En Sıcak Konular

Sarkozy'nin Türkiye politikası Bizans oyunu gibi

29 Ağustos 2007 09:27 tsi
Sarkozy'nin Türkiye politikası Bizans oyunu gibi Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğiyle ilgili önceki gün yaptığı açıklamalar Fransa'da tartışmalara yol açtı.

Fransız basını, şimdiye kadar Türkiye'nin AB üyeliğine kökten karşı çıkan Sarkozy'nin yumuşamaya başladığı yorumunu yaparken, Le Figora gazetesi, Paris'in Ankara siyasetinin Bizans oyunu olarak görüldüğünü yazdı. İktidar partisi Halk Çoğunluğu Birliği (UMP) ise Paris'in tavrında herhangi bir değişiklik olmadığını savundu. Sarkozy'nin Elysee Sarayı'na çıkana kadar başkanlığını yaptığı UMP'nin genel sekreteri Ermeni asıllı siyasetçi Patrick Devedjian, açıklamanın "ne değişim, ne yön değiştirme; sadece farklı bir ton olduğunu" bildirdi.

Fransa'nın tavrının, bütün müzakere fasıllarına değil sadece "doğrudan üyeliği ilgilendiren başlıklara muhalefet" olduğunu savunan Devedjian, "Bu bir geri adım değildir. Fransa, müzakerelere değil, üyeliğe karşı çıkıyor." dedi. Anamuhalefetteki Sosyalist Parti'den eski Avrupa Bakanı Alain Lamassoure da açıklamaları "ton değişikliği" olarak yorumladı. Türkiye ile yürütülen müzakerelerin tek hedefinin tam üyelik olduğunu ifade eden aşırı sağcı siyasetçi Jean Marie Le Pen ise Sarkozy'yi "oyun oynamakla" suçladı. Sarkozy, önceki gün yaptığı konuşmada Fransa'nın toplam 35 müzakere faslından "ortaklıkla uyumlu olan" 30'unun açılmasına karşı çıkmayacağını; fakat "üyelikle uyumlu" beş faslı veto edeceklerini açıklamıştı. Bunu, AB'nin sene sonunda önce sınırlarla ilgili bir akil adamlar komitesi kurması şartına bağlayan Fransız lider aksi hale müzakereleri veto etme şantajı yapmıştı.

Nicolas Sarkozy'nin, Türkiye'nin üyeliği konusunda Brüksel'de "soyutlanmaktan kurtulmaya çalıştığı" yorumunu yapan Fransız Le Monde gazetesi, seçim aşamasında müzakere sürecini engelleyeceği izlenimi veren Sarkozy'nin müzakerelerin sürmesine karşı çıkmayacağını bildirdiğini yazdı. "Sarkozy'nin yön değiştirmesinin" Brüksel'de de olumlu karşılandığını belirten gazete, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun, açıklamayı "önemli bir katkı" olarak memnuniyetle karşıladığını yazdı. Brüksel'in, artık sene sonuna kadar iki veya üç yeni müzakere faslının açılmasını beklediği belirtildi.

Akil adamlara muhalefet var

Fransız liderin "Türkiye ile müzakerelere karşı çıkmayacağını belirterek çok karışık bir formül" ortaya attığını yazan sol eğilimli Liberation gazetesi ise Sarkozy'nin açıklamalarını "Türkiye'nin AB üyeliğine karşı küçük bir açılım" şeklinde yorumladı. Le Parisien gazetesi de Sarkozy'nin "yatıştırıcı" bir tavır belirlediğini yazdı.

Le Figora gazetesinde çıkan haberde ise AB'nin, Fransa'nın Türkiye politikasını "biraz Bizansça" bulduğu ifade edildi. Paris'in uzun süredir istediği AB'nin geleceği ve sınırlarla ilgili akil adamlar komitesine birçok üye ülkenin karşı olduğuna dikkat çeken gazete, yeni Avrupa Anayasası anlaşmasını sağ salim sonuca ulaştırmak isteyen AB Dönem Başkanı Portekiz'in "yeni bir gerilim çıkarmaktan uzak durmaya çalışacağını" yazdı. Haberde, "Aralıktaki AB Konseyi için öngörülen Türkiye ve sınırlar hakkındaki çarpışma olmayabilir." dendi.
 
Zaman



Bu haber 240 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,070 µs