En Sıcak Konular

CHP'nin çatı adayı belli oldu

16 Haziran 2014 13:00 tsi
CHP'nin çatı adayı belli oldu. CHP, Cumhurbaşkanlığı seçiminde İslam Konferansı Örgütü Eski Başkanı Ekmelettin İhsanoğlu'nu aday göstermek için MHP'ye öneri götürecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için geri sayım başladı.

Muhalefetin çatı aday arayışı ise hızla sürüyor. Bugün MHP lideri Devlet Bahçeli'yle görüşecek olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun cebinde ise olay yaratacak bir isim var.

"İslam Konferansı Örgütü eski başkanı Ekmelettin İhsanoğlu."

CHP Genel Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İhsanoğlu’nun ismini 13.00’de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye iletecek.

KILIÇDAROĞLU, PARTİ MECLİSİ ÜYELERİNİ BİLGİLENDİRDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, PM üyelerini bilgilendirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Emel Yıldırım Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun PM üyelerini bilgilendirmesinden sonra bir açıklama yaptı.

Yıldırım'ın açıklaması şöyle:

"Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi üyelerine cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik bugüne kadar yapılmış girişim ve görüşmeler ile ilgili bilgi verdi, parti meclisi üyelerinin görüş ve önerileri aldı. Parti Meclisi üyeleri, Genel Başkan Kılıçdaroğlu tarafından bugüne kadar yürütülen, bugün ve bundan sonra da yapılacak girişim ve görüşmelerle ilgili Genel Başkan ile tam bir mutabakat içinde olduklarını belirttiler."

 PARTİLER ÜSTÜ ADAY ÖNERİSİ

Cumhuriyet gazetesi yazarı Utku Çakırözer'in bugünkü köşesinden paylaştığı bilgilere göre, Kılıçdaroğlu bugün Bahçeli'ye ‘partiler üstü aday’ önerisiyle gidecek.

Çakırözer'in paylaştığı kulis bilgilerine göre, Kılıçdaroğlu parti teşkilatının ‘Kendi adayımızı çıkaralım’ arzusuyla başladığı tur kapsamında 18 sivil toplum örgütü ve 8 parti ile görüştükten sonra ‘Toplumun tümünü kapsayan, partiler üstü bir aday’ profiline daha sıcak bakar hale geldi. Yani artık sadece iktidarın adayını değil onunla rekabet edebilecek en güçlü ortak adayın kim olacağını tartışır hale geldik.

İKİNCİ KEZ MASAYA OTURACAKLAR
Bugün sürecin en kritik buluşması gerçekleşecek. CHP ve MHP liderleri ikinci kez bir araya gelecek. Bu kez baş başa görüşmeleri de gündemde. Kılıçdaroğlu Bahçeli’ye bir ‘öneri’ ile gideceğini açıkladı. Aslında bir süredir arka planda genel merkezler arasında mesajlar gelip gidiyordu. Şimdi bu mesajlaşma ilk kez liderlerin isim ya da isimler bazında görüşmesine dönüşüyor.

HEDEF İLK TURDA KAZANMAK

Kılıçdaroğlu’nun stratejisi yarışı ilk turda kazanmak üzerine kurulu. İkinci turda partilerin tabanlarını bir isim için sandığa götürme olasılığını zayıf görüyor. Bu yüzden başta MHP olmak üzere diğer partilerin de destekleyeceği ortak bir aday bulmaktan yana tavır sergileyecek. Son hafta içinde yaptığı açıklamalar bunun en belirgin işaretleri.

Kılıçdaroğlu’nun önerisi tek bir isim de olabilir, birden fazla ismi içeren bir liste de olabilir. Önerinin içinde CHP tabanının istediği isim ya da isimler kadar, CHP’li olmayan ama toplumu kucaklayabileceğine inanılan ‘partiler üstü’ bir ya da birkaç isim de olabileceği belirtiliyor.

SÜRPRİZ İSİM İHSANOĞLU MU?

CHP liderinin bugünkü önerisinin sürprizi ise ‘siyasi kimliği ön plana çıkmamış partiler üstü bir isim’ çıkarması olacak. Kılıçdaroğlu’nun kimsenin aklında olmayan bir ismi gündeme getirmesi de çok olası. Sır gibi saklanan bu isim konusunda İslam Konferansı Örgütü eski başkanı Ekmelettin İhsanoğlu’nun ismi çok konuşuluyor. MHP liderinin sıcak bakabileceği düşünülen ismin Kılıçdaroğlu tarafından önerilmesi halinde CHP-MHP ortak adayı olarak açıklanabileceği ileri sürülüyor.

BAHÇELİ EVET DERSE...

Ortak adayının belirlenmesinde son sözü MHP lideri Bahçeli söyleyecek. Bahçeli, Kılıçdaroğlu’nun önerdiği isim ya da isimlerden birine ‘evet’ derse ortak aday kesinleşecek. İki liderin kurmayları bugünkü görüşmede ortak aday konusunda bir anlaşmaya varma ya da bu yönde kararlılık açıklayarak görüşmeleri sürdürme olasılıklarını çok güçlü görüyor.


Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,168 µs