En Sıcak Konular

Laik Türkiye'nin eski islamcı cumhurbaşkanı

29 Ağustos 2007 09:34 tsi
Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesini uluslararası ajanslar ‘flaş gelişme’ olarak duyurdu. Gül’ün laikliğe sıkı sıkıya bağlı Türkiye’nin İslamcı geçmişe sahip ilk cumhurbaşkanı olduğunu vurguladı

Uluslararası haber ajansları Amerikan AP, Fransız AFP, İngiliz Reuters ve Alman DPA ile Amerikan CNN, İngiliz BBC ve Katar’dan yayın yapan El Cezire televizyonları, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesini ‘acil’ koduyla ya da son dakika haberi olarak duyurdu.

REUTERS Eski İslamcı Abdullah Gül, AK Parti’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana kendisini saygın bir diplomat olarak kabul ettirdi. Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerinin başlamasını sağladı.

AP Laik kesimle süren tartışmaların ardından, eski İslamcı Gül cumhurbaşkanı seçildi. 339 oy alan Gül, İslami geçmişine rağmen laik devletin başına geçen ilk cumhurbaşkanı.

GÜL’ün cumhurbaşkanı seçilmesiyle, dinin kamusal alanda etkinliğini artırması yönündeki şüpheler derinleşti. Ordu, kendisini laik anayasanın koruyucusu olarak görüyor. Ancak Gül, gizli tutulan İslami bir politikayı izleyeceği yönündeki şüphelere gülüyor!

FINANCIAL TIMES ABDULLAH Gül, Türkiye’nin İslami geçmişe sahip ilk cumhurbaşkanı. Partisi AKP tarafından nisanda aday gösterilmesi laik ordu tarafından şiddetle karşılandı ve ülkede siyasi krize sebep oldu.

CNN Ordunun tepkisine ve kimi çevrelerin itirazlarına rağmen Gül, Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanı seçildi. Gül’ün adaylığı ülkedeki laik kesimle İslamcılar arasında görüş ayrılığına neden oldu.

BBC GÜL, 1923’te kurulan ve laiklik illkesine sıkı sıkıya bağlı Türkiye Cumhuriyeti’nin, İslami geçmişe sahip ilk cumhurbaşkanı. Eşi türbanlı olan Gül, “laiklik ilkesine bağlı kalma” sözü verdi. Türk ordusu Gül’ü desteklemediğini pek çok kez belirtti.

HERKES SEVİNDİ - İlk kutlayan Merkel ve Bush oldu

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Başkanı George W. Bush, Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül’ü ilk kutlayanlar oldu. Bush, Gül’ü telefonla arayarak, ‘başarısından dolayı’ kutladı. Merkel ise, “Görevinizde özellikle Avrupa’nın ve Atlantik Birliği’nin esenliğine önem vereceğinize inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül’ü, İtalya Başbakanı Romano Prodi, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa Avusturya Dışişleri Bakanı Plassnik, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de telefonla kutladı

Haber 10



Bu haber 295 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,450 µs