iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Türkiye’nin eli boşalırsa!..

14 Haziran 2014 09:06 tsi
Türkiye’nin eli boşalırsa!.. Ahmet Hakan üzerinden IŞİD ve konsolosluk baskınının nedeni okunabilir mi? Mümkün; 8’inci tüyo iyibilgi’den Hürriyet’e!.. iyibilgi Ankara

Ahmet Hakan’ın bugünkü köşesi “Ortadoğu”ya ayrılmış! Birinci yazı “Ortadoğu uzmanı kesilmek isteyenler için yedi tüyo” başlığını taşıyor. İçeriği konumuz değil ama Ortadoğu uzmanı olmayıp, ahkâm kesenler için biraz kulak çekme, biraz da vitrin bile olsa Ortadoğu uzmanı görünmek için bilinmesi gerekenlerin ipuçlarını veriyor. Sonuç olarak, Ortadoğu uzmanı olan/olmayanlara hani “ayar veriyor” demeyelim ama “ayarı olmayanları fark edecek kadar bu işten anlarız”a getiriyor.

İkinci yazı ise bu haberin asıl konusu: “Bülent Arınç’a soruyorum” diyor ama aslında hükümetin Türk Başkonsolosluğu’na yönelik saldırısına ilişkin yorumlarından biri olan, “IŞİD’in hedefi madem Türkiye değil, neden Türkiye’nin başkonsolosluğunu bastılar” basit ve “tartışılamaz” sorusunu yöneltiyor. “Neden görevlileri rehin aldılar o zaman” diye de soruyor ve “Türkiye’nin hedef alınmadığını” söyleyen hükümet ile aynı fikirde olmadığını okurları ile paylaşıyor.

IŞİD’in çözülemeyen hamlesi!

Hakan’ın bu tartışması aslında IŞİD krizi başladığından beri yapılıyor. Her akşam televizyonlarda her sabah gazetelerde köşe yazıları bu baskına bir yanıt bulmaya çalışıyorlar. Peki, bunun Hakan’ın yukarıdaki ilk yazısı ile ilgisi ne? Basit; Yukarıdaki yazıyı yazıyorsan, Türkiye’nin neden direkt hedef olmadığını, konsolosluğun neden basıldığını da bilmek zorundasın.

Türkiye direkt hedef değil; 1. IŞİD zaten bunu göze alamaz ve mesele sadece Ankara’dan korkmak ile ilgili de değil. IŞİD’in kendi hedef ve zamanlaması olduğu herkesin kabulü. Ancak bunu yaparken olası engelleri en azından bir süre durdurmak istiyor.

Bunu bölgede hızla yapabilecek iki güç var: a) Türkiye b) Erbil. İlk gün Erbil’e “size saldırmayacağım” diyerek çizgisini gösterdi IŞİD ve Kerkük’de mevzi çatışmalar dışında yüzleşmek de istemiyorlar. Türkiye’yi ise “rehine”lerle durdurdu IŞİD. Sadece konsolosluk değil rastladığı tüm Türkleri (şoförler dahil) rehin aldı örgüt. Rehin alma “kıpırdama” demek ve şunu da tekrarladı; “endişelenmeyin sağ salim vereceğiz, konsolosluğun köpeğini bile besliyoruz.”

ABD’yi de rehin aldı

2. Türkiye tali hedefti çünkü alınan rehineler sadece Türkiye’yi değil ABD’yi de durdurdu, durduruyor. Özellikle İncirlik üzerinden İHA’lar ve savaş uçakları ile yapılabilecek hızlı saldırılar da bloke edilmiş oldu.

Son olarak bir soru; IŞİD gerçekten bu kadar stratejik düşünebilir mi? Bilemeyiz ama Ahmet Hakan bilebilir, çünkü “tüyoları” veren o; Türkiye direkt hedef mi tali hedef mi?

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,079 µs