En Sıcak Konular

Putin ve Merkel doğalgaz pazarlığında

11 Haziran 2014 10:57 tsi
Putin ve Merkel doğalgaz pazarlığında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, doğalgaz alanında yaşanan sorunlarla ilgili olarak Rusya-Ukrayna-AB arasında devam eden üçlü müzakereleri değerlendirdi. Brüksel’de yapılan doğalgaz görüşmeleir bugün de devam edecek.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Merkel ile yaptığı telefon görüşmesi sırasında Putin, tüm zorluklara rağmen Rus heyetinin yapıcı bir tutumla müzakerelere devam ettiğini ve tüm tarafların kabul edeceği bir formül bulmayı hedeflediklerini söyledi.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Günther Öttinger, Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak ve Ukrayna Enerji Bakanı Yuriy Prodan arasında Ukrayna krizinin enerji alanını etkilemesini engellemek, doğalgaz fiyatları konusunda yaşanan sorunları aşmak ve arz güvenliğini sağlamak amacıyla Brüksel’de yapılan görüşmeler bugün devam edecek.

Görüşmelerde Rusya’nın öncelikli hedefini, Ukrayna’nın mevcut gaz borçlarını ödemesini sağlamak oluşturuyor. Rus kaynakların ilettiği verilere göre, Ukrayna’nın yapması gereken ödeme 2,24 milyar dolar seviyesinde. Ukrayna geçtiğimiz günlerde 786 milyon dolarlık bir ödeme yapmıştı.

Ukrayna ise gaz borçlarına ilişkin sorunu çözmeden önce yeni bir fiyat üzerinde anlaşılması gerektiği tezini işliyor. Rusya, kriz öncesinde Ukrayna’dan bin metreküp doğalgaz için 268,5 dolar talep ederken kriz sonrasında bu fiyatı 485 dolara yükseltmişti.

AB ise 2006 ve 2009’da kış aylarında yaşanan ve Rusya’nın gaz akışını durdurmasıyla sonuçlanan krizlerin tekrarlanmaması için arz güvenliğini garantiye almanın yollarını arıyor.

Rusya'nın Sesi




Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs