En Sıcak Konular

Irak siyasetinin iki önemli ismi konuştu...

15 Haziran 2014 09:41 tsi
Irak siyasetinin iki önemli ismi konuştu... IŞİD tehdidi altında adım adım bölünmeye giden Irak’ta tüm taraflar tedirgin. Ülkenin etkili Sünni lideri Tarık el-Haşimi ve Türkmen Cephesi lideri Erşad Salihi bölünmenin ve dışarıdan müdahalenin yol açacağı tehlikeler için uyardı.

Irak Şam İslam Devleti örgütünün (IŞİD) Musul’dan başlayarak Irak’taki Sünni hat üzerinde Bağdat’a doğru ilerlemesi ülkede her kesimi tedirgin ediyor. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısıyken Başbakan Nuri el-Maliki’nin kara kampanyasına maruz kalarak Irak’tan çıkmak zorunda kalan Sünni lider Tarık el-Haşimi ve Türkmen Cephesi lideri Erşad Salihi yaşanan kaosu Akşam’a değerlendirdi.

ARABULUCU OLMAYACAĞIM

Öncelikle IŞİD’in elindeki Türk rehinelerle ilgili arabulucu olmayacağını söyleyen Haşimi “Rehine krizinin arkasında kim varsa hiçbir şart öne sürmeden onları derhal serbest bırakmalıdır” dedi. “Ülkemin bölünmemesi için dua ediyorum” diyen Haşimi “Bunun için elimden gelen her türlü çabayı sarf edeceğim. Irak’ın geleneksel kültürü hoşgörü ve bir arada yaşama alışkanlığı üzerine kuruludur. IŞİD gibi güçlerin çabaları başarısızlıkla sonuçlanacaktır” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE VE BM MÜZAKERE ETSİN

ABD’nin olası bir müdahalesine sıcak bakmadığını belirten Haşimi bunun durumu daha içinden çıkılmaz bir hale getireceği ve masum sivillerin ölümüne yol açacağını söyledi. “İran her zaman olduğu gibi yine olaya müdahildir”  diyen Haşimi, “terörle mücadele” iddiasıyla İran’ın asıl hedefinin Sünnilerle savaşmak olduğunu vurguladı. Kuzey Irak Yönetiminin ise sınırlarını genişletme girişimlerini askıya almasını umut ettiğini ifade eden Haşimi “Kerkük meselesi Türkiye ve BM’nin yardımıyla ulusal mutabakat temelinde müzakere edilebilir” dedi.

DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞMESİNİ ANLATTI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile önceki gün görüşen Türkmen Cephesi lideri Salihi ise Davutoğlu’nun Kerkük’ün özerk bir yönetime kavuşturulması konusunda kendisiyle hemfikir olduğunu söyledi. Salihi şunları söyledi. “IŞİD’in ilerleyişini Irak’ın bölünmesi planının bir parçası olarak görmekteyiz. Gerilim özellikle Türkmen bölgelerinde yaşanmakta. Bağdat’ın düşmesi de kuvvetle muhtemel. Bizleri şaşırtan durum Kürtlerle IŞİD’in birbirlerine dokunmamaları. Kerkük’te Irak ordusu geri çekilirken silahlarına peşmerge el koydu. Bölgede bulunan 49. Ordu’nun Komutanı bir Kürt subaydı ve hiçbir mücadele vermeksizin bölgeyi terk etti. Yıllarca Bağdat'la Kürtlerin anlaşmazlığından doğan siyasi boşluğun kapatılması gerektiğini söyledik. IŞİD bu boşluğu kullanarak ilerliyor.”

KERKÜK TEK ELDEN YÖNETİLEMEZ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla Türkmenlerin durumunu görüşen Irak Türkmen Cephesi lideri Erşad Salihi "Sayın Bakan Türkiye’nin, hem Irak merkezi hükümetinin hem de Irak’ın bütünlüğünü savunan Türkmenlerin yanında olduğunu, IŞİD’in ilerlemesi karşısında oluşan mevcut durumun bir oldu bitti gibi asla kabul edilemeyeceğini ve Türkmenlerin yıllardır ifade ettiği Kerkük’ün özerk bir yönetime kavuşturulması gerektiği fikrini desteklediklerini ifade etti" dedi. Salihi şunları söyledi: "Türkmenler, Kürtler, Araplar ve Hıristiyanların ortak katılımı ve temsiliyetiyle Kerkük'ün  özerk bir yönetime kavuşturulması gerektiği düşüncesindeyiz. Bakan Davutoğlu da Kerkük’ün tek bir taraftan yönetilemeyeceğini ifade etti.”



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,634 µs