En Sıcak Konular

Irak bu noktaya nasıl geldi?

16 Haziran 2014 09:32 tsi
Irak bu noktaya nasıl geldi? Irak şimdi içinde bulunduğu bu duruma nasıl geldi?

Maliki’nin Şii ordu ve devlet sevdası bugünü hazırladı

Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin ABD’nin Irak’tan çekilir çekilmez söz verdiğinin aksine, Şii bir yapı kurma çalışmalarına ağırlık vermesi ülkede büyük çapta bir rahatsızlık yarattığı yorumunda bulunuluyor.  Yetkililer, 2 yıldır bu yönde politikalarını hayata geçiren Irak Başbakanı’nın bugün oluşan zeminden sorumlu olduğunu söylüyorlar.

Star’a konuşurken Maliki’nin bu yöndeki çabalarının İran tarafından desteklendiğine ve İran’ın Şii paramiliter güçleri eğittiğine dikkat çeken uzmanlar, Maliki’nin Suriye’ye ihraç ettiği savaşın Irak’a geri döndüğü değerlendirmesinde bulundular. IŞİD’in Maliki’nin bu planından rahatsız olan çevrelerden oluşan geniş bir koalisyon oluşturduğunu ifade eden sözkonusu kaynaklara göre, mevcut durumun sürdürülebilirliği de mümkün olabilir. Irak ordusunun, Musul’un IŞİD  işgalinde Maliki tarafından bilerek geri çekildiği yorumları yapılırken, bazı kaynaklar da ordunun ileri teknolojili silahlara karşın yetersizliği nedeniyle savaşmadığı görüşünde. Ancak her iki durumda da Maliki’nin İran’ı sahaya çekmek istediği değerlendirmesi ön plana çıkıyor.

Ankara, Kerkük’te adım bekler

Diğer yandan Kerkük’te kontrolü ele geçiren Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Ankara’nın hassasiyetlerini göz önünde tutmasının da beklendiği ifade ediliyor.

“Petrol anlaşması önceliğimiz, doğru. Ancak Kerkük hassasiyetlerimizin olduğu bir başka konudur. Kürt yönetimi Türkiye’nin hassasiyetlerini yok sayacak adım atarsa, sıkıntı çıkabilir,” diyen kaynaklar, Kürt Yönetimi’nin Kerkük’ü IŞİD’e karşı tek başına savunabileceğine ihtimal vermiyor. Kentin savunmasından diğer planlamalara kadar, Kürt Yönetimi’nin Ankara’ya ihtiyaç duymasının ihtimaller dahilinde olduğu kaydediliyor.
 



Bu haber 757 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,879 µs