En Sıcak Konular

Schimmel'in gözüyle Hz. Muhammed!

29 Ağustos 2007 13:51 tsi
Schimmel'in gözüyle Hz. Muhammed! Türk dostu Alman şarkiyatçı Annemarie Schimmel'in 26 yıl önce yazdığı 'Hz. Muhammed' adlı kitap, Türkçede yayımlandı. Schimmel, Batı'da bugün hızla yayılan 'İslam fobisi'nin yol açtığı sorunları çeyrek asır önceden görmüşçesine, Avrupalıları İslam'

Ünlü İslam araştırmacısı ve şarkiyatçı Annemarie Schimmel'in (1922-2003) 'Hz. Muhammed' adlı eseri, ilk kez Türkçede yayımlandı. Schimmel'in 1981'de kaleme aldığı kitap, Hz. Peygamber'in hayatını Batılı; ama İslam kültürüyle hemhal olmuş bir kalemin dilinden anlatıyor. Schimmel, bu çalışması için her ne kadar, "Peygamber'in yüceltilmesi bahsinde bulunması mümkün olan belgeler ve kaynaklar karşısında, okyanusta bir damla gibi kalır." dese de kitabı, Batı'dan çıkmış insaflı bir kalemin İslam'ı ve onun peygamberini anlama çabası olarak takdire değer bir çalışma. Batı'nın İslâm peygamberi Hz. Muhammed'e karşı gösterdiği anlayışsız tavrın kendisini hep rahatsız ettiğini söyleyen yazar, "Hz. Muhammed, Âdem ile başlayan uzun peygamberler zincirindeki son halkadır. Kendinden önce gönderilen peygamberlerin tebliğlerine getirdiği mesajla son noktayı koyarak Allah'ın kelamını başlangıçtaki saflığına kavuşturmuştur." diyor.

2003 yılında vefat eden Schimmel'in uzmanlık alanı İslam edebiyatı ve tasavvuftu. Arapça, Farsça ve Türkçeyi çok iyi biliyordu. Doğu'nun ve Batı'nın felsefe ile edebiyat geleneklerini yakından tanıyordu. Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi'nde ders verdiği yıllarda (1954-59) Pakistan lideri Muhammed İkbal'in birçok eserini Türkçeye kazandırdı. 1980'li yıllarda 'İslâm Tasavvufunun Boyutları' adlı eserini yayımladı ve bu kitapla tasavvuf literatüründe önemli bir yer edindi. Schimmel, vefatından sonra ardında yüzü aşkın kitap, pek çok makale, farklı dillerden Almancaya yaptığı çeviriler ve özgün şiirler bıraktı. Hakkında ölüm fetvası verilen 'Şeytan Ayetleri'nin yazarı Salman Rüşdi'yi 'Müslümanların duygularını çok kaba şekilde rencide ettiği' gerekçesiyle eleştiren Schimmel, bu nedenle Avrupa'daki bazı barış gruplarının tepkisini çekmiş, buna rağmen 1995 yılında Alman Kitapçılar Birliği'nin Barış Ödülü'nü kazanmıştı.

Allah'ın en kâmil kulu

Schimmel'in kitabı, Hz. Peygamber'in menkıbelerini, mucizelerini, isimlerini ve miracını konu eden bölümlerden oluşuyor. Kadı İyaz, İbn-i Arabî, Mevlânâ, Sa'di, Feridüddîn Attar, Yunus Emre, Süleyman Çelebi ve Bayezid Bestamî gibi mutasavvıfların görüşlerine sık sık atıfta bulunan yazar, özellikle yaptığı tespitlerle dikkat çekiyor. Schimmel "Allah'tan rahmet, O'nun vasıtasıyla istenir, sadece adını anmak bile kutsal bir güç taşır ve Medine'deki kabrini ziyaret eden milyonlarca insanın ruhu yücelir; şairler bütün lisanlarda bu yere olan özlemlerini dile getirmişlerdir. O, kıyamet günü geldiğinde müminleri savunacak olan ve sevgisine güvenilen kişidir." sözleriyle Hz. Peygamber'e bağlılığı dile getiriyor. Muhammed İkbal'in Hz. Muhammed konusundaki görüşlerine de değinen yazar, onun adı geçtiği zaman İkbal'in gözyaşlarına boğulduğunu anlatıyor.

"Bizim öğrenmemiz gereken, diğer insanların dinî duygularını anlamak ve bunları 'Ortaçağ'dan kalma' veya 'kökten dinci' olarak tanımlarken, kendini beğenmiş ve küçümseyen bir tavırla bir kenara atmamaktır." diyen Annemarie Schimmel, kitabın sonunda, hızla yayılan 'İslam fobisi'ni yıllar öncesinden görmüş gibi Batılıları empatiye davet ediyor: "Hicrî 15. yüzyılın başlarında olduğumuz bugün, Peygamber'e gösterilen saygıyı anlamaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var diye düşünüyorum."

[KİTAPTAN] Ümmi peygamber...

"Hz. Peygamber'in ümmî olması, yani 'okuma-yazma bilmemesi', O'nun aldığı ilhamın ve tebliğ ettiği mesajların gerçekliğini kanıtlayan harika bir delildir. Okur-yazar olmayan bir kişinin, Kur'ân'da zikredilen geçmiş ve geleceğe dair o kadar olay hakkında bilgi sahibi olması başka nasıl açıklanabilir? Hz. Peygamber'in ümmîliği, Kur'ân'ın Allah'ın kelamı; saf, bozulmamış ve hiçbir tahrifata uğramamış Allah'ın vahyi olduğunun en sağlam kanıtı değil midir? Yetim bir Arap çocuğunun, Kutsal Kitap'ın hemen her sayfasında anlatılan fen ve tarih bilgilerine vâkıf olması başka nasıl mümkün olabilirdi?"
 
Zaman



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,680 µs