En Sıcak Konular

Hakim ve savcılar fişlendi iddiası

11 Haziran 2014 15:24 tsi
Paralel yapı söylemleri nedeniyle yargı camiasında büyük tedirginlik yaratan HSYK'nın, yaklaşık 2500 kişilik yaz kararnamesinin bugün açıklanacağı iddia edildi.

Kurulun 1. dairesi tarafından çıkarılan kararnameye ilişkin taslağın, önceden Ankara’daki hakimevinde Bakanlık ve Başbakanlık yetkililerince hazırlandığı ve fişleme yapıldığı iddiaları ise tüm adliyelerde konuşuluyor. HSYK’ya üye seçimi öncesinde, seçimlerde etkili olabilecekleri düşünülen bir çok ünvanlı ismin, tenzili rütbe ile sürgün edildiği de kararnameden sızan bilgiler arasında yer alıyor. Özellikle, Bakanlık desteği ile Yargıda Birlik adı altında kurulan platformun çalışmalarına katılmayan isimlerin de fişlendiği ve bu kişilerin de tasfiyesi için harekete geçildiği belirtiliyor.

TASLAK BAŞBAKANLIK'TA HAZIRLANDI İDDİASI

İbrahim Okur Başkanlığındaki, Adalet Bakanı Müsteşarı Kenan İpek’in de bulunduğu HSYK Birinci Dairesi tarafından, yargı camiasında 2500 hakim ve savcıyı etkileyecek kararnamenin bugün akşam saatlerinde açıklanacağı konuşuluyor. Kararname ile ilgili çalışmanın önce Başbakanlıkta yapıldığı, daha sonra Ankara’da Hakimevi’nde, Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Basri Bağcı’nın da katıldığı gizli toplantılarla taslağa son şeklinin verildiği, kurul üyelerine de özellikle 1. bölgeye atanacak savcılarının bulunduğu taslağın son dakikaya kadar gösterilmediği iddia ediliyor. 1. bölgede yapılacak değişikliklere ilişkin taslağın, kararnamenin açıklanmasından saatler önce kurul üyelerinin oylamasına sunulduğu ve üzerinde değişiklik yapılmasına imkan tanınmadığı da öne sürülüyor.

FİŞLEME Mİ YAPILDI?

17 ve 25 Aralık operasyonlarından sonra, 2014 yılının Ocak ayında Sadullah Ergin yerine Adalet Bakanlığına getirilen Bekir Bozdağ, HSYK’nın Birinci Dairesi’nin iki üyesini HSYK Genel Kurulunda değiştirtmiş ve arkasından çıkan küçük kararnamelerle, kritik soruşturmalara imza atan bu savcıların görev yerleri değiştirilmişti. Her sene rutin olarak yapılan yaz kararnamesi bu kez yargıda paralel yapı iddiaları nedeniyle en kritik kararname olarak görülüyor. 17 Aralık sürecinden sonra, cemaate yakın olsun ya da olmasın, Bakanlık çalışmalarına destek vermeyen tüm hakim ve savcıların da “paralelci” diye fişlendiği konuşuluyor.

SEÇİM ÖNCESİ KRİTİK DEĞİŞİKLİKLER

İddiaya göre, kararname ile, iktidarın Köşk seçimleri kadar önemsediği HSYK seçimleri öncesinde, Bakanlık listesine destek vermeyecekleri bilinen ve hakim savcılar üzerinde etkili oldukları düşünülen tüm rütbeli hakim ve savcılar da başka şehirlerde görevlendirildi. Yine kararnamede, görev yerlerinde henüz 6 ayı bile doldurmayan isimlerin de yeniden tayin edildiği belirtildi. Ayrıca, Yargıda Birlik Platformu ile birlikte hareket eden bazı isimlere de ünvanlı görevler verildiği, böylece yaklaşan kurul seçimleri öncesinde Bakanlık tarafından hazırlanacak listeye desteğin artırılmasının amaçlandığı ifade ediliyor.

(Sözcü)

Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,963 µs