En Sıcak Konular

Ersöz'ün sağlık durumu sorulacak

11 Haziran 2014 12:45 tsi
8. Cumhurbaşkanı Özal'ın ölümüne ilişkin davada, GATA'da tedavi gören sanık emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün sağlık durumunun mahkemeye gelip savunma yapmaya elverişli olup olmadığının sorulmasına karar verildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin davada, GATA'da tedavi gören sanık emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün sağlık durumunun mahkemeye gelip savunma yapmaya elverişli olup olmadığının sorulmasına karar verdi.
 
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kapatılmasının ardından Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine devredilen davanın buradaki ilk duruşmasına Ersöz'ün avukatı Hulusi Coşkun ile müştekiler Semra ve Ahmet Özal'ın avukatı Hande Zeynep Dursun katıldı.
 
Sanık avukatı Coşkun, müvekkilinin GATA'da tedavi gördüğünü, yatalak durumda olduğunu, tansiyon ve şeker hastalığı bulunduğunu bildirerek, savunmasının hastaneden video konferansla alınmasını istedi.
 
Müdahillerin avukatı Dursun ise sanığın mahkeme huzurunda ifade verip veremeyeceğinin GATA'dan sorulmasını talep etti.
 
Cumhuriyet Savcısı İsmail Şafak, Ersöz'ün sağlık durumunun araştırılmasını, sağlığının elvermesi halinde mahkeme huzuruna çağrılmasını, aksi takdirde ifadesinin video konferansla alınmasını istedi.
 
Sanık avukatının daha önce mahkemeye verdiği dilekçedeki iddianamenin iadesi talebinin usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle reddini isteyen Şafak, gizli tanıkların mahkeme huzurunda dinlenmesine ilişkin istemin ise Ersöz'ün savunmasının alınması sonrasında değerlendirilmesini talep etti.
 
Avukat Coşkun, davanın, müvekkili suç işlediği için değil, zaman aşımının dolmaması için açıldığını ifade ederek, müvekkilinin general olmasının, hakkında dava açılması için yeterli sayıldığını öne sürdü.
 
Coşkun, "Güya cumhurbaşkanının eşi ile ilgili birtakım olaylar kasete alınmış, müvekkilim de bunu şantaj konusu yaparak, cumhurbaşkanını eşine zehirletmiştir. 'Eylemi ika edeni neden dava dışı bıraktınız?' denilmeliydi. Ana dosya ve içeriğindeki deliller dosyadan adeta kaçırıldı. Dosyanın 50 veya 100 klasörlük kısmı imha edilmiş. Semra ve Ahmet Özal'ın, takip sonucu elde edilen kamuya açık yerlerdeki görüntüleri imha edilmiş. Peki, bu delillerden müvekkil lehine olanlar ayıklandı mı? Ayıklanmadı. Kendi müvekkillerinin namusuna yönelik bir iddia var. Bu iddia, bu kumpas nereden, bunu açıklığa kavuşturalım" ifadelerini kullandı.
 
"Bu dava, hukukun katledilmesi davası mıdır?"
 
Ersöz'ün, zehirleme fiiline ilişkin iddiayı, "Savaş Korkmaz" adlı kişiyle planlayarak gerçekleştirdiğinin öne sürüldüğünü bildiren Coşkun, daha sonra "Savaş Korkmaz" olarak bahsedilen kişinin "Savaş Gevrekçi" olduğunun ortaya çıktığını anlattı.
 
Savaş Gevrekçi'nin soruşturma sırasında tanık olarak dinlendiğine işaret eden Coşkun, "Cumhurbaşkanını öldürdüğü iddia edilen kişinin tanık olarak ifadesi alınmış. Daha sonra bu tanıkla ilgili iletişim tespit tutanakları imha edilmiş. Bu dava cumhurbaşkanının öldürülmesi davası mıdır, hukukun katledilmesi davası mıdır?" dedi.
 
Önce gizli tanık olan ancak daha sonra kimliği ortaya çıkan İlker Çınar'ın da "Ergenekon" davasını gören İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki ifadesinde müvekkiliyle arasında husumet olduğunu söylediğini aktaran Coşkun, duruşmada dinlenmeleri halinde gizli tanıkların objektif olamayacağının ortaya çıkacağını söyledi.
 
"Ergenekon" davasıyla gündeme gelen Tuncay Güney'in Kanada'da olduğunu hatırlatan Coşkun, "O hahamdı, bu da papaz. Araştırılırsa İlker Çınar'ın da ülkeden çıkarıldığı ortaya çıkacaktır. Dosyaya 200 sayfalık beyan sunuyor, bir tane imla hatası yok. Bu dilekçeyle de bir ülkeyi yargılıyor" diye konuştu.
 
GATA'dan Ersöz'ün sağlık durumu sorulacak
 
Mahkeme, sanık avukatının celse arasında verdiği dilekçenin bir suretinin müdahil avukatına verilerek, cevapları olup olmadığının sorulmasına karar verdi.
 
İddianamenin iadesi talebini reddeden mahkeme, sanığın mahkemede ifade vermeye sağlık yönünden engeli olup olmadığının GATA'dan sorulmasına, gelme ihtimali olmadığının bildirilmesi halinde telekonferans yoluyla savunmasının alınması hususunun değerlendirilmesine karar verdi.
 
İlker Çınar'ın adresinin tespiti için Malatya Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılmasına karar veren mahkeme, duruşmayı 10 Eylül 2014'e erteledi.
 
Ersöz, iddianamede, 765 sayılı TCK'nın "Cumhurbaşkanına suikaste" ilişkin 156. maddesi ile suçlanıyor. Maddede, "Reisicumhur hakkında suikastte bulunanlarla buna teşebbüs edenler, fiilleri teşebbüsü tam derecesinde ise ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasıyla, nakıs ise müebbet ağır hapis ile cezalandırılır" deniliyor.
 
Ersöz'ün avukatı Coşkun, duruşmanın ardından gazetecilere duruşmaya ilişkin bilgiler verdi. Kapatılan TMK'nın 10. maddesiyle görevli başsavcılığın ve mahkemenin davaya baktığı dönemdeki usul işlemlerinin hukuken sakat olduğunu ve davada noksanlıklar bulunduğunu ifade eden Coşkun, delillerin hukuka aykırı toplandığı konusunda yakınmaları olduğunu söyledi.

aa


Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,323 µs