyor. Musul ve Kerkük'te petrol ve doğalgazla alakalı kaynakların nasıl tasarruf edildiğine dair gelişmeleri takip ediyoruz. Şu anda sevkıyat devam ediyor " açıklamasını yapmıştı.
 


Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,523 µs