En Sıcak Konular

Musul için olağanüstü toplantı çağrısı

10 Haziran 2014 21:45 tsi
Musul için olağanüstü toplantı çağrısı Kürdistan Demokrat Partisi Meclis Grubu, Musul'daki olaylar üzerine acil toplandı. Yapılan açıklamada, IKBY Parlamentosu'nun "Musul Özel Gündemiyle" olağanüstü toplanması gerektiği belirtildi.

 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Liderliğini Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin yaptığı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Meclis Grubu, Musul'daki gelişmeler için acil toplandı.

KDP grubu, IKBY Parlamentosu'nu "Musul Özel Gündemiyle"  olağanüstü toplantıya çağırdı. Musul halkının kaçarak Erbil ve Duhok kentlerine sığınması konusunun ele alındığı toplantıda KDP grubu, parlamentonun bu soruna acil çözüm bulması gerektiğine vurgu yaptı.

AA muhabirine açıklama yapan KDP Meclis Grubu Başkanı Ümit Hoşnav, IKBY dışındaki Kürt bölgelerine etki edeceği için olaya müdahil olup olunmayacağına karar verilmesi gerektiğini söyledi.

Musul'daki durumun Irak'ın genel emniyet şartlarıyla bağlantılı olduğunu kaydeden Hoşnav, "Bu Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin siyasetinin sonucudur. Bugün yaşadıklarımızın daha büyük mezhep ve etnik çatışmalara yol açacak bir gelişme olduğunu kimse inkar edemez" şeklinde konuştu.

KDP olarak Musul'da şehrin kontrolünün IŞİD'in eline geçmiş olmasının, Kürdistan bölgesi ve Kürt yerleşim yerleri için ciddi bir tehlike olduğunu savunan Hoşnav şunları söyledi:

"Parlamento başkanına meclisin Musul özel gündemiyle olağanüstü toplanması için teklif sunduk. Toplantıda bütün faktörler göz önünde bulundurularak bir karar alınmalıdır. Bunun insani, güvenlik ve askeri gibi birçok faktörü vardır. Parlamentonun, Kürdistan bölgesine etki edecek konuları ele alıp tartışmasını istiyoruz. Çünkü bu hem Kürdistan bölgesini, hem de Kürtlerin yaşadığı bölgeleri etkileyecektir. Kürdistan hükümetinin oluşabilecek her gelişmeye karşılık hazırlıklı olması ve gerekli kararları çıkarması lazım."

Peşmerge ve IŞİD arasında bir çatışmanın olmasını istemediklerini ifade eden Hoşnav, "Peşmergenin savaşa girmesi arzu ettiğimiz bir husus değil. Kürdistan hükümeti idaresinin dışında kalan Kürt bölgelerine de peşmergenin gönderilmesini tasvip etmiyoruz. Çünkü biz mezhep ve etnik savaşın çıkmasından endişe ediyoruz. Bunun için de taraf olmak istemiyoruz. Irak hükümetinin uyguladığı siyaset nedeniyle bataklığa saplanan Irak'ı bu karmaşık halden çıkarmaya çabalıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Süleymaniye kentinde güvenlik güçleri alarma geçirildi

Öte yandan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentinde güvenlik güçlerinin alarma geçirildiği bildirildi.

Musul'da ordu güçleriyle Irak Şam İslam Devleti (IKBY) arasındaki çatışmalar nedeniyle bir basın toplantısı yapan Süleymaniye Valisi Behruz Muhammed, kentteki tüm güvenlik güçlerinin olası saldırılara karşı hazır bekletildiğini kaydetti.

Vali Muhammed, "Musul'daki şiddetin artması üzerine bu akşam Süleymaniye'ye bağlı tüm ilçelerin yöneticilerinin hazır bulunduğu bir toplantı yaptık. Toplantıda, istenmeyen saldırılara karşı güvenlik önlemlerimizin artırılması kararını aldık. Peşmerge ve diğer güvenlik güçlerimiz olabilecek herhangi bir saldırıya karşı hazır durumda beklemekteler" diye konuştu.  

Süleymaniye sınırlarına yakın noktalarda gerçekleşen patlamaların kendilerini tedirgin ettiğini vurgulayan Muhammed şunları söyledi:

"Daha öncede aynı durumla karşılaştık. Bu yüzden güvenlik birimlerimiz nasıl tedbir alacaklarını biliyor. Halkın desteği ile şu ana kadar hiç bir ciddi güvenlik sorunuyla karşılaşmadık ama olmaması için de gerekli tedbirleri alıyoruz. Aynı zamanda herhangi bir göç akımına karşı da gerekli önemleri aldık." 

AA



Bu haber 811 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,461 µs