En Sıcak Konular

İsrail'in nükleer silahlarında artış!

16 Haziran 2014 15:29 tsi
İsrail'in nükleer silahlarında artış! SIPRI raporuna göre, nükleer silah sahibi ülkeler silah varlıklarını sayıca düşürse de yürüttükleri modernizasyon programlarıyla daha etkili nükleer kapasiteye sahip oluyor

Nükleer silah sahibi ülkeler, silah varlıklarını sayıca düşürse de yürüttükleri modernizasyon programlarıyla daha etkili nükleer kapasiteye sahip oldukları bildirildi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI), dünya genelinde nükleer silahlar konusundaki gelişmeleri ve mevcut eğilimleri değerlendiren yıllık nükleer güç raporunu açıkladı.

Rapora göre, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması çerçevesinde nükleer silah bulundurma hakkı uluslararası toplumca tanınan Çin, Fransa, ABD, Rusya ve İngiltere ile bu çerçevede olmayıp fiili olarak bu silahlara sahip Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore olmak üzere 9 ülke, 2014 yılı verileriyle kullanılmaya hazır durumda yaklaşık 4 bin adet nükleer silaha sahip. Ancak bütün nükleer silah başlıkları hesaba katıldığında 2013 başında 17 bin 270 olan bu ülkelerin nükleer silah sayısı şimdi yaklaşık 16 bin 300'e inmiş bulunuyor.

Raporda sunulan tabloya göre ülkelerin 2010-2014 nükleer rakamları şöyle:
Ülke     2010     2014
ABD     9600      7300
Rusya     12000      8000
İngiltere     225       225
Fransa     300     300
Çin     240     250
Hindistan      60-80     90-110
Pakistan     70-90     100-120
İsrail     80      80

Tabloya göre, geçen 5 yılda dünyadaki nükleer savaş başlıklarının sayısında düzenli bir azalma var. Ancak bu rakamlar, dünyadaki mevcut nükleer silahların yaklaşık yüzde 93'üne sahip oldukları tahmin edilen Rusya ve ABD'nin 2011 yılında imzaladıkları Stratejik Saldırı Silahlarının Daha Fazla Kısıtlanması ve Azaltılması Anlaşması (New START) uyarınca bu silahları söküm ve imhasından kaynaklanıyor.

İndirimde belirleyici olan bu iki ülkenin tutumu sürse de uygulama hızının, 10 yıl öncesiyle kıyaslandığında düştüğü gözleniyor. Ayrıca ABD ve Rusya dahil bütün nükleer silah sahibi ülkeler kalan nükleer güçlerini ve büyük nükleer silahlarını öngörülebilir bir gelecek için sürdürmeye kararlı görünüyor.

- Nicelikte düşüş, nitelikte yükseliş

SIPRI raporuna göre, sonuçta nükleer silah sayılarında düşüş devam etse de Rusya ve ABD özellikle eskiyen savaş başlıkları ve üretim tesisleri gibi kalan silahlarını geniş bir modernizasyona tabi tutuyor. Bu bilgi de bu ülkelerin nükleer silah depolarını sadece elden geçirdikleri ve sayısal olarak bir düşüş olsa da kapasite ve etkinlik bakımından daha güçlendirdikleri anlamına geliyor. Bu arada, nükleerde başı çeken ABD ve Rusya dışındaki nükleer güçlerin varlıkları bu iki ülkeye göre çok küçük olsa da bunların da hepsi yeni silahlar geliştiriyor ya da bu yönde bir eğilim gösteriyorlar.

- İsrail ve Kuzey Kore

SIPRI'nın raporunda Çin, Hindistan ve Pakistan'ın nükleer varlıklarını genişletmeye devam ederken şimdiye kadar nükleer silah sahibi olduğu konusunda bir açıklama yapmayan İsrail'in nükleer silah sayısı 80 olarak belirtildi ve bu ülkenin İran'daki durumun nasıl gelişeceğine bakarak yeni tutumu konusunda bekleme sürecinde göründüğü kaydedildi. Tabloda yer verilmeyen Kuzey Kore konusunda ise artık uzmanların bu ülkenin az sayıda da olsa nükleer silah sahibi olduğu konusunda birleştiği belirtildi. Kuzey Kore'nin sahip olduğu nükleer silah sayısı 6-8 arasında tahmin ediliyor.

- Rusya ve Çin'in indirim faaliyetleri kapalı

Öte yandan nükleer silah sahibi devletlerden sadece ABD'nin, silah stokunun durumu ve kapasitesi konusunda daha önce kapsamlı bilgiler açıkladığı, İngiltere ve Fransa'nın ise bilgilerini kısmen duyurdukları belirtildi. Rusya'nın ise yeni START anlaşması uyarınca bilgileri ABD ile paylaşsa da ayrıntılı silah indirimini açıklamayı reddettiği ve ABD hükümetinin de Rusya ile Çin'in nükleer gücü konusunda detaylı bilgileri açıklamayı durdurduğu kaydedildi.

AA



Bu haber 789 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,989 µs