En Sıcak Konular

İşte seçimin maliyeti

16 Haziran 2014 09:04 tsi
Cumhurbaşkanlığı seçimi için hummalı çalışma yürüten Yüksek Seçim Kurulu (YSK), olası görülmeyen sürprizlere de hazırlık yaptı.

YSK, Cumhurbaşkanlığı seçiminin en çok oy alan iki adayın yarışacağı ikinci turunda adaylardan birinin çekilmesi veya ölmesi halinde, seçimin ‘referandum’ şeklinde yapılması için ‘evet’ ve ‘hayır’ pusulaları da bastıracak.

4 santimlik fotoğraf

YSK, Cumhurbaşkanlığı seçiminde kullanılacak oy pusulasının kriterlerini belirledi. Buna göre, oy pusulasının en üstüne ‘Cumhurbaşkanı Adayları’ ibaresi 17 punto büyük harflerle başlık olarak yazılacak. Pusulada, cumhurbaşkanı adaylarının kendilerine ayrılan 4 santimetrelik sütun içine vesikalık renkli fotoğrafları ve isimleri yer alacak. İsimler büyük harflerle 13 punto yazılacak. YSK her oy pusulalarını öngörülmeyen sebeplerle kullanılamaz hale gelmesi riskine karşı yüzde 2 oranında fazla basıp dağıtacak. Oy pusulası basımı işini Devlet Malzeme Ofisi yapacak.

Yurt dışında yüzde 35...

Yurt dışındaki seçmenin en fazla yüzde 10’nunun oy kullandığı, bu oranın 2011 yılı genel seçiminde yüzde 5’e düştüğünü tespit eden YSK, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2 milyon 750 bin 950 yurtdışı seçmeninin oy kullanma oranının artacağını hesaplıyor. Daha önce sadece gümrük kapılarında oy kullanıldığı için katılım oranının düşük kaldığı düşüncesinde olan YSK, Cumhurbaşkanlığı seçiminde gurbetçinin yüzde 30 - 35 oranında sandık başına gideceğini hesap ediyor. YSK, yurt dışı seçmeninin seçime katılım oranının yüzde 5’lerden yüzde 35’lere yükselmesini, her ülkede kurulacak sandıklara bağlıyor.

56 ülkede oy yeri...

YSK, Cumhurbaşkanlığı seçimi için kesenin ağzını açıyor. Yurt dışında ilk defa oy kullanılacağı için 56 ülkede 103 merkezde stat, kongre merkezi, salon gibi büyük yerler kiralayan YSK, kullanılan oyları da THY’den kiralayacağı özel uçaklarla toplatacak. Oy pusulası, seçim kurulu temsilcilerinin ücretleri dikkate alındığı yurt dışında 70 milyon TL harcamayı planlayan YSK, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 400 milyon TL harcayacak.

Vatan



Bu haber 405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,241 µs