En Sıcak Konular

Halaçoğlu:Beni eleştirenler soykırımcılar

29 Ağustos 2007 09:51 tsi
Ermeni ve dönmelerle ilgili açıklamalarıyla şimşekleri üzerine çeken Halaçoğlu, Tarih Vakfı'na yüklendi.

Türk Tarih Kurum (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Tarih Vakfı'nın kendisini ırkçılıkla suçlayan açıklamasına cevap verdi.

Açıklamada imzası bulunan şahısların 'Ermeni soykırımı olmuştur' diyen kişiler olduğunu anlatan Halaçoğlu, "Benim söylediklerim Ermeni diasporasının iddialarını çürütmektedir. Onlar 1,5 milyon kişinin ortada olmadığını, dolayısıyla öldürüldüğünü söylemektedir. Benim çalışmam ise bunların nerede olduğunu ortaya koyuyor. Ermeni diasporasının iddialarını ellerinden almış oluyoruz. Bana karşı bildiri yayınlayanlar da Ermeni soykırımı oldu diyenler." şeklinde konuştu. Kendisinin ırkçılıkla suçlanmasına anlam veremediğini kaydeden Halaçoğlu, "Aslında herkes bir şeyi ibretle izliyor. Benim beyanatlarım var, deşifre edildi. Konuşmalarımın ne kadar saptırıldığını herkes görüyor. Beni ırkçılıkla suçlayanların daha önceki açıklamalarına bakın kimin ırkçı olduğu daha iyi anlaşılır. Benim ırkçılıkla alakam yok. Bunlar ideolojik yaklaşımlar. O zaman hiç kimse tarih çalışması yapmasın. Kendine tarihçi diyerek açıklama yapanların arasında hayatında arşiv görmemiş, tarih defterlerini okumasını bilmeyen insanlar var." diyor.

Kendi açıklamalarının ne Alevileri ne de Kürtleri hedef aldığını söyleyen TTK Başkanı, "Araştırma yapmak bilime aykırı ise bilim adamlarının görevine son verelim. Hani bunlar bilimsel çalışmadan yanaydı. Ben kimsenin soyunu sopunu araştırmıyorum. Benim açıklamalarıma dikkatle bakılsa kendini Kürt veya Alevi olarak niteleyen vatandaşlarımız lehine bir açıklama yaptığımı görürler. Kötüleme amaçlı değil." dedi. İsteyenlerin ABD arşivlerine bakabileceğini, kaç Ermeni'nin isim değiştirip Türkiye'de kaldığının orada da görüleceğini vurguladı. Halaçoğlu, şunları kaydetti: "Benim açıklamalarım, 1,5 milyon Ermeni'nin öldürüldüğü iddiasını ortadan kaldırmış oluyor. Kendileri bu kadar Ermeni vardı, neredeler diye soruyorlardı. Bende çıkıp söyledim. Demek ki ölmemişler, yaşıyorlar. Demek ki onlar bugüne kadar yalan söylemişler. Bu Ermeniler ölmemiş, benim söylediklerimin karşısına belge çıkarsınlar. Eğer benim söylediğim ırkçılıksa kimse kendine Kürt, Ermeni, Fransız demesin. Açıklamalarım bugüne kadar Ermeni diasporasının ortaya attığı iddiları çürütüyor. Bu yüzden fena halde bozuldular. Tepkinin nedeni bu."

Tarihçi-yazar Abdurrahman Kütük de Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun, 'Tehcirden kurtulmak için kendilerini Kürt ve Alevi olarak gösteren Ermeniler var' sözlerinin tarihî gerçeklere dayandığını söyledi. Çukurova'daki birçok Ermeni ailenin de Türklüğü ve Müslümanlığı seçtiğini ileri süren Kütük, Halaçoğlu'nun kamuoyuyla paylaştığı bilgilere, yaptığı araştırmalarda birçok kaynakta rastladığını savundu. Kütük, "1909 ve 1915 yıllarında Çukurova'da da bazı Ermeni aileleri Türklüğü ve Müslümanlığı seçti. Bugün bu kişiler bizim için birinci sınıf vatandaşlardır ve geçmişleri hiçbir şekilde sorgulanmamaktadır. Doğu'da da bazı Ermeniler, Alevi ve Kürtlere sığınarak kendi istekleriyle din değiştirmişlerdir. Hatta bazı Yahudiler de Türklüğü ve Müslümanlığı seçmişlerdir." dedi. Kütük, Türkiye Cumhuriyeti'ne düşman çevrelerin, Halaçoğlu'nun lokal birer örnek teşkil eden açıklamalarını bilinçli olarak çarpıttığını ileri sürdü.

Tarih Vakfı ırkçılıkla suçlamıştı

Tarih Vakfı'nın eski ve yeni yönetim kurulu üyeleri, yaptıkları ortak açıklamada, Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'nu 'tarihçi olmanın sorumluluğuyla hareket etmeye' çağırmıştı. Aralarında Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Edhem Eldem ve Prof. Dr. Şevket Pamuk, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. İlhan Tekeli, Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mete Tunçay, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Uygur Kocabaşoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Esra Danacıoğlu, Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Suavi Aydın'ın da bulunduğu Tarih Vakfı yöneticileri açıklamalarında, kimliklerin tarih içinde değiştiğini, dönüştüğünü ve farklılaştığını belirterek, "O nedenle bazı 'Kürt' aşiretlerinin uzak geçmişte 'Türkmen kütlesi' içinde gözükmesinin, kimlik bakımından bir anlamı yoktur. Onlar bugün kendilerine ne diyorlarsa, hangi dili konuşup aidiyetlerini hangi çerçevede açıklıyorlarsa, kendilerini nasıl hissedip tanımlıyorlarsa odurlar." ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Halaçoğlu, 'ırkçılık' yapmakla suçlandı.

Atif haber



Bu haber 396 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,928 µs