En Sıcak Konular

İran'dan ABD'ye ret: Askeri müdahaleye karşıyız

16 Haziran 2014 14:51 tsi
İABD'nin "Irak konusunda işbirliğine hazırız" dediği İran'dan ret cevabı geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Afham, ''İran İslam Cumhuriyeti, ABD’nin Irak’a askeri müdahalesine kesinlikle karşıdır” dedi

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Tahran yönetiminin ABD’nin Irak’a muhtemel bir askeri müdahalesine kesinlikle karşı olduğunu söyledi.

Resmi haber ajansı IRNA’nın haberine göre, Irak’ta yaşanan olayların ülkedeki siyasi süreci değiştirmeyi amaçladığını belirten Afham, ”Deliller, ABD’nin Irak’taki mevcut durumu istismar etmeye ve seçim sonuçlarını tahrip etmeye çalıştığını gösteriyor. Bu nedenle Irak’taki güven ortamının sabote edilmesinde rolü olan unsurlardan kesinlikle yardım beklenilmemelidir” dedi.

İran’ın Irak'taki gelişmeleri büyük bir dikkat ve hassasiyetle yakından takip ettiğini hatırlatan Afham, “Terör saldırıları, Irak halkının son parlamento seçimlerinde büyük zafer elde etmesinin hemen akabinde düzenlenmiştir. Seçim sonuçları, bazı ülkeler için tahammül edilebilir değildi”  ifadesini kullandı.

Terörizmi araç olarak kullanmanın getireceği korkunç sonuçlar ile terör örgütlerinin oluşturduğu sınır ötesi tehlike konusunda uyarıda bulunan Afham, uluslararası toplum ve diğer ülkelerin terörizm ve radikal grupların oluşturduğu tehlikeyi ortadan kaldırmak için Irak hükümeti ve yetkililerine destek vermekle sorumlu olduğunu belirtti.

ABD İRAN'IN DESTEĞİNİ ARIYOR

Reuters haber ajansında yer alan habere göre ABD'li yetkililer, ABD'nin Irak'ta IŞİD'e karşı İran'la işbirliğine gitmeye hazırlandığını söyledi. Diğer taraftan ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham: Irak’ta yönetimin çökmesini engellemek için Washington’un İran’ın desteğine ihtiyacı var dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de geçtiğimiz cumartesi günü yaptığı basın toplantısında, IŞİD'e karşı ABD ile işbirliği yapmayı düşünebileceklerini söylemişti.

ABD YÖNETİMİ İRANLA GÖRÜŞMEK İSTİYOR

ABD’de, Barack Obama yönetiminin, Irak’taki çatışmalarla ilgili İran ile doğrudan görüşme arayışı içinde olduğu öne sürüldü.

CNN’de yer alan ve ABD yönetiminin üst düzey iki yetkilisine dayandırılan haberde, Washington’un, Tahran yönetimiyle Irak’taki durumu direkt olarak ele almayı düşündüğü kaydedildi. Haberde ismi açıklanmayan üst düzey yetkililer, İran’la görüşmeler için nasıl bir mekanizmanın kullanılacağına ise ABD yönetiminin henüz karar vermediğini ifade etti. Ancak Amerikalı yetkililer, ABD ile İran arasında Irak konusunda herhangi bir ekip çalışmasının olamayacağını da vurguladı.

Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,713 µs