En Sıcak Konular

İlk çeyrek büyüme rakamları

11 Haziran 2014 16:45 tsi
EBSO Başkanı Yorgancılar: "Rekabetçi kur, ihracat ve yerel seçimler nedeniyle kamu harcamalarındaki artışın sağladığı büyümeyi yaşadık"

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yılın ilk çeyreğinde rekabetçi kur, ihracat ve yerel seçimler nedeniyle kamu harcamalarındaki artışın sağladığı büyümenin yaşandığını ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2014 yılı ilk çeyrek büyüme sonuçlarını değerlendiren Yorgancılar, büyümenin nitelik ve sürdürülebilirlik açısından özel sektör yatırımlarıyla desteklenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Ender Yorgancılar, açıklamasında şunları kaydetti:

"Merkez Bankasının zorunlu sıkılaştırma önlemleri nedeniyle özel iç talebin yavaşlamış olmasına rağmen rekabetçi kur, ihracat ve yerel seçimler nedeniyle kamu harcamalarındaki artışın sağladığı büyümeyi yaşadık. İnşaat sektörü de büyümenin önemli bir aktörü oldu. Ancak özel kesim yatırımlarıyla desteklenmemiş olması büyümenin niteliği ve sürdürülebilirliği açısından endişeler yaratmaktadır."

Yüzde 4,3 oranındaki büyümenin aynı zamanda iç ve dış talebin dengeli olması halinde daha yüksek büyüme hızlarının yakalanabileceğini ortaya koyduğunu vurgulayan Yorgancılar, bunun için de yatırım ikliminin iyileştirilmesine ihtiyacın her zamankinden fazla olduğuna işaret etti.

Yorgancılar "Yatırımların artması için ise sadece faiz oranları, rekabetçi kur, uygun maliyetli enerji ve işgücü gibi nicel değil aynı zamanda sosyolojik ve siyasi iklimin yumuşaması, belirsizliklerin azaltılması ve kurumsallaşma gibi nitel boyutlarda da iyileşme gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

- "Rekabetçi kur yerli girdi oranını da artırıyor"

GSYİH’deki büyümede imalat sanayinin durumuna da dikkati çeken Yorgancılar, ekonomik ve siyasi türbülansın olduğu bir dönemde sektördeki yüzde 4,9’luk büyümenin önemli olduğunu belirtti.

Yorgancılar, imalat sanayi büyümesine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"İç talepte faiz artışı ve belirsizlikler sonucu göreli bir talep yavaşlamasına rağmen gerçekleştirilen bu büyümenin gerisinde dış talep yani artan ihracat bulunuyor. Nitekim, yılın ilk çeyreğinde imalat sanayi ürünleri ihracatı yüzde 9,2 oranında artarken ithalatın yüzde 3,5 oranında azalmasının üzerinde durulmalıdır. Çünkü, bu veriler rekabetçi kurların sadece ihracat artışına değil, yerli girdi kullanımının artmasına da imkan verdiğini ortaya koymaktadır. Dolayısıyla yıllar boyu reel kurların düşük yani TL'nin değerli olmasının yarattığı tahribat, daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır."

Yorgancılar ayrıca, Türkiye'nin üretim ve tüketim deseni uyuşmazlığını gidererek cari açığı düşürecek ürün bazlı teşvik sisteminin acilen devreye sokulmasının önemini vurguladı.

AA



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,684 µs