En Sıcak Konular

İki ülkede 17 bin militan

12 Haziran 2014 09:16 tsi
İki ülkede 17 bin militan Irak-Şam İslam Devleti örgütü militanları Musul'u alarak mali, askeri ve insani güçlerini neredeyse üçe katladı.

Kaçan askerlerden geriye kalan ağır silahlara el koyan IŞİD militanları, bankalara girerek 425 milyon doları gaspetti. Ayrıca hapishanelerden çıkarılan 3 bin mahkum da IŞİD saflarına katıldı.

Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) bağlı militanlar, Felluce ve Ramadi'den sonra Irak'ın en büyük ikinci kenti olan Musul'u ele geçirmekle kalmadılar aynı zamanda kaçan askerler sebebiyle büyük miktarda silah ve ekipmana da sahip oldular. Bankalara ve devlet dairelerine girerek 425 milyon doları alan IŞİD, hapishanelere baskın yaparak binlerce mahkumu serbest bıraktı.

Serbest kalan 3 bin kadar mahkumdan büyük çoğuğunun örgütün saflarına katıldığı ve 5 bin silahlı gücü bulunan IŞİD'in bu yolla militan sayısını neredeyse iki katına çıkardığı kaydediliyor.

BANKALARA ANİ BASKIN

Ele geçirilen ekipman arasında ABD tarafından sağlanmış helikopterlerle zırhlı araçlar da bulunuyor. Bazı bankaların IŞİD'in eline geçtiği haberlerinin sorulması üzerine Musul Valisi Esil Nuceyfi, "Şirketlerin büyük zararları oldu. Fakat bununla Merkez Bankası ilgilenecek.

Bu bizim dışımızda olan bir şey. Bazı bankalar teröristlerin eline geçti. Oradan alınan malların hacmini Merkez Bankası'na sormak gerekiyor" dedi. IŞİD'in Musul bankalarından 500 milyar dinar (yaklaşık 425 milyon dolar) alığı söyleniyor.

İKİ CEPHE BİRLEŞTİ

IŞİD'in ele geçirdiği silahları sınırdan geçirerek Suriye'ye götürmeleri dikkkat çekti. Hatta Suriye'deki IŞİD komutanlarından Ömer Şişani, Musul kentinde ele geçirilen ve Suriye'nin Deyrez-Zor kentine getirilen zırhlı araç, ağır silah lave diğer askeri araçlarla teçhizatları kontrol ederken objektiflere poz verdi.

Maliki'nin eski danışmanı Ibrahim Sumeyde 'Musul'un düşmesi IŞİD'ın Irak ve Suriye cephesini birleştirdiği anlamına gelir' dedi.

IŞİD'e darbe

Irak'ın Musul kentinde kontrolü ele geçiren IŞİD militanlarıyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin peşmerge güçleri arasında Musul sınırındaki Sipilka'da çıkan çatışmada 7 IŞİD üyesi öldürüldü.

Silahlar Suriye'de

Irak'ta kaosa yol açan Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'da ele geçirdiği Irak ordusuna ait ağır silahları vakit kaybetmeden Suriye'deki bölgelere taşıdığı ortaya çıktı. Nitekim Suriye'deki IŞİD komutanlarından Ömer Şişani, dört gün süren çatışmalardan sonra Musul kentinde ele geçirilen ve Suriye'nin Deyrez-Zor kentine getirilen zırhlılar, ağır silah askeri araç ve teçhizatları kontrol ederken görüntülendi. IŞİD'in Musul'daki çatışmalar sırasında Irak ordusundan geriye kalan füzeleri de Suriye'ye götürdüğü öğrenildi. IŞİD'in bu silahları Deyrez Zor'u almaya çalışan Nusra Cephesi'ne karşı kullanacağı kaydediliyor. 2011'de Irak'tan ayrılan ABD, Irak güvenlik güçlerinin eğitimi ve donanımı için son üç yılda 14 milyar dolardan fazla silahı bu ülkeye sattı.

IŞİD'in Suriyeli komutanlarından Ömer Şişani, Musul'dan Deyrez Zor'a getirilen Irak ordusuna ait zırhlı bir aracı incelerken görülüyor.

IŞİD'in Irak'ı üçe bölme senaryosu

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Felluce ve Ramadi'den sonra Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u da ele geçirdi. Tikrit'i alan IŞİD örgütü, Kerkük'e doğru ilerliyor.

Yeni Şafak

Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,685 µs