En Sıcak Konular

Sırbistan'ın AB üyelik süreci

11 Haziran 2014 17:42 tsi
Almanya Başbakanı Merkel: ''Sırbistan'ın, her aday ülke gibi üyelik müzakere sürecinde başlıkların açılıp kapatılması yolundan geçmesi lazım''

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Sırbistan’ın AB'ye üye olmak isteyen her ülke gibi üyelik müzakere sürecinden geçmesi gerektiğini söyledi.

Merkel, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ile Başbakanlık'ta yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülke arasında iyi ilişkilerin bulunduğunu, Almanya'da 400 bin Sırp vatandaşının yaşadığına dikkati çekti.

Almanya'nın Sırbistan için önemli ticaret ortağı olduğuna işaret eden Merkel, ekonomik ilişkileri ilerletmek istediklerini, bu konuda Sırp hükümetinin yolsuzlukla mücadele ve yasaların daha şeffaf çıkarılması konusuna odaklandığını ifade etti.

''Kosova ile ilişkilerinin normalleşmesi konusunda ilerleme sağlandığını gördük'' ifadesini kullanan Merkel, bunun sonucunda Sırbistan ile bu yılın başında AB müzakere sürecinin başladığını hatırlattı.

Merkel, ''Sırbistan'ın, her aday ülke gibi üyelik müzakere sürecinde başlıkların açılıp kapatılması yolundan geçmesi lazım'' dedi. Merkel, bu bağlamda somut olarak hukuk devleti, Kosova ile ilgili ilerlemeler ve ekonomik yakınlaşma gibi konularının ele alınacağını belirtti.

Bölgenin gelişmesine katkı sağlamak istediklerini ifade eden Merkel, 28 Ağustos'ta tüm Batı Balkan ülkelerinin başbakanlarını, dışişleri ve ekonomi bakanlarını Almanya’ya davet ettiklerini, burada bölgedeki işbirliğinin gelişmesi, tüm bölgenin AB'ye yakınlaşması ve bölge ülkelerinin daha iyi tanınmasının amaçlandığını ifade etti. Merkel, bölgedeki ekonominin canlanması için altyapı projelerine yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

 Sırbistan Başbakanı Vuçiç de Almanya ile ilişkileri daha da güçlendirmek istediklerini ve Almanya’nın Sırbistan’a daha fazla yatırım yapmasını arzuladıklarını dile getirdi.

''Avrupa’nın bir parçası olmak istiyoruz'' diyen Vuçiç, Sırbistan’ın bölgesinde istikrarlı bir liman olduğunu savundu. Gelecek dönemde kendilerini zorlu görevler beklediğini ifade eden Vuçiç, Sırbistan'ın komşularıyla ilişkilerinin iyi olmasını istediğini belirtti.

Medyaya baskı yaptığı yönündeki eleştirileri yanıtlayan Vuçiç, "tüm medyayı özelleştirerek basın özgürlüğünü sağlamak" istediklerini söyledi.

AA



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,034 µs