En Sıcak Konular

Salahaddin'in büyük bölümü geri alındı

15 Haziran 2014 09:38 tsi
Irak’ın kuzeyindeki Salahaddin ilinin valisi Ahmed Abdullah, vilayetin güney bölgelerinin büyük çoğunluğunu Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünden geri aldıklarını söyledi.

Abdullah yaptığı açıklamada, Irak ordu birlikleri tarafından ed-Duluiyye, el-İshaki ve Mu’tasim kasabaları başta olmak üzere Salahaddin vilayetindeki birçok kasabanın kontrolünü IŞİD'ten geri aldıklarını ifade etti.
 
Aşiret gruplarıyla anlaşarak kasabaları geri aldıklarını belirten Abdullah, bölgedeki aşiretlerin ileri gelenleriyle görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
 
Söz konusu IŞİD militanlarından geri alınan kasabalarla ilgili bağımsız kaynaklardan henüz doğrulama gelmediği bildirildi.
 
Öte yandan, Salahaddin polis merkezinden Üsteğmen Said el-Medeni yaptığı açıklamada, Nesbiya ve el-İshaki kasabalarında IŞİD militanlarına ait araçlara yönelik saldırılarda ilk belirlemelere göre 9 militanın öldürüldüğünü, 21 militanın yaralandığını ve birçok aracın yakıldığını belirtti.  
 
IŞİD militanlarının, ülkenin en büyük kentlerden Ninova ilinin merkezi Musul ile Salahaddin vilayetinin merkez kenti Tikrit'in yanı sıra çatışmaların yaşandığı bölgedeki bazı yerleşim birimlerinde kontrolü ele geçirdiği açıklanmıştı.
 
Çatışmalarda çoğunluğu asker ve polislerden oluşan 128 kişinin hayatını kaybetti
 
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün, Musul’u ele geçirmesiyle başlayan şiddet olayları ve çatışmalarda çoğunluğu asker ve polislerden oluşan 128 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
 
Musul Adlı Tıp Müdürü Dr. Velid Casim, yaptığı açıklamada, son birkaç gün içinde kentte ordu birlikleriyle IŞİD militanları arasında yaşanan çatışmalarda öldürülenlerin çoğunluğunu polis ve askerlerin oluşturduğunu belirterek, yetkililer tarafından Adlı Tıp’a128 cesedin getirildiğini söyledi. 
Casim, cesetlerin sokaklardan toplandığını ifade ederek, ilk yapılan incelemelerde hepsinin ateşli silahlarla öldürüldüklerini kaydetti.
 
IŞİD militanlarının, ülkenin en büyük kentlerinden Ninova ilinin merkezi Musul ile Salahaddin vilayetinin merkez kenti Tikrit'in yanı sıra çatışmaların yaşandığı bölgedeki bazı yerleşim birimlerinde kontrolü ele geçirdiği ve Ninova kent merkezinde devletlerini ilan ettikleri açıklanmıştı.
 
John Kerry Hoşyar Zebari ile ülkedeki son durumu görüştüğü bildirildi
 

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kerry’nin Iraklı mevkidaşı Hoşyar Zebari ile telefonda görüştüğü belirtildi. İki bakanın Irak’taki durumu ele aldığına değinilen görüşmede, Kerry’nin, ABD’nin bu ülkeye olan destek sözünü ilettiği ve  Başkan Barack Obama’nın, Irak güvenlik güçlerinin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mensuplarını geri püskürtmeye yardımcı olacak bir dizi seçeneği ele aldığını aktardığı ifade edildi.
 
Açıklamada, Kerry’nin, ABD’nin yardımının ancak Iraklı liderlerin farklılıkları bir kenara koymayı istemesi, IŞİD tehdidiyle mücadelede ve ülkeyi daha ileri götürmede gerekli olan koordineli ve etkili bir ulusal birliğin oluşturulması halinde başarılı olabileceğini Zebari’ye söylediği bildirildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
“Bu kapsamda, Bakan Kerry, Irak hükümetinin seçim sonuçlarını geciktirmeden tasdiklemesinin, anayasada belirtilen zaman dilimi içerisinde yeni bir hükümetin oluşturulmasına bağlı kalınmasının ve terörizme karşı savaş verilirken Sünni, Kürt ve Şii, tüm vatandaşların haklarına saygı gösterilmesinin önemini belirtti. Bakan Kerry, Zebari’ye ABD’nin, Irak’ın ve bölgenin IŞİD tehdidi altında bulunduğunu ve bu kritik dönemeçte Irak’a yardımın önemini vurgulamak için uluslararası toplumla ve Irak’ın bölgesel komşularıyla temasta olduğunu iletti”.

aa


Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,504 µs