En Sıcak Konular

150 bin kişi Erbil ve Duhok'a yöneldi

11 Haziran 2014 11:19 tsi
Kerkük Vakfı Sözcüsü Nakip IŞİD'in Musul'u denetimi altına almasıyla ilgili "Yaklaşık 150 bin vatandaş ve Irak ordusuna mensup tüm silahlı kuvvetler şehri terk ederek, Erbil ve Duhok'a yönelmiş" dedi.

Kerkük Vakfı Sözcüsü ve Çankaya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Nakip, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Musul'u denetimi altına almasıyla ilgili "Yaklaşık 150 bin vatandaş ve Irak ordusuna mensup tüm silahlı kuvvetler şehri terk ederek Erbil ve Duhok'a yönelmiş, kentin yüzde 70'ine yakınını IŞİD teslim almış" dedi.
 
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Nakip, IŞİD'in Musul'daki saldırılarını büyük üzüntüyle öğrendiklerini belirterek, olayların bir an önce durmasını temenni ettiklerini belirtti.
 
IŞİD'in Musul'un tamamına yakınında kontrolü ele geçirdiğini dile getiren Nakip, şunları aktardı:
 
"Son gelen haberlere göre Musul'da durum giderek daha da kötüleşiyor. Patlamalardan sonra özelikle IŞİD'in sarmış olduğu bölgeler tamamen resmi dairelerin olduğu yerler. Valiliği işgal etmişler. Valinin şehri terk ettiğini ve Erbil'e gittiğini duyduk. Musul, Telafer arasındaki Baduş Hapishanesi'ne saldırmışlar ve tüm mahkumları serbest bırakmışlar. Bu mahkumlar muhtemelen kendi adamlarıdır. Mahkumlar da kendilerine katılmış. Yaklaşık 150 bin vatandaş ve Irak ordusuna mensup tüm silahlı kuvvetler şehri terk ederek Erbil ve Duhok'a yönelmiş, kentin yüzde 70'ine yakınını IŞİD teslim almış."
 
"Telafer Türkmenleri kendi kaderleriyle baş başadır"
 
IŞİD'in Türkmen ve sünni Arap bölgelerini hedef aldığını öne süren Nakip, "Kürt bölgesine herhangi bir saldırı söz konusu değil. Sünni Arapların ve Türkmenlerin yoğunlukla yaşadığı yerlere saldırdılar var. İşin kötü tarafı Telafer'e doğru ilerleme var. Telafer'de de Irak ordusuna mensup silahlı kuvvetlerin de çekilmesi dikkat çekicidir. Dolayısıyla Telafer Türkmenleri tamamen kendi kaderleriyle baş başadır" diye konuştu.
 
"Kerkük ve civarında da tehlike var"
 
Kerkük civarında da ciddi hareketlenmeler gözlendiğini bildiren Nakip, şunları söyledi:
 
"Kerkük ve civarında da tehlike var. Nitekim Enbar ve Selahattin taraflarında Kerkük il sınırları içine giren silahlı militanları Süleyman Beg Nahiyesi'ni de ele geçirmişlerdir. Kerkük'te özellikle Türkmen halkı tedirgin. Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi halkı uyararak dikkatli olmalarını istemiştir. Ayrıca Salihi gerekirse Merkezi Hükumetin kontrolünde halkın silahlanarak terör örgütüne karşı direnç göstermesi zaruretinin de söz konusu olacağını vurgulamıştır."
 
"Hedefin şu an kesinlikle Türkmenler olduğu açıkça bellidir"
 
Saldırıların sona ermesi için başta Türkiye ve diğer büyük ülkelerin müdahale etmesi gerektiğini belirten Nakip, şunları kaydetti:
 
" Musul bizim için Lozan'da kaybedilen bir coğrafyadır.Musul için bu kadar ısrarcı olmamızın nedeni soydaşlarımızın, dindaşlarımızın orada olmasıdır. Orada hiç bir zaman milliyet ayrımı gözetmedik. Fakat hedefin şu an kesinlikle Türkmenler olduğu açıkça bellidir. Musul, Kerkük ve Tuzhurmatu halkı olduğu açıkça bellidir. Dolayısıyla Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle NATO ve ABD ile acilen müzakere edip soydaşlarını, dindaşlarını nasıl koruyacağının yollarını araması lazım."
 
Türkiye'nin bölge yönetimleriyle ortak hareket ederek, saldırıları engelleyecek güce sahip olduğunu vurgulayan Nakip, "Türkiye'nin, Irak Merkezi Hükümeti ve Kuzey Irak Kürt yönetimiyle bu meseleyi istişare etmesi gerekiyor. Doğru bilgiler almak lazım. İşin özünü öğrendikten sonra acil olarak gerekenin yapılması gerekiyor. Yoksa Telafer'de ve Kerkük'te çok kan dökülecek gibi görünüyor" diye konuştu.
 

Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,750 µs