En Sıcak Konular

AKP'den 'çatı aday' yorumu: Mısır'dan aday transferi

16 Haziran 2014 16:38 tsi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop: "İhsanoğlu MHP'li değil, CHP'li değil. CHP ile doku uyuşmazlığı var. Olsa olsa AK Parti'de bir milletvekili adayı olabilir"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanlığı için ortak aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nu göstermesini, "CHP, milletin değerleri ve demokratik ilkelerle bugünkü kavgasını sürdürdüğü müddetçe, değil Ezher mezunu  İhsanoğlu'nu, Ezher Şeyhini bile aday gösterse, başarılı olması mümkün değildir. Mısır'dan aday transferi" diye değerlendirdi.

Şentop, İhsanoğlu'nun adaylığına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İhsanoğlu'nun, seçim kampanyasını taşıyamayabileceğini, bir akademisyen, bürokrat olduğunu, siyasetin kendisine göre olmadığını açıkladığını söyleyen Şentop, "Halk tarafından seçilme olmasaydı, parlamentodan seçilen biri olsaydı, o zaman anlaşılabilirdi. Sahaya inecek, şehir şehir gezecek, miting meydanlarında konuşacak, halkı toplayacak bir isim olarak, o anlamda siyaset yapacak bir isim gibi görünmüyor" dedi.

-"Bir seçimlik, kullanımlık aday olsun istiyorlar"

CHP ve MHP'nin zorluğunu anladığını ifade eden Şentop, güçlü, siyaseten karşılığı olan bir ismi ortak aday olarak göstermeleri halinde, bu ismin popülerlik kazanacağını gördüklerini kaydetti.

İki partinin de siyaseten güçlü, karşılığı olan bir ismi istemediğini belirten Şentop,  "CHP'ye yakınsa CHP'nin, MHP'ye yakınsa MHP'nin başına musallat olur. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sora bir seçimlik, kullanımlık aday olsun,  daha sonrası için adayın siyasi hesabı, geleceği olmasın istiyorlar" diye konuştu.

Şentop, İhsanoğlu'nun, yaşı, siyasetten uzak ve tanınmamış bir isim olması itibariyle  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli için, partilerindeki konumlarını korumaları açısından uygun isim olduğunu söyledi.


-"Cumhurbaşkanı seçimini kazanmaya yönelik isim değil"

Bu ismin, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmaya yönelik bir isim olamayacağını ifade eden Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"CHP ve MHP, bu adayla bence artık siyaseten iflas ettiklerini ortaya koymuş. Ekmeleddin Bey, MHP'nin adayı olamaz, milletvekilli adayı olabilir mi olamaz, partinin başına gelebilir mi, kendi partisinin başına getiremeyeceği ismi, bu ülkenin başına getirmeyi öneriyorlar. MHP'li değil, CHP'li değil. CHP ile doku uyuşmazlığı var. Olsa olsa AK Parti'de bir milletvekili adayı olabilir, görüşleri, düşünceleri, siyasette karşılığı itibariyle bu haliyle cumhurbaşkanı adayı olamaz. AK Parti'nin, geniş çizgisi içinde bir yere oturacak ismi, MHP'li, CHP'li olmayan, olamayacak ismi aday göstermeye mecbur kalıyorlar. Türkiye'de CHP,  MHP siyaseti bitmiştir, sadece AK Parti siyaseti vardır, AK Parti siyasetinin aslı ve kopyası vardır. İki parti de kendi tezleriyle iş yapamayacaklarını ispat ettiler. Bu tamamen iflas ilanı. "

-"Mısır'dan aday transferi"

Şentop, CHP ve MHP'nin, üzerinde uzlaştığı tek hususun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına gelmemesi olduğunu belirtti. Şentop, iki partinin de ana ilkesinin, AK Parti adayını seçtirmemek ve AK Parti karşıtlığı olduğunu belirtti. Şentop, iki partinin de seçmenlerinin, "Erdoğan olmasın, onun yerine taşı koysalar, ceketlerini koysalar oy verilir" diye düşüneceğini zannederek, seçmenlerine hakaret ettiğini ifade etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop, şunları kaydetti:

"CHP siyaseten iflas ettiği dönemlerde dinle bağı olan, muhafazakar isimlere sarılır. 1950'ye giden süreçte de Şemseddin Günaltay başvekil yapılmıştı. CHP, AK Parti'nin başarısını yanlış yorumlamaktadır. AK Parti, muhafazakar isimleri aday gösterdiği için değil, milletin değerlerine dayandığı için başarılıdır. CHP, milletin değerleri ve demokratik ilkeler ile bugünkü kavgasını sürdürdüğü müddetçe, değil Ezher mezunu Ekmeleddin İhsanoğlu'nu, Ezher Şeyhini bile aday gösterse, başarılı olması mümkün değildir. Ekmeleddin Bey, Türkiye'yi 30 yaşında görmüş bir adam. Mısır'dan aday transferi. Kahire doğumlu."

-"İki partinin oyundan daha az alacak"

Şentop, İhsanoğlu'nun, CHP ve MHP'nin seçimlerde aldığı oy oranından daha az bir oy alabileceğini belirtti.

Kendi adaylarının ilk turda seçileceğini düşündüklerini kaydeden Şentop, bu ismin, kendileri için seçimi daha da kolaylaştırdığını dile getirdi.

Şetop, "AK Parti seçmenin, 'Ekmeleddin Hoca'yı aday yaptılar, biz o zaman Erdoğan'a değil, ona oy verelim' diye düşüneceklerini zannediyorlar.  Bu siyasi zeka eksikliğidir" dedi.

AA



Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,579 µs